Kasteelstraat Buggenhout
Het startpunt van de wandelroute is de lange Kasteelstraat, die het centrum van Buggenhout met Merchtem verbindt. De naam verwijst naar het voormalige Kasteel van Buggenhout, dat in de 18e eeuw helaas werd gesloopt.
Kasteelstraat 189, 9255 Buggenhout
Toon het startpunt op de kaartParking in de buurt
Toon parking langs de routeOpenbaar vervoer
Toon openbaar vervoer langs de routeWandelknooppuntenbord
Bekijk het routebordGeniet van deze boswandeling in het Buggenhoutbos op het wandelnetwerk Brabantse Kouters. Een aanrader voor natuurliefhebbers, vooral in de vroege herfst wanneer er eikels worden geoogst om in Europa bossen mee aan te planten. Hou zeker halt bij het arboretum en de Boskapel!
Het startpunt van de wandelroute is de lange Kasteelstraat, die het centrum van Buggenhout met Merchtem verbindt. De naam verwijst naar het voormalige Kasteel van Buggenhout, dat in de 18e eeuw helaas werd gesloopt.
Met zijn enorme beuk- en wintereikbestanden is dit bos een absolute aanrader voor elke natuurliefhebber. Met wat geluk spot je hier een bosuil in de zware beukenkruinen. De belangrijkste troef van het Buggenhoutbos kan je bewonderen tijdens de vroege herfst, wanneer de befaamde wintereiken hun vruchten afwerpen en de eikels met grote, witte netten worden geoogst om in Europa bossen mee aan te planten.
Vlakbij knooppunt 60 staat de barokke Boskapel, een bedevaartsoord dat begin 16de eeuw werd opgetrokken door de weduwe van Jan de Rijcke. Hij werd hier gedood door een woest everzwijn, dat hij even ervoor had verwond. De merkwaardige versieringen binnenin vertellen over dit voorval.
Tussen de knooppunten 55 en 54 stap je langs de begrazingszone van het bos. Jarenlang werd deze zone onderhouden door gallowayrunderen, die nu verhuisd zijn naar het Osbroek in Aalst. In de plaats kwamen vier Hereford runderen van een biolandbouwer uit Lede. De begrazing gebeurt doorheen het hele jaar. De dieren gaan nooit op stal en worden niet bijgevoederd.
In het arboretum van 2 hectare groot staan 50 boom- en struiksoorten uit het Buggenhoutbos netjes gegroepeerd. Naamkaartjes maken je wegwijs in de kenmerken van de verschillende soorten. Verspreid over het Buggenhoutbos vind je ook infobordjes met QR-codes, die je kan scannen met je smartphone om meer te weten te komen over de soortenrijkdom.
In het oostelijke deel van het Buggenhoutbos slingert de Hollebeek zich als een levende slagader doorheen de bomen. Het zuivere water vormt een uitstekende biotoop voor de vuursalamander, die je herkent aan de zwartgele tekening op de rug. Ook de hazelworm is hier te vinden, een hagedis zonder poten die in de volksmond ‘bospaling’ wordt genoemd.
De kunstmatige helling Konijnenberg werd aangelegd door de heren van Buggenhout. Konijnen kweekten er in de holen en werden vervolgens vrijgelaten als jachtwild. Vandaag is het een van de drukst bezochte plaatsen van het bos. Kinderen kunnen hier naar hartenlust ravotten in de 10 ha grote speelzone, picknicken kan aan de 6 meter lange picknicktafel waar iedereen vrij kan aanschuiven. Je vindt er ook een nieuwe houten schuilhut en een infobord over het Buggenhoutbos door de eeuwen heen.