Buggenhoutbos wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Buggenhoutbos wandelroute

Length
8,1 km
Time
1u 40m
Terrain
19% Verhard

Kasteelstraat, 9255 Buggenhout

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Geniet van deze boswandeling in Buggenhoutbos op het wandelnetwerk Brabantse Kouters. Hou zeker halt bij het arboretum en sluit je dag af met een brouwerijbezoek bij Bosteels.

Startpunt

Kasteelstraat Buggenhout

Het startpunt van de wandelroute is de parking van Agentschap Natuur en Bos aan de lange Kasteelstraat, die het centrum van Buggenhout met Merchtem verbindt. De naam verwijst naar het voormalige Kasteel van Buggenhout, dat in de 18e eeuw werd gesloopt.

Knooppunt 60

Buggenhoutbos

Buggenhoutbos-david-Samyn .jpg
Buggenhoutbos wintereiken oogst © David Samyn.jpg
Buggenhoutbos wandelaars (3).jpg
Buggenhoutbos wandelaars (2).jpg

Met zijn enorme beuken- en wintereikbestanden is dit bos een absolute aanrader voor elke natuurliefhebber. Met wat geluk spot je hier een bosuil in de zware beukenkruinen. De belangrijkste troef van het Buggenhoutbos laat van zich spreken tijdens de vroege herfst, wanneer de befaamde wintereiken hun vruchten afwerpen en de eikels met grote, witte netten worden geoogst om in Europa bossen mee aan te planten.

knooppunt 60

Boskapel

Boskapel Buggenhout.jpg
Buggenhoutbos Boskapel © David Samyn (3).jpg
Buggenhoutbos_Boskapel.jpg

Vlakbij knooppunt 60 staat de barokke Boskapel, een bedevaartsoord dat begin 16de eeuw werd opgetrokken door de weduwe van baljuw Jan de Rijcke. Hij werd hier gedood door een woest everzwijn, dat hij even ervoor had verwond. De merkwaardige versieringen binnenin vertellen over dit voorval, rond de kapel staat een ommegang van 15 statiën uit rotssculpturen.

Knooppunt 66 - 65

Arboretum

In het arboretum van 2 hectare groot staan 50 boom- en struiksoorten uit het Buggenhoutbos netjes gegroepeerd. Naamkaartjes maken je wegwijs in de kenmerken van de verschillende soorten. Verspreid over het Buggenhoutbos vind je sinds kort ook infobordjes met QR-codes, die je kan scannen met je smartphone om meer te weten te komen over de soortenrijkdom.

Knooppunt 66 - 63

Hollebeek

Buggenhoutbos Hollebeek © David Samyn (1).jpg

In het oostelijke deel van het Buggenhoutbos slingert de Hollebeek zich als een levende slagader doorheen de bomen. Het zuivere water vormt een uitstekende biotoop voor de vuursalamander, die je herkent aan de zwartgele tekening op de rug. Ook de hazelworm is hier te vinden, een hagedis zonder poten die in de volksmond ‘bospaling’ wordt genoemd.

Knooppunt 63 - 62

Konijnenberg

Buggenhoutbos konijnenberg © David Samyn (1).jpg
Picknick Buggenhoutbos.jpg
Buggenhoutbos konijnenberg © David Samyn (3).jpg

De kunstmatige helling Konijnenberg werd aangelegd door de heren van Buggenhout. Konijnen kweekten er in de holen en werden vervolgens vrijgelaten als jachtwild. Vandaag is het een van de drukst bezochte plaatsen van het bos. Kinderen kunnen hier naar hartenlust ravotten in de 10 ha grote speelzone, picknicken kan aan de 6 meter lange picknicktafel waar iedereen vrij kan aanschuiven. Er is ook een nieuwe houten schuilhut en een infobord over het Buggenhoutbos door de eeuwen heen.

Knooppunt 61

Brasserie Foreest

Brasserie Foreest Buggenhoutbos © David Samyn.jpg

Een van de oudste cafés in de Kasteelstraat is Sint-Kristoffel, een gebouw uit 1934. Het pand is geklasseerd en stond meer dan tien jaar leeg, tot Kris Van den Eede en Mieke Robberechts er in de zomer van 2018 een moderne brasserie vestigden. In Foreest kan je sindsdien terecht voor klassieke gerechten op basis van lokale en seizoensgebonden producten in een natuurlijk kader met veel hout en groene accenten.

Eindpunt

Kasteelstraat Buggenhout