't Burreken wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

't Burreken wandelroute

Length
14,5 km
Time
3u 45m
Terrain
57% Verhard

Zottegemstraat 21, 9688 Maarkedal

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Eventjes de pauzeknop indrukken in een omgeving die heuvels, weiden en bossen combineert? Natuurgebied het Burreken in Schorisse is één van de meest schilderachtige plekjes van de Vlaamse Ardennen.

Startpunt

Sint-Petruskerk Schorisse

Sint-Petruskerk Schorisse.jpg

Parkeren kan aan de kerk van Schorisse, van waar je richting knooppunt 14 kan wandelen. 

Knooppunt 22 - 14

Schorisse

schorisse (2).jpg

Schorisse, ‘Schuuse’ in de volksmond, heeft een naam die etymologen slapeloze nachten bezorgt. Wellicht verwijst hij naar de zware Schorregrond die de boeren hier al eeuwen bewerken, al is het verhaal van de Scurry’s – een Romeinse volksstam die hier ooit lelijk huishield – spectaculairder. Het dorp bestaat uit een twintigtal gehuchten met al even tot de verbeelding sprekende namen als Koekamer, Bosgat en Annoven. Schorisse is ook de enige plek in Oost-Vlaanderen waar de kerk niét in het midden staat, maar volledig werd verdrongen naar de noordwestelijke kant.

Knooppunt 14

Kapel van de Ronde

Kapel van de Ronde .jpg

Tussen het Foreest en de Ganzenberg – twee hellingen die geregeld opduiken in de Ronde van Vlaanderen – ligt de voormalige kloosterhoeve het Romanshof. De opmerkelijke kapel op de hoek is sinds 2011 volledig gewijd aan Vlaanderens Mooiste. Rechts staan de namen van alle winnaars gebeiteld in graniet, links prijkt een tekening van een Flandrien, gemodelleerd naar de lokale wielerheld Peter van Petegem.

Knooppunt 15 - 7

Burreken

Burreken paarden © Dries Geenens.jpg
het Burreken_bloemen.jpg
het burreken_bomen.jpg

Met zijn bossen en drie valleitjes met tal van bronnen en beekjes is het Burreken (35 ha) een van de natuurparels van de Vlaamse Ardennen. De naam is niet toevallig afgeleid van het woord ‘borre’, wat bron betekent. Delen van het gebied worden begraasd door runderen en exmoorpony’s, die zo hun bijdrage leveren aan het ecologisch beheer.

Minder zichtbaar maar even spectaculair is de bedreigde vuursalamander, die zich ophoudt in de buurt van de bronbeekjes en de poelen. Overdag kun je deze salamander, één van Europa’s grootste amfibieën, alleen spotten na een fikse regenbui. In het voorjaar vormen de bossen het decor van een adembenemende bloemenpracht met tapijten van bosanemonen, wilde hyacinten en daslook.

Knooppunt 15 - 7

Knuffelbos

Knuffelbos Burreken.jpg

In dit centrale bosdeel van het Burreken, dat sinds 2014 eigendom is van Natuurpunt, zoeken de bomen een peter of meter om te knuffelen. Afhankelijk van de grootte en de leeftijd, kun je hier voor een bepaald bedrag één of meerdere bomen adopteren. Peters en meters krijgen een speciale vermelding bij de boom in kwestie, een certificaat van adoptie, een knuffelwandeling door het bos, een aandenken op foto én een fiscaal attest. Met de opbrengst kan Natuurpunt nieuwe bossen aankopen en het omliggende gebied beschermen.

Knooppunt 7 - 8

Eetcafé Den Drijhaard

Indendrijhaard.jpg

Toptip om je wandeling mee af te sluiten: binnenspringen in het eet- en praatcafé Den Drijhaard iets verderop in het pittoreske dorpje Zegelsem. De naam is niet toevallig gekozen, want in de zaak zijn inderdaad drie haarden. Hier eet je bijzonder lekker tegen een zeer schappelijke prijs. Bonuspunten voor het grote terras en de speeltuin!

Knooppunt 23

Uitzichtpunt Bosgat

uitkijkpunt_'t bosgat_2.jpg
uitkijkpunt_'t bosgat.jpg

Het terrasvormige uitkijkpunt op de top van de helling ‘t Bosgat biedt een van de mooiste panorama’s van de hele regio, en in een regio als de Vlaamse Ardennen wil dat wat zeggen. In wielermiddens is de klim ook wel bekend als Kaperij, naar de gelijknamige straat.

Knooppunt 22 - 14

Café 't Vijfde Wiel

In het volledig in hout opgetrokken café 't Vijfde Wiel – of op het buitenterras – is het gezellig pauzeren met een frisse pint, een croque of een spaghetti. Snacks worden vers bereid met groentjes uit eigen tuin!

Knooppunt 22 - 14

Restaurant 't Schuitje

Restaurant 't Schuitje, een oud boerderijtje met café werd 20 jaar geleden een gezellig restaurant met gegrilde côte à l’os en scampi als dé toppers van het huis. Een van de zaligste adressen van de streek voor al wie de Franse keuken genegen is!

Knooppunt 22 - 14

Kasteelmolen

Deze historische watermolen, gelegen aan de Molenbeek, was van de 15de tot eind 18de eeuw in bezit van de Heeren van Schoorisse. Hun intussen verdwenen kasteel bevond zich in de onmiddellijke nabijheid. De molen maalt nog zeer regelmatig en kan op aanvraag bezocht worden. Hij kreeg in 2013 het kenteken ‘Actieve Molen’ van het Molenforum Vlaanderen.

Knooppunt 22 - 14

Geboortehuis Omer Wattez

Geboortehuis Omer Wattez TOV.jpg

Een wandeling in de Vlaamse Ardennen is niet compleet zonder een eerbetoon aan Omer Wattez (1857-1935), de schrijver die volgens de overlevering de naam ‘Vlaamse Ardennen’ bedacht. Wattez was de grondlegger van het toerisme in de streek en een hevig pleitbezorger voor het evenwicht tussen mens en natuur. Het Milieufront Omer Wattez, dat ijvert voor de volledige bescherming van de Vlaamse Ardennen, werd naar hem genoemd. Aan zijn geboortehuis, in de Zottegemstraat 8-10, hangt een gedenkplaat op de gevel.

Eindpunt

Sint-Petruskerk Schorisse