Canteclaer fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Canteclaer fietsroute

Length
40,5 km
Time
2u 35m
Terrain
75% Verhard

Spoorwegwegel 1, 9190 Stekene

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Canteclaer, de haan uit het middeleeuwse dierenepos ‘Van den vos Reynaerde’, is je gids op deze groene rit door de bossen en akkerlanden tussen Stekene, Lokeren en Moerbeke. Reynaerts achtertuin als het ware, want het was hier in het Waasland dat de gewetenloze vos - toen de dieren nog spraken - zijn listige streken uithaalde.

Startpunt

Stekene

STEENGELAAG

Waasland_Steengelaag_Stekene.jpg

Op een boogscheut van het centrum van Stekene wenkt het Steengelaag, een gevarieerd natuurgebied met een verleden van kleiontginning. Waar vroeger met noeste arbeid klei uit de bodem werd getrokken voor de naburige steenbakkerijen, vind je vandaag weidse plassen die krioelen van de watervogels. Stap even af voor een korte wandeling op het wandelpad dat, de niveauverschillen volgend, je langs de verschillende delen van het Steengelaag leidt. 

Knooppunt 93-97

STEKENSE VAART

Stekense vaart Bart Van Leuven.jpg
Waasland_Stekense Vaart_Stekene1.jpg

Via de Spoorwegwegel kom je vrij snel op het jaagpad langs de Stekense Vaart of het Kanaal van Stekene, waarvan beide oevers zijn erkend als stiltegebied. Hier trakteert het landschap op uitgestrekte en uitzonderlijk mooie vergezichten. Gegraven in 1315, speelde de vaart in de 16de en 17de eeuw een belangrijke rol bij het transport van de stenen en tichels. Die werden vervaardigd in de talrijke steen- en tichelbakkerijen die deze streek destijds rijk was.

Knooppunt 97

FONDATIE VAN BOUDELO

Boudelo_BartVanLeuven.jpg
Waasland_fondatie van boudelo_sint-niklaas 3.jpg

Verderop langs het kanaal waaiert de Fondatie van Boudelo uit, een waardevol natuurgebied dat 800 jaar geleden bij de statige Abdij van Boudelo hoorde. Hier zou de monnik Willem van Boudelo het verhaal van Reynaert de Vos hebben geschreven. Van die abdij blijft niets meer over, maar de natuur die in de plaats kwam - een aaneenschakeling van sierlijke poeltjes, uitgestrekte hooilanden en zuurstofrijke bossen - is mogelijk nog monumentaler.

Als je even van de route afwijkt, kan je de uitkijktoren beklimmen die je trakteert op een fenomenaal zicht over het natuurgebied. Met wat geluk spot je er misschien wel een ree. 

Knooppunt 23-81

MOERVAARTMEERSEN EN DAKNAMSE MEERSEN

Moervaart David Samyn.jpg

In Eksaarde liggen de beschermde Moervaartmeersen, een strook natuur van 200 meter breed langs de Moervaart, met bloemrijke meersen, begraasde zones, bosjes en vijvers. Die laatste vormen de habitat voor onder meer libellen en amfibieën. Wat verderop, in de Durmevallei tussen Daknam en Lokeren, kan je je fiets even aan de kant zetten en de Daknamse Meersen induiken: alweer een fraaie brok groen, doorkruist met wandelpaden langs bloemrijke hooilanden, verspreide bosjes, knotwilgenrijen en talrijke sloten. Vanop de oude spoorwegbedding, vandaag een populair fiets- en wandelpad, heb je een goed zicht op de hooilanden, die bruisen van het leven.

DAKNAM

Daknam Kerk Den Reynaert TOV.jpg

Als er één dorpje in het Waasland de titel postkaartperfect verdient, dan zou dat wel eens Daknam kunnen zijn. Duizend inwoners en een zakdoek groot, maar elk jaar op pinkstermaandag heel even het centrum van het Waasland tijdens zijn jaarlijkse ambachtenmarkt, lokaal beter bekend als het trappistenfeest. Strijk neer op één van de terrasjes op het stemmige dorpsplein met zijn lindebomen, het romaanse kerkje met zijn witgekalkte kerkhofmuur en de Reynaertbank met een vers uit het dierenepos.

Wandel je door het Catharinastraatje, dan bots je op ijzeren replica’s van alle protagonisten uit het Reynaertverhaal. Wandel je dat straatje helemaal uit? Dan kan je zelfs de picknick serveren op de troon van Koning Nobel.

CAFE DEN REYNAERT

Dit gezellige cafeetje op het dorpsplein van Daknam brengt niet alleen met zijn naam ode aan het Reynaertepos, ook het huisbier heet ’t Vosken – absolute aanrader, trouwens! 

Knooppunt 80-19

DE LINIE EN DE KRUISKAPEL

Waasland Kruiskapel 1 David Samyn.jpg
Waasland Kruiskapel 3 David Samyn.jpg
Waasland Kruiskapel 2 David Samyn.jpg

Via de oude spoorlijn – ‘de route’ in de volksmond – fiets je Daknam uit richting Eksaarde, parallel met het riviertje de Zuidlede. Stop even voor een boerenboterham in ’t Veldcafé aan Eksaardedam, en maak wat verderop aan de Fondatiegracht een ommetje richting de Kruiskapel. In de buurt van deze ‘miraculeuze’ bedevaartplaats te midden van de velden en omringd door statige rode beuken staan 14 veldkapelletjes die de kapel verbinden met de parochiekerk van Eksaarde. Een bijna magisch plekje, met rondom de Linie: alweer een prachtig natuurgebied dat zeer in trek is bij wandelaars, fietsers en rustzoekers van over het hele land.

Knooppunt 99

GROT OLV VAN DE FIETSERS

waasland_fietsersgrot_klein-sinaai.jpg
Waasland_Grot O.L.V. van de fietsers_Stekene.png

Na een kort eindje fietsen langs de Moervaart kom je bij alweer een bijzonder plekje op deze route: de Grot O.L.V. van de Fietsers, een heus bedevaartsoord voor fietsers uit heel Vlaanderen. Doorheen de jaren verzamelde de kerk naast de grot meer dan 100 truitjes van fenomenale wielrenners zoals Museeuw, Merckx, Cancellara, Gilbert, Albert, … De lijst gaat maar door en valt te bewonderen in een klein museum ter plekke. De eerste zondag van maart laten hier jaarlijks zo’n 700 fietsers hun tweewieler wijden. Een heuse happening in het anders zo stille Klein-Sinaai!

Stekene