De Lieve fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

De Lieve fietsroute

Length
40,5 km
Time
3u
Terrain
85% Verhard

Kramershoek 4, 9940 Evergem

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Op deze route neemt 't Liefken - zoals het kanaal De Lieve in de volksmond wordt genoemd - je mee op een rustige tocht door het Meetjesland. Over rustige landwegen fiets je langs imposante kastelen, weidse vergezichten, en stemmige dorpskernen.

Startpunt

Kasteel van Wippelgem

Troast.jpg

Kom je met de auto om deze lus te fietsen? Dan parkeer je best aan het Kasteel van Wippelgem, een prachtig kasteel met aangrenzend domein van maar liefst 27 hectare. Het kasteel kan je enkel binnenin bewonderen als je het afhuurt voor evenementen, feestelijkheden, huwelijken ... Het kasteeldomein is wel vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang, en je kan er heerlijk wandelen of fietsen. 

Let op: Start je deze route aan een ander knooppunt? Dan moet je aan knooppunt 40 een paar honderd meter van de route afwijken om het kasteel te bewonderen. 

Knooppunt 38-37

't Zwijntjeshof

In Belzele kan je tijdens de zomermaanden een tussenstop houden bij 't Zwijntjeshof, een boerderij die in juli en augustus ook een pop-up bar uitbaat.

Zeker voor de kleinsten is dit een heerlijke plek, met een grote tuin met zandbak, speelhuisje, en springkasteel. Tussen 14u en 14u30 kan je onder begeleiding van boerin Els een bezoekje brengen aan de knuffelschuur waar je alle boerderijdieren kan leren kennen.

 

Knooppunt 54

Vinderhoute

Wegeltje Vinderhoute.JPG

Het dorpje Vinderhoute verandert elke zomer in een echt pop-up zomerbar paradijs. Je vindt er dan maar liefst drie verschillende, elk met een heel eigen verhaal.

Achter 't hekken is een gezellig tuincafé met op de kaart warme en koude drankjes, maar ook huisgemaakte patisserie en ijs, tapas en lunchgerechtjes. Mooi meegenomen: al hun producten worden aangekocht bij zelfstandigen in Lievegem. 

Nog zo'n tuincafé is 't Wegeltje, dat uitgebaat wordt door Ann en Alex. Als ouders van kinderen met een beperking startten ze het tuincafé om mensen met een beperking gemakkelijk te onthalen. ‘t Wegeltje is dan ook geen doorsnee café: het is een ontmoetingsplek waar het woord 'haast' niet bestaat. Het aanbod aan drankjes en zoete en hartige snacks is niet vast, maar hangt af van wat ze kunnen samenstellen met producten van bij lokale boeren. Heerlijke plek! 

En alsof dat nog niet genoeg was, kan je ook nog je fiets aan de kant zetten bij De Appeltuin, een zomerbar in een pittoreske appelboomgaard. Je kunt er talloze drankjes uit eigen tuin drinken: van appelsap tot vlierbloesemlimonade, theeën en meer, maar ook lekkere cocktails, streekbieren, verse dagsoep en hapjes. 

 

Kanaal Gent-Brugge

Kanaal Gent-Brugge in Merendree

Tussen de knooppunten 12 en 6 fiets je een prachtig stukje langs het kanaal Gent-Brugge in Merendree. Je passeert ook de Sluis van Schipdonk, waar het kanaal Gent-Brugge kruist met het Schipdonkkanaal. Aan de sluis vind je een picknickbankje met een indrukwekkend zicht op het water. Genieten! 

Zomergem

Ongeveer halverwege de route kan je pauzeren in Zomergem. Bij 't Zoet Gemoed bijvoorbeeld, het bekendste koffiehuis van Zomergem met een gezellig terras en een lekkere menukaart. Hier moet je zijn om vanaf 15u hét gebakje van de streek te proeven. Het Somerghems appelgebak is een streekdelicatesse, uitgevonden door de eigenaar en patissier Gert Verschelde.

Knooppunt 9-30

De Lieve

Lovendegem Haantjen 2.jpg
Beirtjesbrug Lieve David Samyn.jpg

Dé blikvanger van deze route is het stuk waarop je langs de Lieve fietst. Wist je dat dit het oudste kanaal van Vlaanderen - en waarschijnlijk zelfs van Europa - is? Ooit moesten de schippers uit de streek helemaal via de Schelde omvaren om aan de kust te geraken. Een tocht die heel wat tijd opslorpte. Dus besliste men om simpelweg een kanaal te trekken van Gent naar Damme. Hoewel het eeuwenlang een cruciale levensader was voor de dorpen en steden in de buurt, geraakt het toch in onbruik. Vele stukken van het kanaal zijn dichtgegooid. Maar hier en daar schittert ’t Liefken nog als vanouds.

Knooppunt 15

Beirtjesbrug

Beirtjesbrug Lieve David Samyn.jpg

Veel lieflijker dan aan de Beirtjesbrug wordt de Lieve niet: hier hangen koppeltjes wel eens een slotje als teken van eeuwige trouw.

 

Knooppunt 31

Slenne Zomert

Kerk Sint-Joris.jpg

Elke zomer wordt het dorpsplein van Sleidinge ingenomen door 'Slenne Zomert'. Drie cafés slaan de handen in elkaar om van het dorpsplein één grote zomerbar te maken. Blijf er gerust even plakken, met een speciaal biertje, een cocktail en tapas. 

Knooppunt 42

Troast

Koffiebar-Troast-3.jpg

Even bekomen van al dat fietsen? Dat kan bij Troast, een koffiebar gevestigd in het voormalige hoveniershuis van het Kasteel van Wippelgem. Op de menukaart vind je koffie en zoetigheden, maar ook lunchgerechten en alles om te aperitieven. Aanrader! 

Kasteel van Wippelgem