Van Deinze naar Waregem fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Van Deinze naar Waregem fietsroute

Length
43,2 km
Time
3u
Terrain
99% Verhard

Kromme Brug , 9800 Deinze

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken
Stops
List

Routebeschrijving

Op deze rit tussen Deinze en Waregem fiets je langs leven en werk van twee grote Leiekunstenaars: ‘zonneschilder’ Emile Claus en Roger Raveel, een van de belangrijkste Belgische schilders van de tweede helft van de 20ste eeuw. Trap in hun voetsporen en vergaap je onderweg aan kleurrijke plaatjes en historische parels.

Startpunt

Deinze

De fietsroute start in het centrum van Deinze, vlakbij Provinciaal Domein De Brielmeersen. Ter hoogte van de Kromme Brug vind je het eerste fietsknooppunt op je route: knooppunt 3. 

Knooppunt 5

Mudel

Emile Claus' 'De Bietenoogst' in het Museum van Deinze en de Leiestreek
Museum van Deinze en de Leiestreek of mudel

Het mudel (Museum van Deinze en de Leiestreek) is dé plek voor een volledig overzicht van hoe de Leie en haar omgeving generaties schilders inspireerde. Met als pronkstuk ‘Bietenoogst’ van Emile Claus. Ook het al even bekende ‘Overtocht van het veer op de Leie te Latem’ van Xavier De Cock, en verder werk van onder meer George Minne, Constant Permeke en Raoul De Keyser vallen er te bewonderen. 

Knooppunt 85

Machelen-aan-de-Leie

Roger Raveel Musem
Machelen
Roger Raveel Musem

Roger Raveel is onlosmakelijk verbonden met zijn geboortedorp Machelen-aan-de-Leie, en omgekeerd. Hij bracht er zijn hele leven door, plukte veel onderwerpen voor zijn kunst uit zijn nabije omgeving en kreeg er zijn eigen museum: het Roger Raveel Museum. Het plein aan de Oude Leie heet sinds 2021 officieel het Roger Raveelplein: een ode aan de man die zijn geliefde dorp nationaal en internationaal op de kaart zette. Op het kerkhof kan je Raveels graf bezoeken.

Villa ter Ide

Elke zondagnamiddag (tussen 14u en 18u) kan je binnenkijken in de Anglo-Normandische villa en het werkatelier van kunst- en portretschilder Martin Wallaert, de ‘laatste Latemse schilder’. Op andere dagen kan je een afspraak maken om hem een bezoekje te brengen. 

Knooppunt 85

't Leiebolleke

leiebolleke

Verfrissend ijssalon en gezellige tearoom in hartje Machelen-aan-de- Leie. Bij mooi weer kan je je op hun zonneterras installeren. Kinderen kunnen zich uitleven in de aanpalende speeltuin. 

Knooppunt 21-89

Waregem

Baron Casier
Be-Part Waregem

Net buiten het bruisende centrum van Waregem kan je afstappen voor een natje en een droogje in het park Baron Casier. In het imposante kasteel vind je er een gelijknamige bar-bistro mét gezellig terras waar ze lekkere drankjes en hapjes serveren.

Be-Part

Iets verderop kan je ook Be-Part Waregem (van donderdag t.e.m. zondag, van 14u tot 17u30) binnenstappen. Daar kunnen kunstenaars experimenteren met hedendaagse kunst, en mag ook het publiek daarvan proeven. 

Knooppunt 67-89

Villa Rozenhuis

De impressionist-luminist Modest Huys was van 1909 tot begin 1912 de eerste bewoner van deze villa, die werd gebouwd om er kunstenaars in te huisvesten of uit te nodigen. Met het verblijf van Gustave Van de Woestyne, tussen 1919 en 1925, kreeg het Rozenhuis (Ter Elststraat 4) een internationale reputatie. Gustave, broer van dichter Karel, was een mysticus die zich zowel liet beïnvloeden door de Vlaamse Primitieven als – later – het Franse kubisme.

Knooppunt 80

Café Ter Leie

Waar je nu kan stoppen voor een drankje bij café Ter Leie, stond vroeger het Gildhuis, een herberg, kruidenierswinkel en lokaal van de boogschuttersgilde. Hier werd Emile Claus geboren op 27 september 1849. Veel van zijn werk was zo doordrongen van licht, dat hij de bijnaam ‘zonneschilder’ kreeg. 

Knooppunt 70-87

MANDEL- EN LEIEVALLEI

leievallei
leievallei

De landarbeid, het dorpsleven, het leven met de rivier en het zuivere landschap waren de centrale thema’s in Claus’ oeuvre. Terwijl je door de groene vallei van de Mandelbeek fietst, begrijp je perfect waarom hij hier zo graag zijn ezel neerzette.  

Eindpunt

Deinze