Doornhammeke wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Doornhammeke wandelroute

Length
5,6 km
Time
1u 05m

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Doornhammeke routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

De afgesneden Scheldemeanders maken van Zevergem een geliefde plek bij wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. Oude kleiputten getuigen van het steenbakkersverleden.

Toegankelijkheid

Deze wandelroute is toegankelijk voor iedereen, ook wie met een rolstoel of buggy wandelt. 

Troeven:

  • Aan het dorsplein van Zevergem is er een aangepaste parkeerplaats, weliswaar niet blauw ingekleurd. Ook aan de achterzijde van de kerk zijn er aangepaste parkeerplaatsen.
  • Er zijn voldoende brede, duidelijk afgeboorde paden met stevige ondergrond. Er is een aangepast toilet naast de ingang van het kerkhof.

Aandachtspunten:

  • Hier en daar tref je putten aan in de paden.
  • Soms wijkt het toegankelijke traject af van de route. Volg dan de bordjes met het blauwe icoon.
  • Er zijn weinig rustpunten onderweg en een niet onderrijdbare picknicktafel.
Startpunt

Zevergem

Zevergem is een van de oudste dorpen langs de Schelde: al in de 10de eeuw werd erover geschreven als ‘Sewaringhem’, of ‘woonplaats voor moerasbewoners’. Passend, want vroeger trad de rivier hier geregeld buiten haar oevers.

Trekweg

Doornhammeke_Zevergem2.jpg

Eens aan de Schelde wandel je een kleine 2 km over de vroegere trekweg. Vanop dit pad trokken vroeger, toen de scheepvaart nog niet was gemotoriseerd, paarden én mensen de schuiten voort. Langs het traject lagen verschillende ‘afspanningen’ waar mens en dier op adem konden komen.

Krommenhoek

Doornhammeke_Zevergem1.jpg

In dit natuurreservaat van 6 hectare sieren gele lissen en majestueuze zwanenbloemen de waterkant. Het is – net als het Doornhammeke – een van de afgesneden Scheldemeanders tussen Gent en Gavere, die samen het rivierenlandschap Scheldemeersen vormen.

Kasteel van Welden

In de middeleeuwen stond hier al een versterking, waarvan vandaag alleen nog de cirkelvormige gracht met walmuur en een toren resteren. Het huidige waterkasteel in late barokstijk dateert uit de 18de eeuw. Bezoeken kan niet, maar het zorgt wel voor een fraai plaatje.

Zevergem