Fietsen langs kastelen fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Fietsen langs kastelen fietsroute

Length
49,4 km
Time
2u 45m
Terrain
84% Verhard

Heusdenbrug 1, 9070 Destelbergen

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

De kastelen van Heusden en Destelbergen zijn imposante getuigen van de rijke geschiedenis van beide gemeenten. De kastelenroute verbindt in een lus deze ‘hoven van plaisantie’ met de kastelen van Laarne, Beervelde en Lochristi. Fiets verder door de schaduwrijke dreven tussen de kasteelparken, door stemmige dorpjes en door het natuurgebied Kalkense Meersen.

Startpunt

Sporthal Bergenmeers

Parkeren kan op de parking van de sporthal.

KNOOPPUNT 7

GENTBRUGSE MEERSEN

Vredesmonument_GentbrugseMeersen_DavidSamyn.jpg
preview_2a267936c63c45de86b3536731b4c2c1e826635187a948279ffeba9853d5f040965145c7f82b4e01aaa401d02fb7fa38.jpg
preview_dce572cec90f41b5a24b8f5d7a391144d5e7fd3f5b834a2395d85ac9a5730d7a88efe65c996545f3bc89539fcc5fcaba.jpg
Gentbrugse Meersen - David Samyn.jpg
GentbrugseMeersen_DavidSamyn23.jpg

Van aan je startpunt fiets je richting de Schelde, waar je een viertal kilometer het jaagpad volgt. Aan de overkant van het water ligt de groenpool Gentbrugse Meersen. Dit natuurgebied is vooral bekend om het Geboortebos en het Vredesmonument, maar ook de vrij loslopende koeien, het speelbos en het blotevoetenpad zijn trekpleisters. Bovenop het Vredesmonument wacht je een indrukwekkend panorama over de Meersen en de Schelde.

KNOOPPUNT 7

HEUSDEN BRUG

Ongeveer ter hoogte van knooppunt 7 pendelde ooit een veerpont tussen de twee Scheldeoevers. Het veerhuisje met gedenksteen in de gevel staat er nog altijd. In 1869 kwam hier een draaibrug, die in 1959 werd afgebroken voor de huidige Heusden brug. De merkwaardige villa aan de overkant is Benjarong Thai, een Thais restaurant in een oud postgebouw.

KNOOPPUNT 7-12-11

Kastelen

Eens weg van de Schelde duik je het groen van Heusden in, waar je tal van kastelen tussen de bomen ziet opduiken. De meeste kastelen werden, net als die van Destelbergen, in de 19de eeuw gebouwd in opdracht van de Gentse burgerij die hier de weekends kwam doorbrengen.

KNOOPPUNT 11

DAMVALLEI

Damvallei_Destelbergen_2.jpg
Damvallei_Destelbergen_1.jpg

Tussen Heusden en Destelbergen maakten de turfputten rond de oude Scheldemeanders plaats voor de Damvallei, een uitgestrekt natuurgebied met waardevolle graslanden. Grote blikvanger is het Damvalleimeer, een kunstmatige waterpartij die ontstond door de zandwinning voor de aanleg van de E17. Een groot deel van het gebied wordt beheerd door Natuurpunt en is zeer in trek bij watervogels én wandelaars.

BISTRO CELINE

preview_IMG_20190915_152625.jpg

Bistro Céline bleef de menukaart van het vroegere palinghuis Stapsteen trouw, met hedendaagse versies van Vlaamse klassiekers en paling klaargemaakt op zes verschillende manieren. ’s Namiddags kan je hier lekker afstappen voor een pannenkoek of een andere zoetigheid.

KNOOPPUNT 11-14-21

KASTEEL VAN LAARNE

kasteel van laarne.jpg

Eens de R4 over, gaat het richting Laarne en een van de best bewaarde versterkte burchten van Vlaanderen. Het sublieme 14de-eeuwse Kasteel van Laarne herbergt een indrukwekkende kunstverzameling met Brusselse wandtapijten, meubels uit de 16de eeuw en een knappe zilvercollectie. Tijdens de beruchte heksenprocessen van begin 17de eeuw werden hier vermeende heksen achter slot en grendel gezet. Met de movieguide ‘Heksen’ duik je in het verleden van het kasteel, samen met pastoor Jan Schatteman en poetsvrouw Josyne. In elke kamer - van salon over keuken tot gevangenis - ontdek je een ander facet van die meeslepende geschiedenis.

EETCAFE ’t STEENTJE

Dé ideale tussenstop, dit sympathieke eetcafé vlakbij het kasteel. Op de eetkaart prijken verzorgde snacks, salades, pasta’s en vleesgerechten, plus lekkere zoetigheden. De drankkaart meldt een keur aan trappisten en meer dan 20 soorten gin voor jouw favoriete gin-tonic.

KNOOPPUNT 28

HERBERG PRULLENBOS

café Prullenbos Wetteren 1 Bram Elewaut.jpg
café Prullenbos Wetteren 2 Bram Elewaut.jpg
café Prullenbos Wetteren 3 Bram Elewaut.jpg
Prullenbos_BramElewaut.jpg

Drankjes, ijsjes, pannenkoeken en kleine hartige snacks in een pittoreske herberg in het bos met grote speelvallei voor de kinderen. Logeren in groep kan hier ook: de Boskabanne telt 36 slaapplaatsen, verdeeld over 7 kamers.

KNOOPPUNT 36-29

KALKENSE MEERSEN

preview_TOV_21_juni_2019-109.jpg
Kalkense Meersen Wetteren.jpg

Tussen de dorpskernen van Wetteren, Schellebelle, Kalken en Uitbergen vlijen zich 1.000 hectare vochtig weiland knusjes in een oksel van de Schelde. Dit zijn de Kalkense Meersen, een beschermd natuurgebied waar beken, grachten en fiets- en wandelpaden schilderachtig doorheen kronkelen. In dit Sigmagebied geniet je van een weids landschap met eindeloze vergezichten, afgewisseld met bomenrijen en kleine bosjes.

Bergenmeersen, Wijmeers, Scheldebroeken … In elk van de stukjes meersen floreren erg verscheidene biotopen, elk met hun eigen karakteristieke dier- en plantensoorten. Op de grootste rietvijver werden intussen 170 vogelsoorten gespot.

Knooppunt 27-26

De Petrushoeve

Maak tussen de knooppunten 27 en 26 zeker de kleine omweg naar De Petrushoeve. Tijdens de maanden juli en augustus kan je hier in het weekend heerlijk ijs krijgen, gemaakt van verse hoevemelk van de eigen koeien. 

KNOOPPUNT 19

KASTEELPARK BEERVELDE

Waasland_park van beervelde_Lochristi.jpg
waasland_park van beervelde 1_lochristi_0.jpg
waasland_park van beervelde_lochristi_0.jpg
Koethuis.JPG

Wie Beervelde zegt, zegt de Tuindagen en het uitzonderlijk mooie kasteelpark. Halfjaarlijks stromen tuinliefhebbers uit heel Europa hier massaal toe om drie dagen lang de lentegeuren en herfstsferen op te snuiven. Honderden exposanten, onder wie zowel Belgische als buitenlandse boom- en plantenkwekers, stellen er alles wat groeit en bloeit tentoon, plus een uniek aanbod van antiek en decoratie om je tuin (nog) mooier te maken. Het park bezoeken kan tijdens de Tuindagen, maar ook op andere momenten. Wel eerst even bellen, mailen of binnenspringen op het secretariaat!

KNOOPPUNT 10

KASTEEL ROZELAAR

waasland_kasteel rozelaar_lochristi.jpg

In dit beschermde classicistische kasteel met witgepleisterde gevels uit 1840 richtte Charles Vuylsteke rond 1870 zijn internationaal gewaardeerd tuinbouwbedrijf op. Dit betekende het startschot voor de azalea- en begoniateelt in Lochristi. Al in de 13de eeuw stond hier een kasteel dat dienst deed als buitenverblijf voor de abten van de Gentse Sint-Baafsabdij. Ook zij hadden ook al groene vingers: hun omwalde domein bevatte een wijngaard, een boomgaard en een uitgebreide groenten- en kruidentuin. Het kasteel is zichtbaar vanuit de monumentale Kasteeldreef, maar is niet voor publiek toegankelijk.

GALLISCHE HOEVE

In dit openluchtmuseum werd op een wetenschappelijk verantwoorde manier een landelijke nederzetting uit de Late IJzertijd/vroege Gallo-Romeinse periode gereconstrueerd. Elke zaterdagnamiddag (of op afspraak) kan je hier het verleden herbeleven tijdens demo’s van ambachten en krijgskunsten of aan educatiestanden rond onder meer de Keltische cultuur, en historisch koken zoals de Kelten en de Romeinen.

KNOOPPUNT 8-7

KASTELEN VAN DESTELBERGEN

Kasteel_Succa_Destelbergen.jpg
Kasteel_Crabbenburg_Destelbergen_Kastelen.jpg

In en rond de Kwadenplasstraat en de Eenbeekstraat rijd je door het beschermd dorpszicht van Destelbergen met de kastelen Notax, Succa, Crabbenburg en Te Lande. In zijn oudste vorm was kasteel Notax een donjon op een omwalde motte, in de kelder bevinden zich 9 glas-in-lood ramen in het thema van het epos van de vos Reynaert. Kasteel Succa, omringd door een park van 17 ha, zie je best als je vanaf de Zevensterrede naar links kijkt. Het kasteel Crabbenburg - ja, zoals in Kuifje! - heeft met zijn vier Ionische zuilen en gebeeldhouwde fronton de allure van een Griekse tempel.

Eindpunt

Sporthal Bergenmeers