Gentse Goeste wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Gentse Goeste wandelroute

Length
5,0 km
Time
1u
Terrain
100% Verhard

Gent Dampoort, 9000 Gent

Toon het startpunt op de kaart
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Gent wemelt van de fijne eet- en drinkadresjes, en letterlijk elke dag wordt de lijst langer. Benieuwd waar je tegenwoordig moet zijn om hip te zijn? De Gentse Goeste wandeling leidt je van aan station Dampoort langs de wijste nieuwe hotspots én huizen van vertrouwen.

Startpunt

Station Gent-Dampoort

 

 

Machariuswijk en Portus Ganda

Vlakbij de Dampoort beland je in de Sint-Machariuswijk, een sfeervol stukje Gent rond de ruïnes van de Sint-Baafsabdij. Veel groen hier, leuke, vaak verkeersvrije straatjes, en uitnodigende eetadresjes zoals koffie- en taartenhuis De Lucas en De Buffel, dé eet- en drinkspot van de wijk. Aan de overkant van de Sint-Jorisbrug, aan de jachthaven Portus Ganda wacht Valeir, alweer een gezellig adresje voor ontbijt, koffie, brunch of een ijsje.

Steendam

Stadsbrouwerij Gruut 2 David Samyn.jpg

In de Steendam stap je voorbij tal van toffe adressen om even halt te houden, zoals Edelrot, waar je geniet van natuurlijke wijnen (en andere dranken) met kleine hapjes in een Parijs’ decor, Edgar Kaasbar, hét cheesewalhalla van Gent en omstreken, en Teskaffee, een mix van koffiehuis en wereldrestaurant. Spring in het zijstraatje Rembert Dodoensdreef ook eens binnen bij Stadsbrouwerij Gruut voor een glas Gruutbier, al dan niet vergezeld van Oost-Vlaamse specialiteiten zoals Breydelspek of uuflakke.

Rond de torens

Sint-Baafs-kathedraal_Gent (2).jpg

Ook onder de drie torens van Gent – het Belfort, de Sint-Baafskathedraal en de Sint-Niklaaskerk – kom je het ene leuke eethuis naast het andere bruine café tegen. Café Den Turk op de Botermarkt, het oudste café van Gent, is bekend voor zijn Oost-Vlaamse bieren, huisgemaakte boterhammen met uuflakke en veel ambiance. In het Belfort Stadscafé tafel je binnen of buiten onder de ‘schapenstal’, in de schaduw van het belfort. Bij Yalla Yalla Beirout Foodbar moet je zijn voor de lekkere Libanese keuken, met falafel, hummus en mezze's om te delen. En in de Mokabon dé oerkoffiebar van Gent, schuif je nog gewoon gezellig bij elkaar aan.

Groentenmarkt

groot-vleeshuis-POV9841.jpg

Behalve voor zijn cuberdonkraampjes kent het jonge, hippe volkje de Groentenmarkt nu ook als dé plek waar sterrenchef Sergio Hermann neerstreek met zijn Frites Atelier. In goed gezelschap, omringd door drie zaken boordevol geschiedenis: het Oud Huis Himschoot (de oudste bakkerij van Gent), Tierenteyn-Verlent (dé plek voor artisanale mosterd, pickels en kruiden) en het Galgenhuisje (het kleinste café van de stad, met gelukkig een groot terras). Neem ook een kijkje in het Groot Vleeshuis: vroeger een overdekte marktplaats, nu het Centrum voor Oost-Vlaamse Streekproducten. Liefst 175 zijn dat er, en je kunt ze hier allemaal kopen. Los of in een mooie geschenkmand. Trakteer jezelf op een biertje onder de drogende hespen, geniet van de streeklunch of in de namiddag van een heerlijke verwenkoffie!

Kraanlei en Vrijdagmarktsite

Gent Vrijdagmarkt David Samyn.jpg

Over het brugje, op het Sint-Veerleplein, drink je in het bruine café Het Spijker een biertje achter een de de oudste trapgevels van het land. Aan de overkant ligt de Kraanlei, met het sympathieke bakhuis Julie’s House, lekkers uit grootmoeders keuken bij Jetje en – richting de Vrijdagmarkt – café Gitane, voor een artisanaal bier of originele cocktail in een van de oudste bruine cafés van de stad.

voorbij de Vrijdagmarkt

In de buurt van en voorbij het Baudelopark wandel je terug richting je startpunt, en ook hier vallen tal van culinaire ontdekkingen te doen. Bijvoorbeeld het museumcafé van het Industriemuseum heeft een menu vol ‘food, drinks & culture’. 

Kom je nog tegen: FranzGustav, hét adres voor zoete en hartige lekkernijen én de hele dag brunch in een prachtig gerenoveerd hoekpand, het leescafé en wereldrestaurant ENTR van cultuurhuis De Centrale, en Publiek, de hippe bistro met topgerechten van Flemish Foodie Olly Ceulenaere.

Richting Dampoort

Laatste etappe van je wandeling: de Dampoortstraat, waar de Golden Gai Noodle Bar in een fleurig decor stevig gevulde ramen bowls op tafel zet. Zeker binnenspringen aan het eind van de straat: CoPain, voor heerlijk biobrood en belegde broodjes, in Gent gebakken met lokale ingrediënten.

Eindpunt

Station Gent-Dampoort