Gentse Goeste wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Gentse Goeste wandelroute

Length
5,2 km
Time
1u
Terrain
100% Verhard
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Gent wemelt van de fijne eet- en drinkadresjes, en letterlijk elke dag wordt de lijst langer. Benieuwd waar je tegenwoordig moet zijn om hip te zijn? De Gentse Goeste wandeling leidt je van aan station Dampoort langs de wijste nieuwe hotspots én huizen van vertrouwen.

Opgelet!
  • Deze route is niet bewegwijzerd. Download het gpx bestand en navigeer met je smartphone of wandelgps om deze route te volgen.
Startpunt

Station Gent-Dampoort

 

 

Machariuswijk en Portus Ganda

Gent_Portus_Ganda_1.jpg

Vlakbij de Dampoort beland je in de Sint-Machariuswijk, een sfeervol stukje Gent rond de ruïnes van de Sint-Baafsabdij. Veel groen hier, leuke verkeersvrije straatjes, en uitnodigende eetadresjes zoals De Buffel, dé eet- en drinkspot van de wijk. Aan de overkant van de Sint-Jorisbrug, aan de jachthaven Portus Ganda wacht Valeir, alweer een gezellig adresje voor ontbijt, koffie, brunch of een ijsje.

Steendam

Stadsbrouwerij Gruut 2 David Samyn.jpg

In de Steendam stap je voorbij tal van toffe adressen om even halt te houden, zoals Edgar Kaasbar, hét cheesewalhalla van Gent en omstreken. Spring in het zijstraatje Rembert Dodoensdreef ook eens binnen bij Stadsbrouwerij Gruut voor een glas Gruutbier, al dan niet vergezeld van Oost-Vlaamse specialiteiten zoals Breydelspek of uuflakke.

Rond de torens

Sint-Baafs-kathedraal_Gent (2).jpg

Ook onder de drie torens van Gent – het Belfort, de Sint-Baafskathedraal en de Sint-Niklaaskerk – kom je het ene leuke eethuis naast het andere bruine café tegen. Met dorst kan je terecht bij Stadsbrouwerij Artevelde, waar je Gentse bier drinkt tussen de brouwinstallaties en -ketels. Bij Edelrot geniet je van natuurlijke wijnen (en andere dranken) met kleine hapjes in een Parijs’ decor. Café Den Turk op de Botermarkt, het oudste café van Gent, is bekend voor zijn Oost-Vlaamse bieren, huisgemaakte boterhammen met uuflakke en veel ambiance. En in de gezellige Donkersteeg vind je de Mokabon, dé oerkoffiebar van Gent. 

Honger? Bij SGOL tafel je onder de ‘schapenstal’, in de schaduw van het belfort. In de schaduw van de schapenstal vind je ook Ooost, waar je meer dan 175 Oost-Vlaamse streekproducten kan kopen. Ze serveren ook een lokale lunch van de dag.  Bij Yalla Yalla Beirut Foodbar moet je zijn voor de lekkere Libanese keuken, met falafel, hummus en mezze's om te delen.

Groentenmarkt

Behalve voor zijn cuberdonkraampjes kent het jonge, hippe volkje de Groentenmarkt nu ook als dé plek waar sterrenchef Sergio Herman neerstreek met zijn Frites Atelier. In goed gezelschap, omringd door drie zaken boordevol geschiedenis: Bakkerij Himschoot (de oudste bakkerij van Gent), Tierenteyn-Verlent (dé plek voor artisanale mosterd, pickels en kruiden) en het Galgenhuisje (het kleinste café van de stad, met gelukkig een groot terras). 

Kraanlei en Vrijdagmarkt

Gent Vrijdagmarkt David Samyn.jpg

Over het brugje vind je op de Kraanlei het sympathieke bakhuis Julie’s House en – richting de Vrijdagmarkt – café Gitane, voor een artisanaal bier of originele cocktail in een van de oudste bruine cafés van de stad.

Voorbij de Vrijdagmarkt

Gent_sept_2016-71.jpg

In de buurt van en voorbij het Baudelopark wandel je terug richting je startpunt, en ook hier vallen tal van culinaire ontdekkingen te doen. Het museumcafé van het Industriemuseum, Bar Baudelo bijvoorbeeld, waar het motto "sociaal en lokaal" is. De zaak is een tewerkstellingsproject van vzw Kompas voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op de menukaart vind je drankjes en kleine snacks, met een focus op lokale producten: Gentse specialiteiten en producten van lokale partners zoals Hinkelspel-kaas, lokale biertjes, Talamini-ijs ...

Kom je nog tegen: FranzGustav, hét adres voor zoete en hartige lekkernijen én de hele dag brunch in een prachtig gerenoveerd hoekpand, het leescafé en wereldrestaurant ENTR van cultuurhuis De Centrale, en Publiek, het hippe restaurant met topgerechten van Flemish Foodie Olly Ceulenaere.

Richting Dampoort

Laatste etappe van je wandeling: de Dampoortstraat, waar de Golden Gai Noodle Bar in een fleurig decor stevig gevulde ramen bowls op tafel zet. Mortier switcht vlotjes tussen koffiebar overdag en gezellig restaurant 's avonds. Zeker binnenspringen aan het eind van de straat: CoPain, voor heerlijk biobrood en belegde broodjes, in Gent gebakken met lokale ingrediënten. Meer zin in iets zoets? Bij ijssalon Just Bas vind je vers roomijs, zelfgemaakt door uitbater Bassel. 

Eindpunt

Station Gent-Dampoort