Heidebos wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Heidebos wandelroute

Length
9,3 km
Time
2u
Terrain
18% Verhard

Keizershoek 24, 9180 Moerbeke

Toon het startpunt op de kaart

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Heidebos wandelroute

Laat je verrassen door het Heidebos, een gevarieerde brok natuur diep in het Waasland. Op deze route wacht je om elke hoek een ander landschap op: bossen, zandvlaktes, open graslanden, machtige dreven en - what's in a name? - gebiedjes met struikhei. 

Inkorting

Wil je liever een kortere wandeling? Volg dan de knooppunten 51-54-53-52-3-51 om tot een wandeling van 6.5 kilometer te komen. 

Startpunt

Knooppunt 51

Op de parking, die aan het startknooppunt 51 ligt, wordt al meteen duidelijk waarom het Heidebos zo'n bijzonder bos is. Je stapt hier door het zand, en door die ondergrond stoot je hier op planten en dieren die je eerder in de Kempen zou verwachten zoals struikhei, de boompieper en de nachtzwaluw. 

Knooppunt 51-54

Begrazingszone

WL_Heidebos_41.jpeg

Een groot deel van het Heidebos is begrazingszone. De kans is groot dat je één van de gallowayrunderen ontmoet die hier helpen met het natuurbeheer. Zij helpen mee om het bos er natuurlijk te laten uitzien door te eten van de struikheide, de opschietende bomen en struiken en de kruiden. 

Let op: Door de aanwezigheid van de dieren is een groot deel van het Heidebos niet toegankelijk voor honden. Wil je hier toch met je viervoeter komen wandelen? Dan ben je welkom op de gele wandellus van Natuurpunt

Knooppunt 54-55

Bosgebied

WL_Heidebos_03.jpg
WL_Heidebos_08.jpg
WL_Heidebos_19.jpg

Kijk op deze wandeling goed om je heen, want je kan in het Heidebos enkele zeldzame planten en paddenstoelen spotten. De kleine knoopzwam, het eikenbladfranjekelkje en het adelaarsvarenrijpkelkje zijn paddenstoelen die opvallen. Voor wie houdt van bijzondere planten springen het hondsviooltje, vogelpootje en kleine leeuwenklauw - echte heideplanten - in het oog.

De vogelspotter kan in het Heidebos dan weer de wespendief bewonderen. De roofvogel, die op een buizerd lijkt, wordt zo genoemd omdat hij wespennesten opspoort en uitgraaft. Je spot er verder ook boompieper met zijn typische parachutevlucht.

Knooppunt 6-5

Fort Francipani

Het Heidebos kent een lange geschiedenis. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog, die woedde van 1568 tot 1648, lag het Heidebos midden in de frontlinie. De Spanjaarden groeven er een hele reeks primitieve forten, waarvan je vandaag enkel nog Fort Francipani in het landschap herkent - op luchtbeelden althans, want de site is privé en niet toegankelijk.

Wachtebeke

Horeca

240594167_4413001382122504_871231062916744292_n.jpg
restaurant-de-moevaarthoeve-1.jpg

Honger en dorst van al dat wandelen? Op de lus zelf kom je geen horeca tegen, maar na je wandeling kan je terecht bij De Moervaarthoeve voor een drankje of een deugddoende maaltijd. In de namiddag bakken ze wafels en pannenkoeken. Bij koffiebar 't Lekkerbekje vind je dan weer lekkere koffie en allerlei zoetigheden.

Knooppunt 51