Het Leen fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Het Leen fietsroute

Length
26,7 km
Time
1u 30min tot 2u
Terrain
97% Verhard

Gentsesteenweg 80, 9900 Eeklo

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Het Leen fietsroute

Vanuit het provinciaal domein Het Leen fiets je richting het Schipdonkkanaal en zo naar de Lieve, het oudste kanaal van Vlaanderen, met een ommetje langs de Lembeekse Bossen.

Toegankelijkheid

Deze route is toegankelijk voor iedereen, ook wie met een aangepaste fiets rijdt. 

Troeven:

  • De wegen op deze route zijn breed en vrijwel allemaal verhard.
  • Er zijn aangepaste parkeerplaatsen.
  • Er is toegankelijk openbaar sanitiair.

Aandachtspunten:

  • Je steekt één keer een drukke baan over.
  • Er is een klein kasseistukje en een versmald weggedeelte. Niets onoverkomelijk, mits je even de juiste hulp krijgt/vindt. De mensen die je tegenkomt onderweg willen natuurlijk graag helpen. Aarzel niet om hen aan te spreken.
Startpunt

Knooppunt 57 - Provinciaal domein Het Leen

Het Leen POV.JPG
preview_Het+Leen+01.jpg

Dit voormalige militair domein werd weer overmeesterd door de natuur en vormt nu een loofbos dat zicht uitstrekt over ruim 260 hectare. Hier kan je urenlang wandelen, fietsen en ontdekken langs de talloze verharde wandelpaden die door het woud kronkelen. In het bosinfocentrum helpt het personeel je graag met al jouw vragen over bossen, bomen en hout, en het arboretum is internationaal bekend voor zijn magnolia’s, camelia’s, rododendrons en viburnums. De totale collectie bevat meer dan 7.000 soorten en variëteiten bomen, struiken en vaste planten. Zeker tijdens de bloeiperiode een aanrader!

KNOOPPUNT 54-56-59

SCHIPDONKKANAAL

Schipdonkkanaal Eeklo TOV.jpg

Het Schipdonkkanaal – in de volksmond ‘De Stinker’ – werd in de 19e eeuw gegraven om het sterk vervuilde water van de Leie af te voeren, vandaar de bijnaam. Gelukkig zwemmen er nu weer vissen en verspreidt het kanaal niet langer kwalijke geurtjes.

KNOOPPUNT 13-15

BEIRTJESBRUG

Beirtjesbrug Lieve David Samyn.jpg

Dit romantische plekje aan de Lieve is vooral in trek bij vissers. De naam verwijst naar de Gentse ‘beer’ die per schip werd aangevoerd om het land te bemesten. Naar verluidt werd de beer hier ‘geproefd’ of gecontroleerd op kwaliteit.

KNOOPPUNT 15-28-30

HET LIEVEKANAAL

De Lieve David Samyn.jpg

De Lieve, het oudste kanaal van Vlaanderen, verzekerde Gent eeuwen geleden van een snelle vaarverbinding met het Zwin. Vandaag stroomt het ‘Liefken’ als een pittoresk kanaaltje door het landschap.

KNOOPPUNT 11-5-88

LEMBEEKSE BOSSEN

Lembeekse-bossen-bordje-speelzonde-tov.jpg
Lembeekse bossen Lembeekse bossen.jpg

De Lembeekse Bossen liggen verspreid over het grondgebied van Lembeke, Waarschoot, Sleidinge en Oosteeklo. Het Bardelaeremuseum aan de rand vertelt het verhaal van het oude Meetjesland. Vlakbij ligt de Heihoek, een toeristische topper dankzij de talrijke horecazaken. In het Kwadenbos, een prachtig stukje bos in het Lievegemse deel van de Lembeekse bossen, ligt één van de mooiste dreven van het hele bosgebied.

Eindpunt

Knooppunt 57 - Provinciaal domein Het Leen