Hidden Treasures fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Hidden Treasures fietsroute

Length
54,1 km
Time
2u 40m
Terrain
75% Verhard

Aardeken, 9160 Lokeren

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Fiets doorheen het Waasland en geniet van zijn rijke geschiedenis. Kom helemaal tot rust tussen de vele natuurgebieden en op de autovrije paden. Op deze route kan je ook tal van plezante tussenstops maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een partijtje minigolf of een wandeling door het Levend Erfgoedpark in Puyenbroeck?

Knooppunt 24

Het Verloren Bos

verloren_bos_kasteel.jpg

Het verloren bos is een prachtig aangelegd park met een kasteel (gebouwd in 1900 in een eclectische stijl), een grote vijver en een uitgebreide speeltuin. Het kasteel en het bijhorende koetshuis werden omgevormd tot jeugdverblijf.

Tussen knooppunten 23 en 20

Daknamse Meersen

daknamse meersen_daknam.jpg

Het beschermde natuurgebied Daknamse Meersen ontstond door de verlanding van oude Durme-armen en maakt deel uit van de Durmevallei. Door de combinatie van bodemvariatie en grondwater leven hier zeldzame plant- en diersoorten. De natuurwaarde van dit gebied stijgt nog elk jaar door het beheer van maaien, begrazen en het openhouden van poelen en grachten.

Tussen knooppunten 23 en 20

Daknam Dorp

onzelievevrouwkerk_daknam.jpg
koning nobel troon_daknam.jpg

De fietsroute wijkt in Daknam even af van het Spoorwegpad. Hierdoor passeer je bijna langs Daknam Dorp. Hier kan je de Onze-Lieve-Vrouwkerk bekijken of in de zomer even bekomen op het terras van Den Reynaert . Instagramtip: Vlak voor je weer op het Spoorwegpad bent kun je een foto nemen op de troon van koning Nobel uit het verhaal van Reynaert de vos.

Tussen knooppunten 81 en 80

De Kruiskapel

kruiskapel_eksaarde.jpg

De Kapel van de Miraculeuze Kruisen, lokaal bekend als de Verre Kapel, is al eeuwen een trekpleister voor Eksaarde. Ze werd in 1632 gebouwd op de plaats waar ene Boudewijn met de Negen Ponden in 1317 bij het ontwortelen van een boom twee kruisbeelden uit de grond haalde. Daarop vonden een reeks mirakels plaats: zo begonnen de kerkklokken spontaan te luiden, en verstarde het hoofd van een ongelovige zodanig dat hij berouwvol voor de kruisen ging bidden. Vandaag bewaart men het ene kruis in de kerk van Eksaarde, het andere in de Kruiskapel. Langs de kruisweg met 14 kapelletjes die beide gebouwen met elkaar verbindt, houden gelovigen in de eerste helft van november een bedevaart, de Negendaagse Begankenis van de Miraculeuze Kruisen.

Tussen knooppunten 81 en 80

De Linie

de linie_Eksaarde.jpg

De Linie is een lappendeken van bossen, moerassen en weiden, beheerd door vzw Durme en begraasd door ezels. De naam verwijst naar de Bedmarlinie, een 18de-eeuwse verdedigingslijn die het gebied tijdens de Spaanse Successieoorlog voor een ‘Staatse’ aanval uit de Republiek Holland moest behoeden. De Linie liep van Nieuwpoort tot aan de Maas en bestond uit forten, schansen en grachten. Van die laatste vind je ook hier langs de Liniewegel nog enkele restanten, al zijn de meeste vandaag rijkelijk gecamoufleerd met natuurlijk groen.

Knooppunt 84

Puyenbroeck

uitkijktoren_puyenbroeck.jpg

Stop even in het provinciaal domein Puyenbroeck voor minigolf, golf, tennis, rondjes dobberen op de roeivijver, rijden door het domein op een treintje, zwemmen of zoveel meer. Je kan er ook de uitkijktoren beklimmen voor een prachtig uitzicht over het gebied waar je net hebt doorgefietst. Het Levend Erfgoed park dat vlak achter de toren ligt is zowel leuk als leerrijk voor de kinderen. Je kan ook verblijven in Puyenbroeck op de camping.  

Tussen knooppunten 82 en 79

Vapeurbrug

vapeurbrug.jpg

Deze brug werd gebouwd als onderdeel van de spoorwegverbinding tussen Lokeren en Zelzate. De brug werd vooral intensief gebruikt door het industrieel treinverkeer naar de vroegere suikerfabriek, die aan de overkant van de moervaart stond. De vapeurbrug is nu erkend als erfgoed en is een herinnering aan de suikerfabriek en het industriële verleden van Moerbeke. De watertoren naast de brug werd in 1879 gebouwd als onderdeel van het domein van het Lippens-kasteel.

Tussen knooppunten 19 en 99

Koudenborm site

koudenborm_site_moerbeke_2.jpg
koudenborm site_moerbeke_1.jpg

Het enige wat nog overblijft van het hof van Koudenborm is een ruïne die in Moerbeke bekend staat onder de naam ‘Tiendenschuur van Boudelo’. Het oorspronkelijk gebouw was het bezit van de Cisterciënzersabdij Onze-Lieve-Vrouw van Boudeloo en bestond uit een voor- en achterbouw, gescheiden door een trappentoren.

Knooppunt 99

Kerk en grot O.L.V. van de fietsers

grot olv van de fietsers.jpg

Ga aan knooppunt 99 even naar links, daar vind je de kerk en grot O.L.V. van de fietsers. De grot is al sinds 1996 gewijd aan O.L.V. van de fietsers. Enkele jaren gelden kreeg de binnenkant van de kerk ook een nieuwe look, hier hangen nu wielertruitjes van onder andere Cancellara, Nys, Gilbert, Martin en nog honderd andere wielrenners. Geen wonder dat de kerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen al snel de bijnaam ‘Fietserskerk’ kreeg.

Tussen knooppunten 97 en 1

De Fondatie van Boudelo

fondatie van boudelo_moervaart.jpg

De Fondatie van Boudelo is meer dan 80 hectare en is één van de laatste stiltegebieden in Oost-Vlaanderen. De naam van het natuurgebied is afgeleid van de Abdij van Boudelo, die hier vroeger stond. De gronden hoorden zo'n 800 jaar geleden bij de schenking toen de abdij werd opgericht. Vochtige ruimtes, hakhoutbossen, volgroeide gemengde loofbossen, hooilanden, een hoogstammige boomgaard, fraaie poelen, randsloten en veldwegels en knotbomen bepalen het uitzicht van deze Waaslandse parel.

Tussen knooppunten 32 en 24

Het Molsbroek / bezoekerscentrum

bezoekerscentrum molsbroek.jpg
molsbroek_hidden treasures 1.jpg
molsbroek_hidden treasures 2.jpg

Het Molsbroek is een natuurreservaat van maar liefst 122 hectare. In het Molsbroek kan je diverse natuur vinden zoals: een uitgestrekte moerasvlakte, elzenbroeken, rivierduinen, rietvelden en vochtige graslanden. Dit maakt het de ideale thuis voor verschillende soorten watervogels en insecten. Breng ook een bezoekje aan het bezoekerscentrum dat je meer leert over de natuur en de geschiedenis van de regio en over de werking van vzw Durme. Als het bezoekerscentrum niet geopend is kan je altijd een informatiefolder nemen uit het standje dat voor het gebouw staat.

Tussen knooppunten 27 en 24

De Buylaers

De Buylaers is een zeer vlak natuurgebied binnen de bebouwde kom van Lokeren. Het bestaat vooral uit hooilanden en enkele rietveldjes. In de 19de eeuw werd het gebruikt om het linnen van de vlas- en lijnwaadnijverheid te leggen bleken. Als je geluk hebt kun je hier een ooievaar koppel spotten op hun nest.

Knooppunt 24

Het verloren Bos