Hidden Treasures fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Hidden Treasures fietsroute

Length
54,3 km
Time
2u 40m
Terrain
78% Verhard

Aardeken, 9160 Lokeren

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Fiets langs de verborgen parels van het Waasland en ontdek pittoreske dorpjes zoals Daknam en Eksaarde. Observeer vanuit een kijkmuur de lokale fauna in natuurgebied De Linie, en fiets door de groene Fondatie van Boudelo. Vergeet geen bezoekje te brengen aan de Grot O.L.V. van de fietsers, één van de meest bijzondere plekjes van de regio.

Knooppunt 24

Verloren Bos

Waasland Lokeren Verloren Bos vzw CJT.jpg

Verloren Bos is een prachtig aangelegd kasteelpark. Het kasteel en het bijhorende koetshuis werden omgevormd tot jeugdverblijf.

Knooppunt 23-20

Daknamse Meersen

daknamse meersen_daknam.jpg

De Daknamse Meersen is een fraaie brok groen, doorkruist met wandelpaden langs bloemrijke hooilanden, verspreide bosjes, knotwilgenrijen en talrijke sloten. Vanop de oude spoorwegbedding, vandaag een populair fiets- en wandelpad, heb je een goed zicht op de hooilanden, die bruisen van het leven.

Knooppunt 23-20

Daknam

Daknam Kerk Den Reynaert TOV.jpg
koning nobel troon_daknam.jpg

De fietsroute wijkt in Daknam even af van het Spoorwegpad. Hierdoor passeer je bijna langs Daknam Dorp. Strijk neer op één van de terrasjes op het stemmige dorpsplein met zijn lindebomen, het romaanse kerkje met witgekalkte kerkhofmuur en de Reynaertbank met een vers uit het dierenepos.

Wandel je door het Catharinastraatje, dan bots je op ijzeren replica’s van alle protagonisten uit het Reynaertverhaal. Wandel je dat straatje helemaal uit? Dan kan je een foto nemen op de troon van koning Nobel uit het verhaal van Reynaert de Vos.

Knooppunt 81-80

De Kruiskapel

kruiskapel_eksaarde.jpg

De Kruiskapel (ook wel Kapel van de Miraculeuze Kruisen genoemd) is al eeuwen een trekpleister voor Eksaarde. Ze werd in 1632 gebouwd op de plaats waar ene Boudewijn met de Negen Ponden in 1317 bij het ontwortelen van een boom twee kruisbeelden uit de grond haalde. Daarop vonden een reeks mirakels plaats: zo begonnen de kerkklokken spontaan te luiden, en verstarde het hoofd van een ongelovige zodanig dat hij berouwvol voor de kruisen ging bidden.

Vandaag bewaart men het ene kruis in de kerk van Eksaarde, het andere in de Kruiskapel. Langs de kruisweg met 14 kapelletjes die beide gebouwen met elkaar verbindt, houden gelovigen in de eerste helft van september een bedevaart, de Negendaagse Begankenis van de Miraculeuze Kruisen.

Knooppunt 81-80

De Linie

preview__MG_4140.jpg
waasland_gluurmuur_eksaarde.jpg

De Linie is een lappendeken van bossen, moerassen en weiden, beheerd door vzw Durme. In het natuurgebied vind je een 'gluurmuur', van waar je de lokale fauna kan bewonderen. 

Knooppunt 80

't Veldcafé

't Veldcafé Eksaarde

Stevige boterhammen met boerenhesp zijn dé specialiteit van 't Veldcafé, een typisch volkscafé in Moerbeke. Links van het café biedt het leuke terras uitzicht op de voorbijglijdende Zuidlede. Ook wat op de kaart staat, mag er wezen: taartjes, ijscoupes en verzorgde snacks tegen democratische prijzen. Ook fijn meegenomen is het laadpunt voor je elektrische fiets. 

Knooppunt 84

Puyenbroeck

uitkijktoren_puyenbroeck.jpg

Stop even in het provinciaal domein Puyenbroeck voor rondjes dobberen op de roeivijver, een ritje door het domein op een treintje, zwemmen of zoveel meer. Je kan er ook de uitkijktoren beklimmen voor een prachtig uitzicht over het gebied. 

Knooppunt 82-79

Vapeurbrug

vapeurbrug.jpg

Deze brug werd gebouwd als onderdeel van de spoorwegverbinding tussen Lokeren en Zelzate. Ze werd vooral intensief gebruikt door het industrieel treinverkeer naar de vroegere suikerfabriek, die aan de overkant van de Moervaart stond. De Vapeurbrug is nu erkend als erfgoed en is een herinnering aan de suikerfabriek en het industriële verleden van Moerbeke. 

Knooppunt 99

Kerk en Grot O.L.V. van de Fietsers

grot olv van de fietsers.jpg

Ga bij knooppunt 99 even naar links om langs een bijzonder plekje te komen: de Grot van de Fietsers, een heus bedevaartsoord voor fietsers uit heel Vlaanderen en een must voor elke koersliefhebber. Doorheen de jaren verzamelde de kerk naast de grot meer dan 100 truitjes van fenomenale wielrenners zoals Museeuw, Merckx, of Cancellara.  De eerste zondag van maart laten hier jaarlijks zo’n 700 fietsers hun tweewieler wijden. Een heuse happening in het anders zo stille Klein-Sinaai!

Knooppunt 97-1

De Fondatie van Boudelo

fondatie van boudelo_moervaart.jpg

Je fietst een heel stuk langs het kanaal van Stekene - in de volksmond de Stekense Vaart. Hier waaiert de Fondatie van Boudelo uit, een waardevol natuurgebied dat 800 jaar geleden bij de Abdij van Boudelo hoorde. Daar staat vandaag geen steen meer van overeind, maar de natuur die in de plaats kwam is mogelijk nog monumentaler.

Knooppunt 32-24

Het Molsbroek

molsbroek_hidden treasures 1.jpg

Het Molsbroek is met zijn 80 hectare het grootste beschermde natuurreservaat van de streek. Van op de verharde wandel- en fietsdijk heb je een mooi uitzicht op de uitgestrekte moerasvlakte. Het bezoekerscentrum vertelt over de historiek van het gebied.

Knooppunt 24

Verloren Bos