Kabouter wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Kabouter wandelroute

Length
14,2 km
Time
2u 40m
Terrain
46% Verhard

La Houppe 2, 7880 Flobecq

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Kabouters zouden met hun korte beentjes afzien op deze uitdagende route. Je start in Flobecq, waar de taalgrens op heel wat plaatsen parallel loopt met natuurlijke barricades. Trotseer heuvels en waterwegen, doorkruis mooie bossen, ontdek de kapelletjes van Zeven Weeën, zoek tientallen natuurlijke bronnetjes en doorkruis het prachtige Bos-ter-Rijst. In La Houppe stillen enkele gezellige cafés en restaurants je honger en dorst.

Startpunt

La Houppe - Knooppunt 6

LaHouppe_DavidSamyn.jpg

La Houppe – in het Nederlands D’Hoppe – is een gehucht op de noordelijke beboste flank van de Pottelberg. Aan het begin van de 20e eeuw was het een levendige ontmoetingsplek, bezaaid met ‘ginguettes’ of populaire danstenten waar onze grootouders op zondagmiddag de benen losgooiden. Later kwam La Houppe in opspraak door de ongebreidelde zandontginning waar grote delen bos voor sneuvelden. Dancings zijn er vandaag niet meer te vinden, wel een handvol cafés en restaurants die we onthouden voor het einde van onze route.

Knooppunt 6-9

Pottelberg

Vloesberg_Pottelbergbos.jpg

De Pottelberg ligt op de grens van Henegouwen en Oost-Vlaanderen en op de kruising van een langgerekte heuvelkam die in het westen start bij de Kluisberg en een heuvelrug die in noord-zuidrichting vertrekt van La Croisette bij Ellignies-lez-Frasnes. Op de top prijken twee masten die tot ver in de omgeving zichtbaar zijn: één van de Belgische luchtmacht en één van de Waalse radio- en televisieomroep RTBF.

Knooppunt 6-9

CHALET RADAR

Chalet_Radar_Vloesberg.jpg

Aan de rand van het Pottelbergbos passeer je de sportterreinen van Chalet Radar – genoemd naar de reusachtige mast van de luchtmacht die prominent in de achtertuin prijkt – waar een tennis- en een padelclub gevestigd zijn. Het ‘clublokaal’ is een volwaardige bistro met een prima keuken, waar ook toevallige passanten welkom zijn voor een hapje en een drankje.

Knooppunt 9-7

AQUA FONS VITAE 

AquaFonsVitae_DavidSamyn.jpg

Bronnetjes vind je zowat overal in de streek, maar zelden zijn ze zo uitnodigend als het fonteintje langs het wandelpad dat de gehuchten Queneau en Haizette met elkaar verbindt (tussen knooppunt 9 en 7). Onder het Latijnse opschrift Aqua Fons Vitae (‘water doet leven’) trakteert een gezicht in basreliëf de voorbijgangers op drinkbaar water: ideaal om je drinkfles te vullen of gewoon even je gezicht te verfrissen.
Even voorbij Knooppunt 7 beland je bij een vervallen hoeve. Stap de ruïne links voorbij en draai mee met het pad.

Knooppunt 52

BOS TER RIJST

Het langgerekte Bos-ter-Rijst is een goed onderhouden wandelbos, bezaaid met bronnen die verderop in het dal de Molenbeek voeden. Tot in de 18e eeuw werd het bos voor hakhout gebruikt. Om de vijf à tien jaar werden jonge bomen tot de grond afgezaagd. Uit de overblijvende stronk schoten takken die mochten uitgroeien tot de volgende kapbeurt. De gekapte takken werden samengebonden tot bussels – rijshout, vandaar de naam van het bos – om de ovens van bakkerijen en de ketels van brouwerijen snel op temperatuur te brengen.

Knooppunt 52-6

Grot van La Houppe

De grot van de Heilige Maria van de Hoop – Grotte Sainte-Marie de l’Esperance – werd in 1938 gebouwd met kleine stenen uit de grot van Lourdes, om de tachtigste verjaardag van de verschijning van Maria in het Franse stadje te herdenken. De kapel ernaast dateert van 1888. Ze werd gebouwd door baron Lefevre, zodat de lokale bevolking zich niet langer naar Brakel, Flobecq of Schorisse hoefde te verplaatsen om de zondagsmis bij te wonen.

Knooppunt 6

LA HOUPPE EN Z’N HORECA

Barakske_Horeca_Vloesberg.jpg

Zijn de cafés en restaurants onderweg ver te zoeken, dan heb je in La Houppe keuze te over. Chalet Gerard en Ancienne Belgique houden het graag klassiek, ’t Barakske doet het bric-à-brac en Brasserie D’Hoppe serveert eenvoudige gerechten met een Oostenrijkse toets. Waar je ook strandt, overal vloeit het bier even rijkelijk en word je even hartelijk onthaald in het Nederlands én het Frans.
 

La Houppe - Knooppunt 6