Kasteelpark van Berlare wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Kasteelpark van Berlare wandelroute

Length
10,5 km
Time
2u 06m
Terrain
50% Verhard

Dorp 15, 9290 Berlare

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

We starten in het kasteelpark van Berlare voor een gevarieerde trip door de Scheldenatuur. Het ene moment staan we duidelijk onder het Scheldeniveau. Even later maken we ons op voor een stevige klim door de duinen die de rivier eeuwen geleden deed ontstaan in de bocht van Berlare. .

Startpunt

Kasteelpark Berlare

Kasteeldreef Berlare.jpg
Kerk Berlare.jpg

In het hart van Berlare, vlakbij de kerk en knooppunt 23, ligt een fraai kasteeldomein met een grote landschapstuin, een bos en waterpartijen. Een deel van het park, dat in 2012 werd opengesteld voor het publiek, is aangelegd bovenop de rivierduinen die hier meer dan tienduizend jaar geleden door de Schelde werden achtergelaten, wat meteen ook het grillige reliëf verklaart. Het kasteel zelf is niet te bezoeken.

Knooppunt 22-21

Natuurgebied 't Stampkot

Natuurgebied ’t Stampkot aan de rand van de bebouwde kom behoort tot hetzelfde rivierduinencomplex als het kasteeldomein van Berlare. De meeste duinen in de omgeving, vaak tien tot twintig meter hoog, werden in de loop der eeuwen afgegraven en bebouwd, maar hier bleef het landschap grotendeels ongeschonden. ’t Stampkot is een van de mooiste plekjes van Berlare en herbergt een grote soortenrijkdom. De naam verwijst naar de molen die destijds bovenop de rivierduinen stond. In een ‘stampkot’ werd lijnzaad gestampt voor de productie van olie.

Knooppunt 55

't Oud Brughuys

't Oud Brughuys Berlare (1).jpg
't Oud Brughuys Berlare (2).jpg
Oud Brughuys Berlare.jpg

Aan de overkant van Schoonaarde Brug kan je in Palinghuis De Schelde terecht voor een klassiek bord paling op diverse bereidingswijzen. Voor een streekbiertje of een vlugge snack hoef je echter niet het water over. Het voormalige brugwachtershuis aan de Schelde is vandaag een gezellige herberg én een begrip onder fietsers en wandelaars. Op zonnige dagen is het terras van 't Oud Brughuys een topper. Ook de bierkaart is een aanrader! Zelfs pure lambiek stroomt hier bij momenten uit de tapkraan. Dat is zeer uitzonderlijk in Oost-Vlaanderen.

Knooppunt 55-52

Paardebroek

Paardebroek Kalkense Meersen Berlare (1).jpg
Paardebroek Kalkense Meersen Berlare (3).jpg
Paardebroek Kalkense Meersen Berlare (2).jpg

Het natuurgebied Paardebroek werd bij recente Sigmawerken grondig onder handen genomen. De gracht in de noordelijke rand werd omgeleid om het gebied te ‘vernatten’ en dottergrasland te verwelkomen. Op het hoger gelegen gedeelte werd een ruigte gecreëerd, als natuurlijke buffer tussen het natuurgebied en de huizen rondom. Landbouwers kunnen de graslanden blijven gebruiken. Door aangepast maaibeheer ontstaan er fraaie hooi- en graslanden, die in het voorjaar bezaaid zijn met bloemen.

Knooppunt 52-50

Paardeweide

Paardeweide & Paardebroek .jpg

De Paardeweide werd in 2013 ingericht als gecontroleerd overstromingsgebied en werkte zich de voorbije jaren op tot een ware natuurparel langs de Schelde. Ongeveer één keer per jaar, bij een noordwesterstorm, komt het gebied onder water te staan. De rest van het jaar geniet je hier van natte Scheldenatuur met open water, riet en graslanden. In het oostelijke deel ligt een rietatol: een mozaïek van diep en ondiep water, met rietkragen ertussenin. Via een inlaatklep stroomt bij elk hoogtij een beetje Scheldewater in het gebied. De vissen die op die manier vrij baan krijgen, zwemmen via de vistrap bij knooppunt 52 opnieuw richting Schelde.

Knooppunt 49-46

Hoge Berg

Samen met ’t Stampkot en het kasteeldomein is Hoge Berg een restant van de Berlaarse rivierduinengordel. De zandduinen werden hier voor een groot deel bebost met eikenbomen. In de lente weven voorjaarsbloeiers als meiklokje, dalkruid en salomonszegel hier een kleurrijk bloementapijt. Het gebied – ook bekend als Vinkenberg – heeft z’n naam niet gestolen, want het wandelpad vergt een klimmetje, op naar het hoogste punt van Berlare en wijde omgeving.

Knooppunt 16

Riekend Rustpunt

Riekend_Rustpunt_Berlare1.jpg

Eeuwenlang was de mesthandel een lucratieve bezigheid aan de oevers van de Schelde. Stedelingen en hun dieren produceerden grote hoeveelheden mest, die per boot naar het platteland werd gebracht. Daar haalden landbouwers de mest op om hun akkers vruchtbaar te houden. Het Riekend Rustpunt in Berlare was zo’n ophaalpunt. Het gebouwtje was met de Schelde verbonden via de Beirleir, een vroegere Scheldearm. Enkele jaren geleden werd het gerestaureerd en opengesteld als museum met een permanente tentoonstelling over de beer- en mesthandel van de 17de tot begin 20ste eeuw. Wel even opletten, het is een van de kleinste musea van Vlaanderen. Je stapt het zo voorbij.

Knooppunt 16-15

Berlare Broek

Berlare Broek natuur (1).jpg
Berlare Broek natuur (2).jpg

Berlare Broek dankt z’n ontstaan net als het Donkmeer aan een oude Scheldemeander, die zich tienduizend jaar geleden uit het landschap terugtrok. Ook deze oude bedding raakte gevuld met organisch materiaal, waardoor veen ontstond, dat vanaf de 17de eeuw als turf werd ontgonnen, net als op andere plaatsen in dit gebied. De turfputten – een vijftigtal in totaal – raakten gevuld met water en de omliggende gronden werden bebost met wilgen en populieren. Het gebied vormt een lange strook van een zestal kilometer, waarvan we hier alleen de meest zuidelijke uithoek verkennen.

Knooppunt 23

Berlare

Kerk Berlare.jpg
Donkmeer Berlare.jpg

Berlare is onder dagjesmensen vooral vermaard voor de gezellige vakantiesfeer rond het Donkmeer, maar in de groene dorpskern overheerst vooral de rust. Toch zijn er in de schaduw van de Sint-Martinuskerk voldoende opties om na een verkwikkende wandeling van een frisse pint te genieten. Hou het netjes, zodat je niet aan de 17de-eeuwse schandpaal belandt. 

Kasteelpark Berlare