Kluisbos wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Kluisbos wandelroute

Length
6,4 km
Time
1u 20m
Terrain
38% Verhard

Torendreef, 9690 Ruien

Toon het startpunt op de kaart

Parkings in de buurt

Toon parking langs de route

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Deze route neemt je mee naar het Kluisbos, het grootste bos van de Vlaamse Ardennen bovenop de Kluisberg en pal op de taalgrens. Wandel over de mooiste paden langs fenomenale vergezichten vanop de rollende heuvels van de Pays des Collines.

Startpunt

Maison Des Randonneurs

preview_Taalgrensroutes_Maison_Des_Randonneurs_Kluisbergen-3.jpg
preview_Taalgrensroutes_Maison_Des_Randonneurs_Kluisbergen-2.jpg

Op enkele meters van het startknooppunt 7 vind je een gehucht genaamd Enclus du Haut. Even verderop staat het Maison des Randonneurs (het Trekkershuis), een constructie van hout en glas waar wandelaars terechtkunnen voor toeristische informatie, maar ook voor tijdelijke exposities van lokale kunstenaars.

Knooppunt 7 - 33

Kluisbos

Kluisbos Kluisbergen (1).jpg
boshyacinten Kluisbos (1).jpg
Kluisbos Kluisbergen (2).jpg
boshyacinten Kluisbos (2).jpg

Het 300 hectare grote Kluisbos ligt bovenop de getuigenheuvel Kluisberg, met zijn hoogte van 141 meter een van de pronkstukken van de Vlaamse Ardennen. Ruim twee derden ervan is vrij toegankelijk als wandelbos. Bij open plekken heb je fenomenale vergezichten over Henegouwen.

In het voorjaar kleuren grote delen van het bos paars door de duizenden boshyacinten die er hun kopjes bovensteken: een kleurrijk schouwspel dat heel wat bezoekers trekt, tot grote voldoening van de talrijke horecazaken die dorstige en hongerige recreanten graag op hun wenken bedienen.

Knooppunt 2

Liefdesbron

De zogenaamde liefdesbron is een idyllisch plekje om even te vertoeven. Volgens een mythe vindt iemand binnen het jaar de liefde als die met de blote voeten in het water gaat staan. De bron is een van de vele zones in het bos waar het grondwater op de onderliggende kleilagen botst en zich een weg naar boven zoekt. Vanuit de bronnen ontstaan heldere bronbeekjes, waarrond zich een mooie en heldere flora ontwikkelt.

Knooppunt 53

Bosbaar

Bosbaar_DavidSamyn.jpg
Bosbaar_DavidSamyn.jpg

bosbĀĀr is een heerlijke plek om even halt te houden voor een streekeigen biertje of een hartige snack. Wat begon als een zomerse pop-up, groeide uit tot een populaire pleisterplaats waar het ook tijdens winterse zondagen goed toeven is bij de vuurkorven op het terras. Eigenaars Stijn en Sylvie verbouwen de voormalige hoeve tot een prachtige B&B.

Knooppunt 53

Taalgrens

Ter hoogte van knooppunt 53 steken we niet alleen de Torendreef maar meteen ook de taalgrens én de provinciegrens over. Even verderop beland je in de Rue la Cavée, een ecologisch waardevolle holle weg die van het gehucht Hortilin naar Amougies afdaalt. Vanaf hier kijk je uit over de rollende heuvels van het Pays des Collines.

Knooppunt 7

Aux Acasias

Aux Acacias Kluisbergen © David Samyn (2).jpg

Terug in Enclus du Haut is het tijd om de vermoeide voeten onder tafel te schuiven in een van de vele tavernes. Een vaste waarde is Aux Acacias, waar je terecht kan voor een pannenkoek, maar ook voor een volwaardige lunch of een in boter gebakken croque monsieur om u tegen te zeggen. De kinderen kunnen hun hartje ophalen in speelzone Bosuil, waar natuurlijke speeltoestellen uit duurzaam hout de fantasie prikkelen.

Eindpunt

Maison Des Randonneurs