Kruiskapel wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Kruiskapel wandelroute

Length
11,3 km
Time
2u30m
Terrain
20% Verhard

Eksaardedam 11, 9160 Eksaarde

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Miraculeuze kruisen, een verdwenen waterburcht en een verborgen verdedigingslinie: onder de bodem van Eksaarde gaat heel wat mysterie schuil. Bovengronds is alles een stuk gemoedelijker. Daarvan getuigt deze route langs fraaie lapjes groen en een rustig kabbelende Moervaart.

Opgelet!
  • Tijdens het broedseizoen (15 maart tot 15 augustus) is knooppunt 36 niet toegankelijk. Wandel van knooppunt 41 naar 37 om de route verder te zetten.
Startpunt

Spoorwegpad Eksaarde

Knooppunt 40

De Linie

preview__MG_4140.jpg

Langs de tuinen van Domein ’t Meersdael bereik je De Linie, een lappendeken van bossen, moerassen en weiden, beheerd door vzw Durme en begraasd door ezels. De naam verwijst naar de Bedmarlinie, een 18de-eeuwse verdedigingslijn die het gebied tijdens de Spaanse Successieoorlog voor een ‘Staatse’ aanval uit de Republiek Holland moest behoeden. De Linie liep van Nieuwpoort tot aan de Maas en bestond uit forten, schansen en grachten. Van die laatste vind je ook hier langs de Liniewegel nog enkele restanten, al zijn de meeste vandaag rijkelijk gecamoufleerd met natuurlijk groen.

Knooppunt 40-41

Kruiskapel

Waasland Kruiskapel 3 David Samyn.jpg
Waasland Kruiskapel 2 David Samyn.jpg

De Kapel van de Miraculeuze Kruisen, lokaal bekend als de Verre Kapel, is al eeuwen een trekpleister voor Eksaarde. Ze werd in 1632 gebouwd op de plaats waar ene Boudewijn met de Negen Ponden in 1317 bij het ontwortelen van een boom twee kruisbeelden uit de grond haalde. Daarop vonden een reeks mirakels plaats: zo begonnen de kerkklokken spontaan te luiden, en verstarde het hoofd van een ongelovige zodanig dat hij berouwvol voor de kruisen ging bidden. Vandaag bewaart men het ene kruis in de kerk van Eksaarde, het andere in de Kruiskapel. Langs de kruisweg met 14 kapelletjes die beide gebouwen met elkaar verbindt, houden gelovigen in de eerste helft van september een bedevaart, de Negendaagse Begankenis van de Miraculeuze Kruisen. 

Knooppunt 40-41

Gluurmuur

waasland_gluurmuur_eksaarde.jpg

Iets voorbij de Kruiskapel, in bosperceel Den Hert, kan je schaamteloos gluren vanuit een observatiewand met kijkgaten, aan de rand van een vijver. Naar watervogels, welteverstaan. Die hebben daar doorgaans geen probleem mee, tenzij in het broedseizoen, van 15 maart tot 15 augustus. Dan is de gluurmuur niet toegankelijk.

Knooppunt 36

Moervaart

Moervaart David Samyn.jpg

De Moervaart werd rond 1300 gegraven in opdracht van de abdij van Boudelo, hier niet zo ver vandaan. Het kanaal moest de drassige gebieden in de buurt afwateren om ze geschikt te maken voor landbouw. In de 15de eeuw werd de Moervaart bevaarbaar gemaakt voor het transport van turf, dat in de wijde omgeving werd ontgonnen. Tot 1964 stond het waterpeil van de Moervaart onder invloed van de getijden, via de Durme en verderop de Schelde.

Door de afdamming in Lokeren is de getijdenwerking verdwenen. Het rustig kabbelende water van de Moervaart is sinds de sluiting van de suikerfabriek in Moerbeke een pak gezonder geworden. Het is vandaag dan ook vooral in trek bij pleziervaarders, vissen en watervogels.

Knooppunt 37

Keysershof

Wandelnetwerk_Waasland_Keyserhof-5.jpg
Wandelnetwerk_Waasland_Keyserhof-2.jpg

De gezellige brasserie Keysershof, gelegen aan de oevers van de Moervaart en in de schaduw van de Sinaaibrug, verwelkomt wandelaars en fietsers met een drankje en een hapje, een snelle lunch of een uitgebreid menu met seizoensgebonden producten. Het Keysershof biedt ook boottochten aan over de Moervaart in een cabriosloep voor maximum twaalf personen.

Knooppunt 37-38

Lokerse Moervaartmeersen

De smalle strook vochtige graslanden langs de Moervaart maken deel uit van de Lokerse Moervaartmeersen, een natuurgebied met een grote landschappelijke verscheidenheid. De vzw Durme staat in voor het beheer en doet er aan natuurherstel. Door het afgraven van de voormalige landbouwgronden krijgen meersen en moerassen hier opnieuw vrij spel. Tot grote vreugde van de steltlopers die er tijdens de voorjaarstrek een tussenstop maken.

Knooppunt 38-39

Spoorwegpad

Waasland_Spletterenbrug_Eksaarde.jpg

Van aan Spletterenbrug volg je het spoorwegpad waar van 1867 tot 1971 de spoorlijn 77A liep, tussen Lokeren en de suikerfabriek van Moerbeke. Na bijna honderd jaar stoomtreindienst werd de lijn buiten gebruik gesteld en geasfalteerd om dienst te doen als wandel- en fietspad.

De fraaie Spletterenbrug werd twee keer opgeblazen door terugtrekkende legers: in 1918 door Duitse en in 1940 door Belgische soldaten. De huidige metalen constructie werd door de Duitse bezetter gebouwd en heeft de afbraak van de spoorlijn in 1973 overleefd. Ga gerust even poolshoogte nemen. Er staan bankjes met een prachtig uitzicht.

Vervolg je de wandeling, daal dan weer af naar de dreef naast de ‘route’. Blijf je boven wandelen, wees dan alert voor de talrijke fietsers die je pad zullen kruisen.

Eindpunt

Spoorwegpad Eksaarde