Langs de hellingen van de ronde wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Langs de hellingen van de ronde wandelroute

Length
15,3 km
Time
3u 10m
Terrain
66% Verhard

Nukerkeplein, 9681 Maarkedal

Toon het startpunt op de kaart

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

De Ronde van Vlaanderen associeer je met wielrennen, uiteraard, maar niet iedereen heeft daar de kuiten, de wilskracht of de geschikte bolide voor. Liefhebbers van de betere koers in de Vlaamse Ardennen kunnen een cruciaal deeltje van het parcours ook te voet verkennen. Daar hoef je je niet voor te schamen. In de buurt van de Koppenberg – de gevreesde helling waar het peloton van de Ronde doorgaans collectief van de fiets af moet – is het heerlijk wandelen, in alle rust, in elk seizoen en op je eigen tempo.

Startpunt

Nukerke

Kortekeer_Maarkedal_DavidSamyn2.jpg

Starten doe je in Nukerke, een deelgemeente van Maarkedal, zes kilometer ten zuiden van Oudenaarde. Je auto parkeer je moeiteloos en gratis in de buurt van het startpunt aan de kerk. Daar vind je ook Bistro La Bonnotte, zo genoemd naar een exclusief ziltig patatje van het Frans Atlantische eiland Noirmoutier, wat meteen de dada van het huis verraadt: aardappelen.

De Bonnotte zelf staat hier niet op het menu (die kost ettelijke honderden euro’s per kilo), maar hou je van een verfijnd gerecht, check dan de kaart en de openingsuren van dit restaurant online en reserveer op voorhand een plaatsje. Om in te schatten wanneer je best een tafel boekt, hou je rekening met de afstand van deze route. De trip meet ruim 15 km. De gemiddelde familiestapper beweegt zich voort aan een gezapige 4 km per uur.  Aan dat tempo blijft het gezellig voor iedereen. 

Knooppunt 81

Uitkijkpunt

In het eerste deel van de wandeling stap je overwegend over asfalt om even verder de N60 te kruisen. Aan knooppunt 81, op weg naar het bos, ligt een mooi uitzichtpunt. Strijk daar even neer voor een moment van rust als je dat nu al kunt gebruiken. En mocht het echt niet meezitten met die benen, dan kan je even verder aan knooppunt 80 je route inkorten door meteen richting 79 te stappen in plaats van 26. Zo mis je het beste deel van het Spijkerbos, maar knip je ook een vol uur uit je totale staptijd.

Knooppunt 80

Spijkerbos

Spijkerbos_DavidSamyn.jpg
HetSpijkerbos_DavidSamyn3.jpg
Spijkerbos_Kluisbergen-2.jpg
Spijkerbos_DavidSamyn2.jpg

Vanaf knooppunt 80 wacht je een stuk waardevolle natuur: het Spijkerbos, een van de zeldzame bossen in de Vlaamse Ardennen die op een zuidhelling ligt. Als het weer meezit, wandel je hier van ’s voormiddags tot laat in de avond in de zon. Leuk voor de kinderen: de speelzone middenin het bos. Maar hou rekening met het feit dat je nog heel wat kilometers voor de boeg hebt, als je daar passeert, dus let op de speeltijd.

Knooppunt 79 - 27

De Bult van Melden

koppenberg.jpg
Koppenberg_DavidSamyn.jpg
Koppenberg_DavidSamyn2.jpg

Wie voor koersiconen naar hier komt, krijgt vast vleugels wanneer de Kortekeer in zicht komt. Deze beruchte asfaltweg van één kilometer stijgt gemiddeld 6,4 % en gaat op het steilste stuk tot liefst 17,1 % de hoogte in. Echte kenners kennen de Kortekeer en weten dat de Koppenberg nu heel nabij is. Deze ‘bult’ van Melden meet slechts een kleine tachtig meter in afstand, maar richt zich op zijn steilste plaats op in een helling van 22 %.  De meeste mensen doen dat liever te voet dan op de pedalen. Nog meer mensen gaan er liefst van al te voet én bergaf. Of dat geluk ook in jouw schoot wordt geworpen, houden we nog even geheim. 

Knooppunt 28 - 32

Koppenbergbos

Koppenbergbos_DavidSamyn4.jpg
Koppenbergbos_DavidSamyn3.jpg

Vlakbij de Onderbosstraat in Melden, aan een van de flanken van het Koppenbergbos, ligt de grot van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Een mooie plek om even te pauzeren, met op de achtergrond enkel het geluid van een klaterend bronnetje. De Koppenberg en de drie bossen errond vormen samen het 35 hectare grote Koppenbergbos. In het voorjaar, als de wilde boshyacint bloeit, kan je hier een tapijt van blauwe kousjes bewonderen. In het zuidelijke deel staan eeuwenoude zomereiken, en hier en daar zie je nog restanten van loopgraven uit WOI, toen het bos werd gebruikt als oefenterrein. De Koppenberg zelf, berucht uit de Ronde, is sinds 1995 beschermd als monument. Aan de kasseien wordt niet geprutst, hoe schots en scheef ze op sommige plaatsen ook liggen. Wie er zich aan stoort, zal een andere weg moeten kiezen om aan de overkant te geraken.

Nukerke

Na het Koppenbergbos kom je opnieuw aan de N60, die je voor een tweede keer oversteekt om even later terug aan de kerk van Nukerke aan te komen. In het dorp heb je jammer genoeg geen cafés, maar een leuke tip in de buurt is De Zwarten Engel, een klein hoevecafé op de flanken van Bossenare, een helling in Etikhove, een andere deelgemeente van Maarkedal, nauwelijks drie kilometer hier vandaan. Deze plek is heerlijk rustig, heeft een prachtige groene tuin, een drink- én eetkaart en een supercharmante houten zigeunerwagen om in te schuilen voor de zon, of de regen. Check de openingsuren online, want net als bij de meeste cafés in de Vlaamse Ardennen, zijn ook de openingsuren van deze zaak beperkt. Niettemin: een mooie afsluiter voor deze dag.