Maldegems Middelburg wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Maldegems Middelburg wandelroute

Length
6,7 km
Time
1u 20m
Terrain
54% Verhard

Schorrestraat 4, 9991 Middelburg

Toon het startpunt op de kaart

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

De Maldegemse deelgemeente Middelburg is een toeristisch pareltje: een eilandje in de polders vlakbij de grens met Zeeuws-Vlaanderen. Wandel langs de omwalling van dit charmante dorp, tot aan de kreek wat verderop.

Startpunt

Middelburg

Middelburg kerk landschap TOV.jpg

In de middeleeuwen was Middelburg een bloeiend ministadje gelegen vlakbij de economische centra van toen: Brugge, Damme, Sluis en Aardenburg. Stichter Pieter Bladelin, een rijke Brugse poorter, was kind aan huis bij de Bourgondische koningen Filips de Goede en Karel de Stoute. Rond 1450 bouwde hij hier zijn eigen luxekasteel, waarvan de restanten een vijftiental jaar geleden werden opgegraven. 

De voormalige kasteelsite dient vandaag als erfgoedsite. De restanten van het paleis kan je er niet bewonderen - die zitten weer veilig onder de grond -, maar je krijgt er dankzij een indrukwekkende installatie in cortenstaal wel een impressie van hoe het er ooit uitgezien heeft. De moeite!

Knooppunt 53

Sint Pieter en Pauluskerk

Heel wat relicten uit het rijke verleden van het dorp staan of hangen in de 15de-eeuwse parochiekerk. Het praalgraf van Badelin en zijn echtgenote bijvoorbeeld, en (een kopie van) de ‘Bladelintriptiek’ van Rogier Van der Weyden: een drieluik met centraal Jozef en Maria bij de pasgeboren Jezus Christus, links keizer Augustus die het nieuws van de geboorte hoort, en rechts de drie wijzen.

Naast Maria heeft Rogier Van der Weyden een knielende Pïeter Bladelin geschilderd, helemaal in het zwart getooid. Het was dan ook Bladelin die de Vlaamse meester de opdracht gaf voor dit retabel. Voor het originele werk moet je naar het Staatliche Museen zu Berlin, maar ook de kopie van Jan Ryckx van Brugge is intussen 400 jaar oud en een historisch relict geworden.

Schandpaal

De arduinen schandpaal of kaak herinnert aan een voorloper uit de 15de eeuw, toen Middelburg een eigen schepenbank (rechtbank) had en zelfs een gevangenis en twee galgen. Dat was een privilege van Filips de Goede. De huidige schandpaal dateert uit de 19de eeuw, met nog 15de-eeuwse elementen.
 

Knooppunt 53-45

Meulekreek

Middelburg Samyn.jpg

Vlak aan de Nederlandse grens kom je in een prachtig natuurgebied met een vogelkijkhut en een knuppelpad. Hier kun je, over de Meulekreek heen, met de verrekijker in de Zeeuws-Vlaamse polders turen. De kreek is het resultaat en een getuige van de onderwaterzetting van dit gebied door de Nederlanders in 1583. Zo poogden ze een Spaanse aanval tegen te houden.

Knooppunt 53

Convent Santa Clara

Dé ideale plek om je wandeling af te sluiten, deze bistro met tuin en terras op de voormalige kloostersite van de Arme Klaren. Het klooster werd in 1515 gesticht door de opvolger van Pieter Bladelin, Willem II Hugenot, en al in 1604 grondig verwoest tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Drink er een lekkere trappist of duik in de verzorgde eetkaart.

Middelburg