Molens van Zwalm wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Molens van Zwalm wandelroute

Length
9,7 km
Time
1u 55m
Terrain
76% Verhard

Rijkekleie 1, 9630 Zwalm

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Deze wandeling brengt je van wind- tot watermolens in Vlaanderens Mooiste Landschap. Trek er 9,5 km op uit in de Zwalmvallei of maak een kortere lus en stap van knooppunt 58 meteen naar 57.

Startpunt

Kerk Sint-Blasius-Boekel

De naam van deze gemeente is waarschijnlijk afgeleid van Bock-lo, beukelo (of beukenbos), beukel en is uiteindelijk Boekel geworden. Eerst was de kerk toegewijd aan Sint Bavo en heette het dorp Sint-Baafs-Boekel. Later werd Sint Blasius de patroonheilige en werd het dorp Sint-Blasius-Boekel genoemd.

De heilige Blasius behoort tot de groep van de 14 noodheiligen. Hij wordt aangeroepen tegen keelpijn en slecht weer, en is bekend als de beschermheilige van onder meer artsen, wolhandelaars, waskaarsenmakers en blaasmuzikanten. We zien hem vaak afgebeeld op oosterse iconen: dieren zegenend, in gevangenschap, maar ook terwijl hij een jongen geneest die dreigt te stikken door een graat.

Knooppunt 56

Hof ter Cleye

Bij knooppunt 56 sla je links af en beland je op de Rijkekleie. Hier ligt Hof ter Cleye, een midden 19de-eeuwse woning die in het tweede kwart van de 20ste eeuw omgebouwd werd tot een boerderij, smidse en café. Verderop in de straat het je een mooi uitzichtpunt.

Knooppunt 53

De Malderghemmolen

De Mechelse Koekoek.jpg
De Mechelse Koekoek.jpg

Sla bij knooppunt 53 links af. Je verlaat zo even de route voor een kleine afdaling. Daar vind je de Malderghemmolen, een watermolen met bovenslagrad aan de Boekel- of Moldergembeek.

 

Knooppunt 53 – 55

Molenberg

Molenberg.jpg

Loop terug in de richting van knooppunt 53 en volg zo weer verder de wandelroute door de Molenberg verder te beklimmen in de richting van knooppunt 55. Kijk hier zeker goed rond, want vanaf hier heb je een mooi panoramisch uitzicht op de regio.

Knooppunt 55 – 59

Vinkemolen

Vinkemolen Johan Raes.jpg

De Vinkemolen, een oude standerdmolen, is al van ver te spotten en domineert al snel het landschap. Deze molen stond oorspronkelijk in Oosterzele, waar hij tot 1956 maalde. In 1983 waaide de molen omver en pas in 2002 werd de Vinkemolen heropgebouwd op Franskouter, op de plaats waar vroeger al een andere standerdmolen stond. De inhuldiging gebeurde in 2003.

Knooppunt 43 – 57

Perlinkvallei

Dit natuurreservaat wordt gevormd door het dal van de Perlinkbeek. De Perlinkvallei ligt in een zeer glooiend landschap, typisch voor de Vlaamse Ardennen. Het natuurreservaat bestaat vooral uit valleibosjes, kleine moerasjes, struweel, hooiland, graasweiden en enkele akkers. Hier leven tal van zoogdieren, insecten en vogels.

Knooppunt 57 – 56

De Vliegende Hollander

Sluit je route af met een bezoekje aan De Vliegende Hollander, het gezelligste “Hollandse” café van de Zwalmstreek. Je kan er terecht voor een frisse pint of een speciaal streekbiertje. 

Eindpunt

Sint-Blasiuskerk