Ooidonk wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Ooidonk wandelroute

Length
7,7 km
Time
1u 30m

Ooidonkdreef 3, 9800 Bachte-Maria-Leerne

Toon het startpunt op de kaart

Parking in de buurt

Toon parking langs de route
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Het prachtige renaissancekasteel Ooidonk bracht inspiratie voor de naam van deze wandelroute, maar het is zeker niet het enige hoogtepunt. Op de Maaigemdijk loop je bijvoorbeeld via een onverharde weg langs de oevers van de Oude Leie!

Startpunt

Kerk Bachte-Maria-Leerne

Ooidonk wandelroute bord - Jonas Vandecasteele.jpg

Starten doe je in het idyllische dorpje Bachte-Maria-Leerne. Hier lijkt het alsof de tijd stil is blijven staan. 

Blauwe poort

preview_20180508_102951.jpg

In de Ooidonkdreef, een prachtige kasteeldreef met knoestige linden, stap je onder de Blauwe Poort. Vroeger waren de luikjes blauw geschilderd, nu kleuren ze rood en wit. Het is de enige van de zeven kasteelpoorten die vandaag nog overeind staat.

Kasteel Ooidonk

Deinze_Ooidonk (1).jpg

Het renaissancekasteel Ooidonk, een van de parels in de regio, straalt met zijn indrukwekkende torens en trapgevels pure klasse uit. Het is privaat eigendom en niet altijd te bezoeken – check data en uren op de website! – maar de mooi onderhouden tuinen zijn wel elke dag publiek toegankelijk (behalve op maandag en dinsdagvoormiddag).

Het Koetshuis

Naast de toegangspoort van het kasteel vind je in het voormalige koetshuis nu eetcafé Het Koetshuis. Op de kaart: warme en koude drankjes, zoetigheden, snacks en klassieke gerechten. Open van vrijdag tot en met dinsdag vanaf 10u30.

Astene Sas

Astene sas 1 TOV.jpg

Astene Sas is een plaatje: een historisch ophaalbrugje over de Leie dat nog altijd manueel wordt bediend, en een goed bewaarde schutsluis.

’t Oud Sashuis

Het Oud Sashuis Astene 1 TOV.jpg

In 't Oud Sashuis, een scheepscafé met museumpje, les je je dorst met een Schobiakbier en stil je je honger met een niet te versmaden ‘plankske van het huis’. Voor de ambiance zorgen uitbater/sasmeester Wim en huispapegaai Boris. Heerlijk terras aan het water!

Vosselare Put

Vosselare put Deinze - David Samyn.jpg

Even buiten de route vind je Vosselare Put, in de zomer the place to be voor zwemmers en zonnekloppers. ’s Winters nemen zogenaamde ‘ijsberen’ er graag een frisse duik.

Maaigemdijk

Deinze Maaigemdijk - Ooidonk wandelroute Jonas Vandecasteele 2.jpg
Deinze Maaigemdijk - Ooidonk wandelroute Jonas Vandecasteele.jpg
Deinze Maaigemdijk - Ooidonk wandelroute Jonas Vandecasteele 3.jpg

Even verderop kom je op een idyllisch plekje: de Maaigemdijk, een onverharde weg van 1,3 km met een hoge bomenrij langs de oevers van de Oude Leie. Sommigen noemen dit de meest idyllische plek van Deinze.

Eindpunt

Kerk Bachte-Maria-Leerne