Puyenbroeck wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Puyenbroeck wandelroute

Length
11,6 km
Time
2u 19m
Terrain
21% Verhard

Puidonkdreef , 9185 Wachtebeke

Toon het startpunt op de kaart

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

In het hart van de Moervaartvallei loodst de Zuidlede ons doorheen diepgroene natuurpracht naar provinciaal domein Puyenbroeck, waar genoeg te beleven valt voor een dagvullend programma. Vroeg uit de veren dus voor deze kindvriendelijke dagtrip vol variatie. Het startpunt van de route bevindt zich in het domein. Parkeren kan het best op parking 2 aan Stenenbrug. Vandaar wandel je richting knooppunt 6 waar je de route start.

Startpunt

Provinciaal Domein Puyenbroeck

Puyenbroeck_Wachtebeke.jpg

Sinds de opening in 1969 is Provinciaal domein Puyenbroeck een populaire bestemming voor zomerse uitjes in familieverband. Het biedt dan ook voor elk wat wils. Kinderen kunnen er zich amuseren in een speeltuin, een speelbos, een verkeerspark met go-carts en een vijver met roeibootjes en waterfietsen. Wandelen doe je in het bosgebied van 150 hectare en in het Levend Erfgoed Park. Sportievelingen halen hun hartje op in het Olympisch Zwembad of op de talrijke sportterreinen. Op de provinciale erfgoedsite Mola Molencentrum kom je alles te weten over molens en windenergie. 

Wie liever niet van de ene attractie naar de andere huppelt, kan zich verplaatsen per huurfiets of met het toeristische treintje dat het park doorkruist. Honger en dorst ga je te lijf in The New Four Seasons, een cafetaria met buffet en een groot terras aan het water, of in brasserie De Laatste Afslag, het clubhuis van de Golfbaan. In De Sportbar kan je dagelijks genieten van een drankje of kleine maaltijd. Rust uit op het zonnig terras of schuif aan tafel in de totaal vernieuwde cafetaria.

Knooppunt 47

Etboshoeve

Van aan het startpunt wandel je ruim 2 kilometer langs het riviertje de Zuidlede, tot aan knooppunt 47. Daar loopt de kaarsrechte Etbosdreef, die de Wulfsdonksite aan de Moervaart verbindt met de Etbosbrug over de Zuidlede. Aan de brug stond ooit de Etboshoeve, gebouwd op een vroegere schans van de Bedmarlinie. Al in de 18de eeuw was hier een herberg gevestigd, die aanvankelijk vooral in trek was bij smokkelaars en stropers. Later werd het een populair rustpunt voor wandelaars, jagers en vissers, maar vooral ook voor doodgewone dorpelingen met zin voor nostalgie. Rijstpap met bruine suiker stond hier bovenaan op het menu. In 1999 sloot café Etboshoeve de deuren. Sindsdien is dit huis een privéwoonst. Combineer je deze route met de Kruiskapelroute, blijf de Zuidlede dan volgen tot knooppunt 47.

Knooppunt 46-7

Hollandstellung

De twee bunkers uit WOI die je passeert, maakten deel uit van de Duitse verdedigingsgordel Hollandstellung. Die volgde de grens met Nederland van Knokke tot Beveren, om aanvallen van de geallieerden uit het neutrale noorden af te slaan. In de praktijk werd de linie slechts beperkt gebruikt in gevechtssituaties. Beide bunkers zijn typische voorpostbunkers uit betonsteen, met één kamer, twee toegangen langs de zij- en achterkant, en op het dak een mitrailleur. De muren aan frontzijde zijn maar liefst 180 cm dik. 

Knooppunt 7

't Ou Huys

Wandel je net voor knooppunt 7 weer even richting de Zuidlede, dan kom je aan de gezellige taverne 't Ou Huys. Je kan er rustig bekomen bij een streekbiertje of een koffie. Voor de jongste bezoekers is er een kinderboerderij met neerhofdieren en bijtjes die honing maken.

Knooppunt 12

Levend Erfgoedpark

Levend_Erfgoedpark_Puyenbroeck(1).jpg
Levend_Erfgoedpark_Puyenbroeck(2).jpg

In dit bijzonder stukje Puyenbroeck, een soort Bokrijk met dieren, maak je kennis met streekeigen boerderijdieren die in hun bestaan worden bedreigd, omdat ze economisch niet langer rendabel zijn. Hier vind je geen beren of tijgers, maar wel steenkonijnen, Ardense voskoppen en tal van andere neerhofdieren in de meest kleurrijke varianten. In de Knuffelhoeve maken kinderen kennis met het boerderijleven in al z’n facetten.

Knooppunt 8

Uitkijktoren

uitkijktoren_Provinciaal_Domein_Puyenbroeck.jpg

Sinds de zomer van 2020 steekt boven het Levend Erfgoedpark een nieuwe kijktoren uit. Via een stalen brandtrap klim je 15 meter hoog naar een platform boven de slingervijver, dat een panoramisch uitzicht biedt over het populaire recreatiedomein. In dit stukje Puyenbroeck kwam een heus landschapspark, met belevingspark, hangbrug, blotevoetenpad en grazende dieren. 

Provinciaal Domein Puyenbroeck