Puyenbroeck wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Puyenbroeck wandelroute

Length
11,8 km
Time
2u 19m
Terrain
31% Verhard

Puidonkdreef , 9185 Wachtebeke

Toon het startpunt op de kaart

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

In het hart van de Moervaartvallei loodst de Zuidlede ons doorheen de diepgroene natuurpracht in en rond provinciaal domein Puyenbroeck. Hier kom je tussen de bomen, bunkers en dieren helemaal tot rust. Vergeet je op de uitkijktoren zeker niet te genieten van het uitzicht?

Op stap met kinderen in Puyenbroeck? Ga dan voor ons kindvriendelijk Klein Lusje in Puyenbroeck

Startpunt

Provinciaal Domein Puyenbroeck

Puyenbroeck_Wachtebeke.jpg

De wandeling start aan wandelknooppunt 2, dat je makkelijk kan bereiken van aan parking 2 van Puyenbroeck. Sinds de opening in 1969 is Provinciaal domein Puyenbroeck een populaire bestemming voor uitjes. Het biedt dan ook voor elk wat wils. Voor de kleinsten vind je er rond de hoofdingang een gigantische speeltuin en een vijver met roeibootjes en waterfietsen. Voor sportievelingen zijn er de talrijke sportterreinen en het zwembad.

Op deze wandeling stap je echter niet door het drukste deel van Puyenbroeck, maar doorkruis je vooral het zuidelijke deel van het domein: een rustig bosgebied van 150 hectare. Met wat geluk kan je er zelfs reeën spotten. 

Knooppunt 47

Etboshoeve

Waasland_Etbos.jpg
waasland_moerbeke_etbosdreef.jpg

Van aan het startpunt wandel je ruim 2 kilometer langs het riviertje de Zuidlede, tot aan knooppunt 47. Stop daar zeker eens aan de Etbosbrug voor een idyllisch zicht over de Zuidlede, een top fotolocatie.

Aan de brug stond ooit de Etboshoeve. Al in de 18de eeuw was hier een herberg gevestigd, die aanvankelijk vooral in trek was bij smokkelaars en stropers. Later werd het een populair rustpunt voor wandelaars, jagers en vissers. Rijstpap met bruine suiker stond hier bovenaan op het menu. In 1999 sloot café Etboshoeve de deuren. Sindsdien is dit huis een privéwoonst. 

Knooppunt 46-7

Bunkers van de Hollandstellung

De bunkers die je passeert, maakten tijdens WOI deel uit van de Duitse verdedigingsgordel Hollandstellung. Die volgde de grens met Nederland van Knokke tot Beveren, om aanvallen van de geallieerden uit het neutrale noorden af te slaan. 

Knooppunt 12

Levend Erfgoedpark

Levend_Erfgoedpark_Puyenbroeck(1).jpg
Levend_Erfgoedpark_Puyenbroeck(2).jpg

In dit bijzonder stukje Puyenbroeck, een soort Bokrijk met dieren, maak je kennis met streekeigen boerderijdieren die in hun bestaan worden bedreigd, omdat ze economisch niet langer rendabel zijn. Hier vind je geen beren of tijgers, maar wel steenkonijnen, Ardense voskoppen en tal van andere neerhofdieren in de meest kleurrijke varianten. 

Knooppunt 8

Uitkijktoren

uitkijktoren_Provinciaal_Domein_Puyenbroeck.jpg

Sinds de zomer van 2020 steekt boven het Levend Erfgoedpark een nieuwe kijktoren uit. Via een stalen brandtrap klim je 15 meter hoog naar een platform boven de slingervijver, dat een panoramisch uitzicht biedt over het populaire recreatiedomein. In dit stukje Puyenbroeck kwam een heus landschapspark, met belevingspark, hangbrug, blotevoetenpad en grazende dieren. 

Knooppunt 2

't Ou Huys en Bistro Martha

Vlak bij parking 2 van Puyenbroeck vind je de gezellige taverne 't Ou Huys. Je kan er rustig bekomen bij een streekbiertje, een koffie of een snack. Voor de jongste bezoekers is er een kinderboerderij met neerhofdieren en bijtjes die honing maken.

Ernaast kan je bij Bistro Martha terecht voor een verfijnde lunch of diner. 

Provinciaal Domein Puyenbroeck