Rond Sint-Margriete wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Rond Sint-Margriete wandelroute

Length
11,4 km
Time
2u 30m
Terrain
100% Verhard

Kerkplein, 9980 Sint-Laureins

Toon het startpunt op de kaart

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Vertrek in Sint-Margriete voor een tocht langs de De Sentse kreken – Meetjeslands voor de kreken rond Sint-Laureins. Ze werpen je niet alleen een brok overweldigende natuur in de schoot, ook de bijna eindeloze aaneenschakeling van vergezichten is magnifiek.

Startpunt

Kerkplein Sint-Margriete

kerk-Sint-Margriete.jpg

Aangevlijd tegen de Belgisch-Nederlandse grens ligt het polderdorpje Sint-Margriete. Knooppunt 89 is jouw startpunt richting de Molenkreek (wandel dus tegen de klok in), een van de vele kreken die het woelige water lang geleden in dit prachtig vlakke gebied uitgroef.

Knooppunt 90 - 92

Molenkreek

Kreken Sint-Laureins7.jpg

De Molenkreek, de meest noordelijk gelegen kreek van het Meetjeslandse krekengebied werd in 2015 hersteld, zodat de natuur er kon herleven en vogels en insecten opnieuw de weg vonden naar dit gebied. Strijk neer op een van de picknickbanken, om even weg te dromen bij dit schilderachtige plekje! Doe je deze wandelroute in het vroege voorjaar? Dan kan je in de Sentse kreken genieten van het paringsritueel van vogels zoals de grutto en de kievit. Zij bakenen hier dan hun territorium af, terwijl ze hun best doen om een vrouwtje te imponeren. Ook de sierlijke bruine kiekendief houdt in dit gebied zijn nageslacht in stand. Neem dus zeker je verrekijker mee!

De Roste Muis

Roste Muis Header logeren aan kreken.jpg
Cafe De Roste Muis Sint-Laureins (1).jpg
Cafe De Roste Muis Sint-Laureins (2).jpg
Cafe De Roste Muis Sint-Laureins (3).jpg

Niet pal op de route, maar zeker een ommetje waard! De Roste Muis is een pareltje en misschien wel de bekendste horecazaak in de Meetjeslandse polders. Vraag na dat bord paling op Sentse wijze of dat rondje Muizenbier zeker waar die geestige naam vandaan komt!

Van op het terras pik je ook een streepje kunst mee: in het water van de Oudemanskreek staat het standbeeld ‘Als de vos de passie preekt’, een prekende Reynaert voor een rij van zes ganzen op een slanke brug. Al sinds 1995 goed voor één van de meest gefotografeerde plekjes van met Meetjesland!

Knooppunt 96

Hollandersgatkreek

Hollandersgatkreek.jpg
Hollandersgatkreek.jpg

De Hollandersgatkreek, gelegen in het verlengde van de Blokkreek, is een stil plekje waar vissers graag hun hengel uitslaan. Om de twee kreken wat verderop te zien ‘kussen’, hoef je niet eens een romanticus te zijn.

Knooppunt 95-96

Hontseindestraat

De Hontseindestraat aan knooppunt 95 dankt haar naam aan de Honte of huidige Westerschelde, die hier ooit tal van dorpen van de kaart veegde. In 1375-1376 én in 1404 trad de Honte hier met een razende kracht buiten haar oevers. Tegen dat woelige water was geen enkele dijk bestand. Geen wonder dat er eeuwenlang strijd werd gevoerd met de stroom. Het zou tot 1750 duren vooraleer de rivier finaal werd ingedijkt en de bevolking beschermd werd tegen het watergeweld.

Kerkplein