Rooigemsebeek wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Rooigemsebeek wandelroute

Length
13,0 km
Time
2u 30m

Mullemstraat, 9700 Mullem

Toon het startpunt op de kaart

Rooigemsebeek routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Start in het lieflijke Mullem en volg de loop van de Rooigemsebeek richting Lede, Wannegem en Huise met deze natuurwandeling op een boogscheut van Gent. Een aanrader voor wie houdt van weidse landschappen, molens en romantische kastelen kijken.

Startpunt

Dorpsplein Mullem

Ook vandaag blijft het dorpje Mullem, een deelgemeente van Oudenaarde, een plaatje. De dorpskern is geklasseerd en bestaat uit de Romaanse Sint-Hilariuskerk met ommuurd kerkhof, een pastorij en een oud gemeenteschooltje. Bovenop de steile Aststraat prijkt het kasteel de Gerlache, een optrekje in Franse stijl bewoond door de nakomelingen van de zuidpoolreizigers Adrien en Gaston de Gerlache. Veel huizen en hoeves zijn hier nog altijd in het okergeel geschilderd: een herinnering aan hun vroegere afhankelijkheid van het kasteel.

Rooigemsebeek

Luchtfoto Rooigemsebeekroute - tov.jpg

Via een wandelpad langs een ommuurde hoeve beland je meteen in de weilanden en kort daarna in de groene vallei van de Rooigemsebeek. Het wachtbekken langs de route werd in de jaren ’90 aangelegd om Mullem te beschermen tegen overstromingen. Op deze plek heeft zich intussen een ecologisch waardevol moeras ontwikkeld. 

Ben je met kinderen op pad en wil je de wandeling inkorten tot 3 km, sla dan wat verderop rechts in (Prinsenhof) richting Huise-dorp en sluit daar weer aan op de bewegwijzerde route.

Volg je het wandelpad rechtdoor, dan kom je in het gehuchtje Lede. Aan de Ledepontweg kan je opnieuw kiezen voor een inkorting, dit keer van 6 km. Je slaat dan rechtsaf richting de kerk en pikt via de Rechemstraat en de Wannegemstraat weer in op de route.

De Valleihoeve

Ga aan de Ledepontweg linksaf als je de volledige route wil wandelen. Hier heet de waterloop die we volgen niet langer de Rooigemsebeek maar de Leedsebeek. Hou je van verse hoeveproducten zoals ijsjes, aardbeien, een lekker streekbiertje op het terras of grondwitloof in de winter, sla wat verderop dan even links de Rooigemstraat in naar de Valleihoeve. ln een weide kan je hier een partijtje 'Valleigolf spelen met hindernissen zoals grachten, heesters of koeienvlaaien.

Wachtbekken

Iets voorbij de Ledestraat kom je voorbij het tweede wachtbekken van de Rooigemsebeek/Leedsebeek. Dit is al een eerste buffer die Mullem moet beschermen. Het is een stuk kleiner dan het bekken van Mullem zelf. Na een korte klim langs een bos, sla je aan een kapelletje met links de Wannegem-Ledestraot in. Deze weg loopt dwars door het park van het Kasteel de Ghellinck.

Kasteel de Ghellinck d'Elseghem

Dit laat 18de-eeuwse kasteel wordt ook wel eens het ‘Petit Trianon’ van Vlaanderen genoemd, naar de gelijknamige lusthof van Marie-Antoinette in Versailles. Bouwheer Alphonse Baut de Rasmont wilde met het neoclassicistische kasteel, helemaal in de geest van de Verlichting, een ideale leefwereld creëren met natuur en cultuur in de hoofdrol. De plannen kwamen van de Franse architect Guimard, die in Brussel ook al het Koninklijk Park en het Koningsplein had ontworpen.

De Fransman koos voor een kasteelpark in Engelse stijl, met een oranjerie, een fazantenkooi, een paviljoen en een vijver, compleet met eilandje. De Wannegem-Ledestraat loopt dwars door het park, dat beschermd is als monument en landschap. Tot 1996 was het kasteel eigendom van de oudadellijk familie de Ghellinck, nu is het in handen van een privé-eigenaar.

Schietsjampettermolen

Schietsjampettermolen Wannegem David Stockman.jpg

Even voorbij het park zie je links al de Schietsjampettermolen liggen, die je straks nog passeert. Al in de 16de eeuw stond op deze heuvel een windmolen. In 1708 deed hij dienst als uitkijktoren voor de legeraanvoerders tijdens de Slag van Oudenaarde, maar in 1959 stortte hij in. De molen die er nu staat, werd in 1981 in het West-Vlaamse Houtave ontmanteld en naar deze plek verhuisd. Zijn merkwaardige naam dankt de molen aan een schietgrage ‘champetter’ die na een ruzie hierover een kogel in het molenkot schoot.

Huisekoutermolen

Huisekoutermolen in Huise

Verderop kom je ook nog voorbij de Huisekoutermolen, een prachtig gerestaureerde houten standermolen die sinds eind 2016 ook weer regelmatig maalt. Ook deze molen stond oorspronkelijk in West-Vlaanderen, meer bepaald in Waregem, waar het gemeentebestuur hem in 1971 verkocht. 

Korte en Lange Ast

DeGerlache_DavidStockman.jpg

Via het Huiseplein wandel je via de Lange Aststraat tot aan het kasteeldomein. Daar sla je de Korte Aststraat in, een mooie platanendreef die zich naar de vallei kronkelt. De weg loopt langs een okergele muur met daarin het kapelletje van de Ast, tot aan de Franse Revolutie een bedevaartsoord. Boven de muur priemt een merkwaardige toren die rond WOI werd gebouwd als uitkijktoren van waaruit men zowel Gent als Oudenaarde zag liggen. Tijdens het interbellum deed de toren dienst als chicoreidrogerij of ‘ast’, een naam die overging op de omgeving. In het park staat het kasteel ter Ast of Kasteel de Gerlache, destijds de woning van de befaamde familie van Zuidpoolreizigers.

In de Kroon

In De Kroon Mullem.jpg

Hét café van Mullem en omgeving, met een mooi tuinterras, verzorgde snacks en een grondig geselecteerde bier- en wijnkaart.  Hier werden verschillende scènes ingeblikt van de tv-serie ‘Hard labeur’, naar de gelijknamige roman van Mullemnaar Reimond Stijns. Iedereen ouder dan veertig herinnert zich vast nog de brutale en vloekende boer Speeltie (Jo De Meyere), die door hard te werken al zijn ellende probeert te vergeten.

Dorpsplein Mullem