Sombeke-Oude Durme wandelroute lus 1

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Sombeke-Oude Durme wandelroute lus 1

Length
10,5 km
Time
1u 40m

Sombeke - Oude Durme routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

De eerste van twee Sombeke-Oude Durme wandelingen loopt ten noorden van de Durme, via het kasteeldomein van het mooie Sombeke naar de slikken en schorren van de Durme.

Startpunt

Mirabrug

Mirabrug_DavidSamyn.jpg

Sinds de jaren ’70 kent Vlaanderen deze Hammebrug over de Durme als de ‘Mirabrug’, naar de film ‘Mira’ met Willeke van Ammelrooy. Samen met Jan Decleir dook deze legendarische Nederlandse actrice hier naakt de rivier in. Haar blote borsten waren destijds nog zo gewaagd dat men hier altijd van de Mirabrug is blijven spreken. Vandaag is de brug beschermd als monument en kan je er alleen nog te voet of met de fiets over.

Groot Broek

Groot Broek - David Samyn.jpg

Aan weerszijden van de Mirabrug legt het Sigmaplan twee bijzondere natuurgebieden aan, Groot en Klein Broek. Door ontpoldering krijgt de Durme meer ruimte en zullen eb en vloed een landschap boetseren van slikken en schorren.

De Koolputten

rsz_180214_kpw_13_©_stijn_bollaert_1.jpg
Koolputtensite2-david-samyn.jpg

In De Koolputten overnacht je 100% in luxe vlakbij de befaamde Mirabrug, in een indrukwekkend gerenoveerd complex waar vroeger een kolenhandel met laad- en loskade huisde. In het restaurant proef je van een gastronomische menukaart met een Aziatisch tintje. Het uitzicht op de brug en de Durme krijg je er zomaar bij als toemaatje.

Durme

Tielrode-6271.jpg

Een flink deel van de route loopt langs de Durme, een rivier die aanvankelijk ontsprong uit twee verschillende bronnen in West-Vlaanderen, nabij Tielt en Beernem. Na de laatste Ijstijd – zo’n 15.000 jaar geleden, dwongen zandophopingen de rivier om een nieuwe bedding te zoeken, meer naar het oosten. Vandaag is de Durme nog maar 26 kilometer lang, van de monding in Tielrode tot het centrum van Lokeren, waar de rivier is afgedamd. De kleine karrekiet en de blauwborst komen graag broeden in de rietvelden, op de zoetwaterschorren groeit de spindotterbloem.

De Rietsnijderij

Net buiten de route vind je De Rietsnijderij, een unieke zoetwaterschor langs de Durmedijk. Opvallend is de bloei in het voorjaar van de dotterbloemen. Bijzondere moerasvogels als de blauwborst en de kleine karekiet bevolken de metershoge rietkragen.

Sombeke

Sint-Rochuskerk Sombeke - David Samyn.jpg

De geschiedenis van Sombeke gaat redelijk ver terug, dat merk je aan de twee driesen die we er nog terugvinden. Beide driesen zijn eigenlijk relatief goed bewaard gebleven. De noordelijke dries of Sombekedries (ook wel Bovendries genoemd) is waar in de middeleeuwen het dorp zich ontwikkelde. Het landschap van Sombeke is behoorlijk heuvelachtig, dat komt omdat het gelegen is op de Wase cuesta (spaande woord voor helling, heuvel).

Kasteel van Sombeke

Het Kasteel van Sombeke vinden we langs de zuidelijke dries of de Benedendries. Dit charmante renaissancekasteel is het oudste kasteel van Waasmunster. De geschiedenis van dit kasteel gaat terug tot 1438, toen ene Jan van Sombeke – destijds hier heer en meester – er zijn motte had: een aarden wal waarop een versterking was gebouwd. Later fungeerde deze site als versterkte residentie van de heren van Sombeke, die van hieruit hun gelijknamige heerlijkheid beheerden. Het kasteel is privébezit en kan niet bezocht worden.

Eindpunt

Mirabrug