Sombeke-Oude Durme wandelroute lus 2

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Sombeke-Oude Durme wandelroute lus 2

Length
5,4 km
Time
1u 30m

Durmebrug, 9250 Waasmunster

Toon het startpunt op de kaart

Sombeke - Oude Durme routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

De Oude Durme, een rivierarm die van de rest van de Durme werd afgesneden, groeide uit tot een gebied met fenomenaal natuurschoon. Eb en vloed hebben hier geen invloed meer op het water, en dat levert mooie taferelen op. Deze wandellus loopt ten zuiden van de Durme en leidt je naar de grens van Waasmunster en Hamme, waar je de omgeving van de Oude Durme verkent.

Startpunt

Durmebrug

Natuurreservaat De Oude Durme

Oude Durme Waasmunster - David Samyn.jpg

De Oude Durme is een jong natuurreservaat van 3 hectare op de rechteroever van de Durme, tussen de dorpscentra van Waasmunster en Hamme. In de rietvelden waren hier tot na 1960 de laatste rietsnijders van ons land actief. Met het riet dat ze hier afsneden, werden matten gemaakt en daken bedekt. Ook al is de beroepsactiviteit verdwenen, in het kader van natuurbeheer wordt een deel van de rietvelden nog altijd gemaaid. Zo krijgen andere, vaak zeldzame plantensoorten zoals de spindotterbloem, de kans om te groeien.

Wandelpad Durmedijk

Durme_DavidSamyn3.jpg

Na ruim een kilometer wandelen beneden de Durmedijk zie je achter de picknickplaats het stilstaande water van de Oude Durme. Zo’n 100 meter verder kies je het wandelpad rechts, dat is aangelegd op de vroegere dijk. Hier zijn de langzaam hellende oevers een belangrijke voortplantingsplaats voor inheemse amfibieën zoals kikkers, padden en salamanders. In het voorjaar komen ze op deze plek massaal hun eitjes afzetten.

Taverne De Watermolen

Een voormalige getijdenwatermolen werd eerst een brouwerij en sinds 1986 Taverne De Watermolen, een leuke stop voor een hap en een tap aan het water. De bierkaart is uitgebreid, en elke dag zijn er lekkerse suggesties.

De Bierhoeve

De Bierhoeve Hamme TOV.jpg

Loop je het straatje achter De Watermolen in, dan kom je in de Waterstraat aan dit oergezellige eetcafé, De Bierhoeve, met een moeder en dochter achter de toog. Ideale stop voor een verfrissend biertje, een knapperig slaatje of een bord spaghetti van het huis.

Eindpunt

Durmebrug