Toegankelijke uitstappen voor mensen met een beperking

Onze speciaal uitgestippelde routes zijn bedoeld voor wie al eens een drempel over moet om Oost-Vlaanderen te ontdekken. Een helpende hand voor mensen die binnen hun beperkingen de mogelijkheden zien en daar telkens weer het beste van maken.

Toerisme Oost-Vlaanderen investeert in een toegankelijk routenetwerk voor fietsers en wandelaars. Ook zij die er liever met de wagen op uittrekken, kunnen er terecht voor een aangepaste roadtrip. Alle routes leiden langs tussenstops met aangepaste infrastructuur die iedereen welkom heten.

Toegankelijke fiets- en wandelroutes

Liever met de wagen eropuit?

REINAERTROUTE (160KM)

Het middeleeuwse dierenepos Van den vos Reynaerde is een van de hoogtepunten uit onze literatuur. Het verhaal speelt zich af in het Waasland en een deel van Zeeuws-Vlaanderen, en dat merk je aan de vele standbeelden en rustbanken die naar de sluwe vos verwijzen.

Deze route is volledig bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Je kan ze aanvatten vanuit Sint-Niklaas (Markt), Lokeren (Markt/Prinses Josephine Charlottepark), Lochristi (Dorp Oost) en Rupelmonde (centrum/Kloosterstraat).

Download als PDF     Download als GPX

VLAAMSE ARDENNENROUTE (120KM)

Zelfs achter het stuur van je wagen doen de hellingen uit de grote wielerklassiekers je regelmatig naar adem happen. Deze route combineert twee routes in het noorden en het zuiden van de Vlaamse Ardennen. Samen vormen ze een ideaal traject voor een meerdaagse tocht met verblijf.

Deze autoroute is volledig bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Je kan ze aanvatten vanuit Ename (Enameplein), Ronse (Grote Markt), Zottegem (Markt) en Opbrakel. 

Download als PDF     Download als GPX

SCHELDELANDROUTE LUS 1 (107KM)

Met 277 kilometer bevaarbare waterwegen en tal van grote en kleine waterplassen is Scheldeland veruit de meest waterrijke regio van Vlaanderen. Deze route loodst je langs de groene Oost-Vlaamse oevers, met een ommetje over de provinciegrens naar het land van paling en plezier.

Deze route is volledig bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Je kan ze aanvatten vanuit Temse (Wilfordkaai), Dendermonde (Markt) en Wetteren (Markt).

Download als PDF     Download als GPX

SCHELDELANDROUTE LUS 2 (100KM)

Deze route loodst je langs het Antwerpse deel van Scheldeland, vanuit Bornem tot in Mechelen.

Deze route is volledig bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.

Download als PDF

 

Alle screeninginfo van stopplaatsen is te vinden op de website van toegankelijk Vlaanderen.

Buddywerking

Heb je assistentie of een vriendelijk gezicht nodig tijdens je fiets-, wandeltocht of roadtrip? Neem dan contact op met vzw Kompaan die voor u een buddy op maat zoekt: info@vzwkompaan.be of telefonisch op 0489/ 37 47 99.

Toegankelijke fietsroute De Gavers
Fietsen met een buddy

RAP OP STAP+

Een Rap op Stap-kantoor met een plus bundelt informatie over toeristische uitstappen en sport- en cultuuractiviteiten die toegankelijk zijn voor mensen met een fysieke, visuele, auditieve of een verstandelijke beperking, of voor mensen met een autisme spectrum stoornis. De kantoren regelen voor jou ook het aangepast vervoer en gaan na of er ondersteuning nodig is gedurende de dag. Het kantoor gaat ook na of je recht hebt op kortingen. De medewerkers helpen je op maat en laten je welkom voelen.

Momenteel zijn er 17 Rap op Stap+-kantoren  in Oost-Vlaanderen. Een overzicht van alle locaties vind je op de website van Rap op Stap

Toegankelijke cafés en restaurants

Er zijn verschillende restaurants en cafés in Oost-Vlaanderen die met Toerisme Oost-Vlaanderen een toegankelijkheidstraject hebben gevolgd. De zaken die zowel op het vlak van infrastructuur als dienstverlening belangrijke inspanningen hebben gedaan, kan je hier vinden.

Toegankelijke logies

Meteen een weekendje weg van maken? Via de website van Toerisme Vlaanderen vind je zo een geschikt logies

Op diezelfde website vind je nog meer tips en tricks om jouw toegankelijke vakantie te plannen. 

 

Toegankelijk logeren De Gavers
Toegankelijk logeren

Partners

Het realiseren en verbeteren van ons toegankelijk aanbod kadert in het project Toegankelijke, duurzame en kwaliteitsvolle routen in Oost-Vlaanderen, financieel ondersteund door Toerisme Vlaanderen. Ook dank aan alle partners die dit mee mogelijk maakten. Samen met hen bundelen we kennis, ervaring en engagement in een groeiend kwaliteitsvol aanbod van toegankelijke routes in Oost-Vlaanderen.

Daarnaast hebben voor de realisatie van deze routes samengewerkt met tal van partners:

 • Toerisme Vlaanderen
 • Oranje vzw
 • Sneukelwiel
 • Kompas vzw
 • De Nieuwe Ceder
 • Kompaan vzw
 • Camino vzw
 • De Sprong vzw
 • Wetravel2
 • Inter- Eva Toegankelijkheid
 • G-sport Vlaanderen
 • Sport-Vlaanderen
 • Toerisme Oost-Vlaanderen
 • Provinciaal domein de Gavers
 • Provinciaal domein het Leen
 • Oost-Vlaamse Rap op Stapkantoren