Van Bos t'Ename tot het Volkegembos wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Van Bos t'Ename tot het Volkegembos wandelroute

Length
19,0 km
Time
4u
Terrain
65% Verhard

Lijnwaadmarkt 20, 9700 Ename

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Om Bos t’ Ename en het Enaamse erfgoed te gaan verkennen is niet veel overtuiging nodig, en het Volkegembos breit er nog een groene uitloper aan. Ook in deze brok topnatuur van 30 hectare kan je heerlijk stappen en genieten van de uitzonderlijke fauna en flora. Vertrekken doe je op het dorpsplein van Ename, om via de kouters van Mater en een stukje Zwalmstreek in Volkegem te belanden. Vertrek niet zonder een stop in Den Obus, een van de allerleukste cafés van de regio.

Startpunt

Ename

Sint-Laurentius Kerk Ename.jpg
20180615 Huis Beaucarne 00112.jpg

De route start in Ename, een dorp met een lange, roemrijke geschiedenis. In de tijden van Karel de Grote stond hier een burcht aan de Schelde, ter bewaking van zijn rijksgrens. Later ontstond hier ook een Benediktijnenabdij, die helaas compleet vernield werd in de godsdienstoorlogen, maar waar de fundamenten van werden blootgelegd en heel wat restanten van werden opgegraven. Het leven in Ename, door de tijden heen, ontdek je in het PAM Ename. Op het Enameplein vind je ook Huis Beaucarne, een uniek huiselijk museum, met een prachtige tuin waar je taart kan eten met een drankje erbij.

Knooppunt 33-31

Bos t'Ename

Bos 't Ename_DavidSamyn2.jpg
Bos_t_Ename12-David-Samyn.jpg
Bos 't Ename_DavidSamyn3.jpg

Bos t'Ename was voor de middeleeuwse monniken, die hier in de tijd van van de Benediktijnenabdij woonden, een soort van tuin. Ze sprokkelden er hout en kweekten er konijnen. Vandaag is dit kleine bosje een van de meest onderzochte en best gedocumenteerde bossen van heel West-Europa. Over het bos verscheen in 2021 een dik boek dat de geschiedenis van het bos rijkelijk beschrijft. Wandel je hier doorheen dan loop je kans op ontmoetingen met loslopende paarden of koeien. Die onderhouden het terrein. 
 

Knooppunt 35-39

Zwadderkotmolen

Zwadderkotmolen

Je wandelt hier door de Zwalmstreek, een gebied dat - vooral rond de Zwalmrivier - bekend is om haar vele watermolens. Maar ook hier, op de Oossebeek, vind je er eentje terug, de Zwadderkotmolen. Deze honderden jaren oude watermolen is vandaag een restaurant. Het wandelpad leidt je er langs. Ook typisch voor de Zwalmstreek zijn de licht glooiende weiden en akkers, die je trakteren op prachtige panorama's. Die vind je hier in overvloed.

Knooppunt 28

Brouwerij Smisje

Brouwerij Smisje

Brouwerij Smisje is een van de vele brouwerijen die de Vlaamse Ardennen rijk is. Smisje heeft een eigen café, open op zondag.

Knooppunt 57

Den Groenen Boom

Een echt volkscafé vind je ter hoogte van knooppunt 57, wanneer je de Boigneberg nog een goeie honderd meter volgt, voorbij het knooppunt, ipv linksaf te slaan. Den Groenen Boom is een echt koerscafé, waar ploegbazen tijdens de verkenningsritjes van de Ronde van Vlaanderen al eens een pitstop durven te houden. Een aanrader voor de liefhebbers.

Knooppunt 56

Volkegembos

Volkegembos

Het Volkegembos is een klein maar mooi aangelegd natuurgebied met slingerende paadjes, een oeroud bronbosje, bloemrijke weiden in het voorjaar en tal van zalige picknickplekjes, gewoon op de grond.

Den Obus

DenObus-JanDirkx.jpg
Café Den Obus

Grote dorst versla je net buiten het Volkegembos, bij café Den Obus, een topper in de regio met een rijke bierkaart vol streekbieren van  de lokale brouwerijen. Zijn naam heeft het café te danken aan een obus die het gebouw trof in WOII.

Knooppunt 24

Paulette

browse - 2022-04-28T133002.322.jpg

Na een lange wandeling heb je misschien wel een flinke honger gekregen. Die kan je stillen bij Paulette, een huiskamerrestaurant met een binnenterras aan het Enameplein. 

Ename