Van Dendermonde naar Aalst fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Van Dendermonde naar Aalst fietsroute

Length
38,5 km
Time
2u 20m
Terrain
94% Verhard

De Bruynlaan , 9200 Dendermonde

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Spring op je fiets in de Ros Beiaardstad Dendermonde voor een rit richting Aalst, die al even trotse Denderstad. Van daar bol je gezellig weer terug naar je startpunt, via het verkeersvrije jaagpad langs de Dender. De vallei tussen beide steden herbergt een gevarieerd rivierlandschap met vochtige meersen, rietvelden en bosjes.

Startpunt

Dendermonde

Stadhuis-van-Dendermonde-op-grote-markt.jpg

Je bent nog maar net vertrokken of je botst al op het eerste hoogtepunt van deze route: het mooie centrum van Dendermonde. Op de gezellige Grote Markt kan je vanop de vele terrasjes genieten van een zicht op het prachtige stadhuis. Deze voormalige lakenhalle met belfort dateert uit de 14de eeuw. Tijdens de zomermaanden sieren elf heraldische vlaggen de gevel.

Knooppunt 84

Brusselse Forten

Fietsen-langs-Brusselse-Forten-in-Dendermonde.jpg
Vijver-Brusselse-Forten-in-Dendermonde.jpg

Na het verlaten van het centrum, kom je al snel terecht in een mooi stukje natuur. Een vijver van 5ha met omringende bomen zorgt voor wat groen bij de stad. Oorspronkelijk waren de Brusselse Forten deel van de stadswallen aan de rand van de stadskern.  

Knooppunt 84

Zwembad Olympos & Tikipad

Tikipad.jpg

Vervolgens rijd je bijna voorbij het station (deze route is dus ook heel goed met de trein te doen) langs zwembad Olympos. Met zijn glijbanen, verwarmd buitenbad, draaibad en groot kleuter- en peuterbad, is het de ideale plek voor waterpret. Naast het zwembad vind je het Tikipad, een speelse wandeling van ongeveer 600m voor de allerkleinsten.

Knooppunt 43

Ijshoeve Nicky

Via enkele leuke binnenwegen zet je de route verder. Even tijd voor een stop? Dan kan je bij ijshoeve Nicky terecht voor een heerlijk ijsje, helemaal ambachtelijk bereid. Ook de pannenkoeken zijn een echte aanrader. Maar er valt nog meer te beleven. Zo kan je een kijkje nemen op de dierenweide naast de ijshoeve.

Knooppunt 44-34

Leirekensroute

Leirekens-route.jpg
Brasserie-de-Graankorrel.jpg

De Leirekensroute is een fietspad dat Aalst met Londerzeel verbindt over de vroegere spoorwegverbinding. Waar vroeger het station was, kan je nu een leuke horecazaak terugvinden, ingericht alsof je in een trein zit: ’t Stationneke. Maar er zijn nog andere leuke horecazaken te ontdekken langs de Leirekensroute. Volgende stop is de Loereman, een gezellige en kindvriendelijke zomerbar (open van mei tot september) gevolgd door De Graankorrel, een brasserie met smakelijk eten, lekker drinken en goede muziek.

Knooppunt 34

Carnavalswerkhallen

Carnavalswerkhallen.jpg
Carnavalswerkhallen-utopia.jpg

Dat je de carnavalsstad Aalst nadert, wordt al snel duidelijk. Vlak voor je Aalst binnen fietst, rijd je langs de de carnavalswerkhallen. De hallen bieden onderdak aan verschillende Aalsterse carnavalgroepen. Hier werken ze aan hun praalwagens die tijdens carnaval zullen meerijden in de stoet. ‘Team Alosta’ gaf de hallen kleur met graffiti.

Knooppunt 37

Aalst

Grote markt Aalst.jpg
Werfplein_aalst.jpg

Wijk bij knooppunt 37 zeker even van de route af en volg de Molenstraat naar de Grote Markt van Aalst, nog zo’n gezellig plein. Ook hier kan je genieten van leuke terrasjes en een zicht op verschillende mooie gebouwen zoals het schepenhuis, het stadhuis, de Borse van Amsterdam en Herberg Graaf van Egmond

Knooppunt 28-91

Jaagpad Dender

fietsen Dendervallei.jpg

Via het jaagpad langs de Dender keer je terug naar Dendermonde.

Knooppunt 91

Dendermonde