Van het Leen naar de Lieve wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Van het Leen naar de Lieve wandelroute

Length
14,0 km
Time
2u 50m
Terrain
37% Verhard

Gentsesteenweg 80, 9900 Eeklo

Toon het startpunt op de kaart

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Op deze wandeling ontmoet je de twee Lieves. Je loopt langs de trekweg van ’t oud Liefken – de oorspronkelijke Lieve – maar je wandelt ook langs het statige Schipdonkkanaal, dat destijds werd gegraven in het tracé van de Lieve. Je startpunt is provinciaal domein Het Leen, een heerlijk wandelbos voor alle leeftijden.

Knooppunt 10

Provinciaal Domein Het Leen

Provinciaal Domein Het Leen Eeklo.JPG
Provinciaal Domein Het Leen Eeklo (4).JPG

Het Leen is hét provinciaal domein voor wie zich wil verdiepen in de wereld van het bos. Wat vroeger een militair domein was, groeide met de juiste ingrepen van de provincie uit tot een trekpleister voor gezinnen, groepen en scholen. Een bloeiend bos van maar liefst 278 hectare op het grondgebied van Zomergem, Waarschoot en Eeklo, een prachtig arboretum en een wandelgebied waar je urenlang kan verdwalen: wat wil een mens nog meer?

Toegankelijkheid

Ook rolstoelgebruikers en gezinnen met buggy’s kunnen hier comfortabel op pad, want de ondergrond is op vele plaatsen nog verhard. Er is ook een speciaal speelbos aangelegd én een grote speeltuin voorzien dichtbij de parking. Je kan dus gerust ook voor een paar uurtjes komen ravotten met je kroost, zonder dat je het hele domein moet doorkruisen.

Knooppunt 10

Arboretum

Provinciaal Domein Het Leen_Arboretum.JPG
Provinciaal Domein Het Leen Arboretum Eeklo.JPG

Het arboretum van Het Leen is internationaal bekend voor zijn magnolia’s, camelia’s, rododendrons en viburnums. De totale collectie bevat meer dan 7.000 soorten en variëteiten bomen, struiken en vaste planten. In elk seizoen is er wel een bezienswaardigheid, met de winterbloeiers als toppers tijdens het winterseizoen en in de lente de bloemenpracht van de rododendrons en magnolia’s.

Knooppunt 11

Bosinfocentrum

Provinciaal Domein Het Leen Uitkijktoren Eeklo (2).JPG
Provinciaal Domein Het Leen Bosinfocentrum Eeklo (1).JPG
Provinciaal Domein Het Leen Uitkijktoren Eeklo.JPG
Provinciaal Domein Het Leen Bosinfocentrum Eeklo (2).JPG

In het Bosinfocentrum vind je een antwoord op al je bosvragen. Ga op zoek in de verklaarkamer, de permanente en tijdelijke tentoonstellingen, of bekijk een multimediapresentatie. Wist je dat kinderen in Het Leen het diploma van boskabouter in de wacht kunnen slepen? Vraag in het Bosinfocentrum de weg naar het Kabouterpad!

Uitkijktoren

In januari 2020 kwam er tegenover de ingang van het Bosinfocentrum een nieuwe uitkijktoren van maar liefst 21 meter hoog. Vanop het platform heb je een mooi vergezicht over Het Leen. 

Knooppunt 7-99

De Lieve

Beirtjesbrug Lieve David Samyn.jpg
De Lieve David Samyn.jpg

Van aan Het Leen is het zo’n 5 kilometer wandelen tot aan de Lieve, in de volksmond ook wel eens ’t Liefken genoemd. Deze kunstmatige waterverbinding tussen Gent en de Noordzee – de eerste in zijn soort! – werd in de 13de eeuw gegraven. Een paar eeuwen lang was het economische belang van de Lieve voor Gent zeer groot, onder andere voor de drukke handel met Engeland.

Knooppunt 99

't Oud Liefken

Stoktevijver.jpg

In Zomergem, aan de Stoktevijverbrug waar de Lieve in het Schipdonkkanaal stroomt, ligt de horecazaak ’t Oud Liefken: een charmante bruine kroeg op een toplocatie, met een kleine maar fijne kaart. Geniet van het uitzicht aan het brugje!

Knooppunt 99-1

Schipdonkkanaal

Schipdonkkanaal_DavidSamyn2.jpg

Van aan knooppunt 99 stap je 2,3 kilometer langs het Schipdonkkanaal, dat in de 19e eeuw werd gegraven om het afvalwater van de vlasindustrie naar de Noordzee af te voeren. Aan die onwelriekende activiteit dankt het kanaal z’n bijnaam ‘de stinker’. Gelukkig zwemmen er nu weer vissen en verspreidt het kanaal niet langer kwalijke geurtjes. 

Knooppunt 1

Oostwinkelbrug

Via de Oostwinkelbrug wandel je Het Leen opnieuw binnen. Mooi zicht op het kanaal en de windmolens van Eeklo!

Provinciaal Domein Het Leen