Verleidelijke Leie fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Verleidelijke Leie fietsroute

Length
36,9 km
Time
2u
Terrain
85% Verhard

Drongenplein, 9031 Gent

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Kunstenaarsdorpjes, adellijke domeinen en natuurlijk de kronkelende Leie: de Leiestreek tussen Drongen en Deinze loopt over van charme.

Startpunt

Drongenplein

Knooppunt 57-62

De Assels

assels_2.jpg
De Assels Drie Leien 2 David Samyn.jpg

Het natuurgebied De Assels bestaat vooral uit graslanden doorweven met sloten. Daardoor is het een echt weidevogelparadijs. Je spot er onder meer torenvalken, sperwers en buizerds als vaste gasten. Vanuit de kijkhut aan de Piereput heb je een mooi uitzicht op de Boterput (links) en het centrale deel van dit natuurdomein.

Knooppunt 62-63

Veer Afsnee

Afsnee veerboot.jpg

Met het veer steek je de Leie over. De korte overtocht brengt je naar de pittoreske dorpskern van Afsnee aan de overkant, met de Sint-Jan-Baptistkerk aan de oevers van de Leie. Let op: In de maanden oktober tot en met april (uitgezonderd de paasvakantie) vaart het veer enkel op zaterdagen, zondagen en wettelijke feestdagen en tussen 12u en 13u neemt de veerman middagpauze. 

Nenuphar

In Afsnee vind je restaurant Nenuphar. Al sinds 1795 komen de Gentenaars hier graag de voetjes onder de tafel schuiven op het heerlijke terras aan het water. Op het menu: een ruime keuze aan klassieke en trendy gerechten, met vakkennis bereid en met liefde op tafel gebracht. Let op: alleen iets drinken kan niet. 

Kunstenaarsdorpen

Sint-Martens-LAtem_JanD'Hondt.jpg
Sint_Martens_Latem-fietsers-1.jpg

Weinig Vlaamse regio's trokken zoveel kunstenaars aan als de Leiestreek. Wat grote namen als Permeke, Gust De Smet en George Minne hier op het doek toverden, kun je bewonderen in het Museum Dhondt-Dhaenens (let op: tijdelijk gesloten wegens opbouw), het Museum Gust De Smet en het Museum Gevaert-Minne in Sint-Martens-Latem.
 

Knooppunt 90-12

Kasteel Ooidonk

Deinze_Ooidonk (1).jpg

Dit imposant kasteel moet niet onderdoen voor de châteaux langs de Loire. In de tuinen kun je het hele jaar door wandelen, het kasteel is open op zon-en feestdagen van april tot september. 

Naast de toegangspoort van het kasteel vind je in het voormalige koetshuis nu Grand Café Het Koetshuis. Hier kan je terecht voor een kopje koffie met gebak, een meergangenmenu of gewoon een verfrissende pint.

Knooppunt 58 

Oude Abdij Drongen

Oude Abdij Drongen 2.jpg
Oude Abdij Drongen.jpg

In een meander van de Leie ligt de voormalige Norbertijnenabdij van Drongen. Geestelijken wonen er niet meer, de gebouwen doen nu dienst als bezinnings- en conferentiecentrum. De abdij en de omliggende tuinen bezoeken kan alleen in groep en op afspraak.
 

Knooppunt 57 - Drongen