Weekendje Moervaartvallei wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Weekendje Moervaartvallei wandelroute

Length
24,6 km
Time
6u
Terrain
53% Verhard

Molenstraat 8, 9180 Moerbeke

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Een lange trip door het noordwestelijke Waasland, perfect voor een tweedaagse wandeltocht. De Moervaartvallei is een paradijs voor natuurliefhebbers, want je komt langs de typische Wase bossen zoals het Heidebos en het Kloosterbos, en de kreken. Niet voor niets sleepte het gebied een nominatie in de wacht om als UNESCO Global Geopark te worden erkend.

Startpunt

Knooppunt 9

De wandelroute start aan knooppunt 9 aan de carpool parking in Moerbeke Waas. Adres: Molenstraat 8.

Knooppunt 53-54

Heidebos

Heidebos

Hoewel de naam van dit natuurgebied doet vermoeden dat dit louter om een bos gaat, bestaat het in werkelijkheid uit een zeer gevarieerd landschap met diverse biotopen. Naast loofbos en naaldbos vind je hier ook heide, droge graslanden, dreven en verlaten akkers terug. Door die diversiteit vind je er ook heel wat dieren terug, zoals de nachtzwaluw, eekhoorns, hagedissen en reeën. Misschien spot je zelfs een van de gallowayrunderen die instaan voor de begrazing.

Knooppunt 27-26

Moervaart

kajak moervaart.jpg

De Moervaart verbindt het kanaal Gent-Terneuzen met de Durme. Vandaag heeft het kanaal geen economische waarde meer en wordt het enkel gebruikt voor pleziervaart. Op de route passeer je langs de Overledebrug en de Kalvebrug, twee ijzeren ophaalbruggen uit het interbellum die beschermd zijn als monument. 

Knooppunt 26-60-59-65-66-67-72

Langelede

Langelede Wachtebeke.jpg

Dit kanaaltje van 5,5 kilometer lang werd in de 14e eeuw met de hand uitgegraven voor het vervoer van turf, zand en beer. De voormalige trekwegen - waar paarden of koeien de boten en sloepen op voorttrokken - zijn nu aangename fiets- en wandelpaden. 

Kloosterbos

Kloosterbos Wachtebeke

Tussen Wachtebeke en Overslag stap je langs het 124 hectare grote Kloosterbos. Het bos wordt grotendeels beheerd door de provincie Oost-Vlaanderen, dat de ecologische waarde van het bos probeert te herstellen door open plekken te creëren en aan heideherstel te doen. Tot 200 jaar geleden was het Kloosterbos immers een uitgestrekt heidegebied dat begraasd werd met schapen en koeien. Tijdens de jaren ’70 begon men naaldbomen aan te planten, en de waardevolle open plekken met hei vegetaties verdwenen. De dennen worden nu geleidelijk gekapt om plaats te maken voor natuurlijker bos. 

Knooppunt 31

Overslag

Dit dorp maakt deels deel uit van Wachtebeke en deels van Terneuzen. De Belgisch-Nederlandse grens loopt dwars door de dorpskern. Naast de witgeverfde grenspalen uit 1843 vind je er ook een drietal grenspalen terug uit 1770, die de grens markeren tussen de Oostenrijkse Nederlanden en de Republiek. Pauzeren kan op het grasterras van Onzen Hof, een gezellig buitencafé met alcoholvrije dranken en versnaperingen. Let op: enkel open bij mooi weer!

Knooppunt 30-40

Moerbekepolder

Dit grote poldergebied strekt zich uit over het grondgebied van Moerbeke, Stekene en Nederland. Het wordt gekenmerkt door een vlak land met akkers, dat wordt doorsneden met dijken en grachten. 

Knooppunt 89-88-90

Grote Kreek

grote kreek.jpg

Samen met de kreek Pereboomsgat vormt de Grote Kreek een natuurgebied dat wordt gekenmerkt door kreken, oude dijken en akkers. Via een onverhard pad wandel je vlak langs het water van de Grote Kreek.

't Polderhuis

waasland_moerbeke_t polderhuis_horeca (1).jpg

Honger en dorst hoef je aan het eind van deze route niet te lijden. In ’t Polderhuis aan de Grote Kreek schuif je aan voor een ruime selectie streekgerechten, een vlugge snack of gewoon een goed glas in een gemoedelijke sfeer. 

Knooppunt 9