Weerwolf wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Weerwolf wandelroute

Length
12,0 km
Time
2u 10m
Terrain
47% Verhard

La Houppe, 7880 Flobecq

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Niet één, twee maar drie bossen kom je tegen op deze route. Wandel richting het Livierenbos - waar vroeger wolven leefden - om te eindigen met een steile klim door het Pottelbergbos. Onderweg ga je ook het Brakelbos in. Afwisseling genoeg, want je passeert ook het mijnwerkerspad, een stuk oude spoorlijn dat nu een wandel- en fietspad is. Onderweg word je ook nog getrakteerd op fenomenale uitzichten over de omliggende velden.

Marketingcookies inschakelen om de ingesloten YouTube-video te tonen
Mijn cookiekeuzes beheren

Startpunt

La Houppe

Barakske_Horeca_Vloesberg.jpg

La Houppe, waar drie wegen elkaar kruisen en vier horecazaken honger en dorst verslaan. Dat laatste is vooral goed om weten voor het einde van je tocht, want door het ontbreken aan pleisterplaatsen onderweg, liggen honger en dorst genadeloos op de loer. Heb je nu en dan nood aan een opkikkertje onderweg, dan neem je dat best mee in je rugzak.

Knooppunt 6 – 51

Brakelbos

Brakelbos_DavidSamyn.jpg
Brakelbos reeënpad David Samyn.jpg

Even voorbij de Chapelle Saint-Christophe loodst de route je meteen het Brakelbos in, op de flank van de Mont de Rhode of Modderode. De naam van het reeënpad, dat we volgen tot aan het einde van het bos, is niet toevallig gekozen. Er leven wel degelijk reeën in het Brakelbos, vandaar dat je hier en daar door een poortje moet. In het voorjaar weeft de wilde hyacint hier een blauwpaars tapijt. In het najaar zorgen diverse soorten zwammen voor spektakel.

Knooppunt 31

Boskanter

Boskanter is een vzw, gegroeid vanuit de transitiebeweging, die mensen minder afhankelijk wil maken van fossiele brandstoffen. Uitvalsbasis is de hoeve van Ine en Dirk, waar een schuur werd verbouwd tot educatief centrum. Je kan er overnachten op de slaapzolder en allerhande workshops volgen, waaronder zuurdesembrood bakken, je eigen raketkachel bouwen of bouwen met leem en natuurverf. Elke eerste zaterdag van de maand wordt de steenoven opgestookt voor een pizzafestijn.

Knooppunt 31 – 30

Maaistraat

Uitzicht op Nederbrakel TOV.jpg

Ongeveer op de plaats waar vroeger een watermolen stond, werd in 2011 door de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) een gecontroleerd overstromingsgebied ingericht dat het centrum van Nederbrakel moet behoeden voor mogelijke wateroverlast bij hevige regenval. Het is een van drie recent aangelegde overstromingsgebieden op het grondgebied van Brakel, naast Leiemooie (Nederbrakel) en Groenstraat (Michelbeke).

Knooppunt 29 – 85

Mijnwerkerspad

Je zou het niet meteen verwachten, gezien de vele heuvels, maar een eeuw geleden tuften verschillende treinen door het landschap van de Vlaamse Ardennen en het Pays des Collines. Even voorbij het wandelpad Okkerbeke kruisen we een stukje van de oude spoorlijn Aalst-Zottegem-Ronse, die tot 1963 Vlaamse mijnwerkers naar de Henegouwse steenkoolmijnen bracht. Op een deel van de oude bedding werd in 1978 een fiets- en wandelbedding aangelegd. Op de hoek van Thijsweg en Tenbergen (voorbij Okkerbeke even naar rechts) doet het oude stationsgebouw van Opbrakel vandaag dienst als woonhuis.

Knooppunt 27 – 26

Livierenbos

Livierenbos.jpg

Voorbij de wegkapel aan de Livierenstraat stappen we over de taalgrens in de richting van het Livierenbos, dat bijna volledig op het grondgebied van Flobecq ligt. De naam van het bos – in het Frans Bois de la Louvière – is Romaans van oorsprong en duidt op de aanwezigheid van wolven. Tot in de 17e eeuw leefden er wolven in het bos, wat regelmatig aanleiding gaf tot verwoede klopjachten. De reusachtige zendmast van het Amerikaanse leger aan de rand van het bos is tot kilometers ver in de omtrek te zien: een belangrijk baken voor wie onderweg het spoor bijster raakt.

Knooppunt 26 – 43

Flobecq-Bois en Sainte-Anne

We laten het bos achter ons en komen terecht in het gehucht Flobecq-Bois. Ook daar hield de trein destijds halt. Elke zondag trokken de Gentenaren naar Flobecq-Bois om te genieten van de natuur. Even verderop, in de wijk Sainte-Anne, prijkt een merkwaardige kapel uit 1642 op de plaats waar ooit een kluizenaarswoning uit de 9e eeuw stond. Tot in de jaren tachtig werden er erediensten gehouden. Wie de kapel wil bekijken moet even rechtdoor bij het wandelpad dat ons wegleidt van Saint-Anne.

Eindpunt

Knooppunt 6 La Houppe