Asselkouter wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Asselkouter wandelroute

Length
12,5 km
Time
2u 40m
Terrain
81% Verhard

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Asselkouter routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Van de bunkers in Munte tot de Prinsenmolen in Baaigem: deze wandelroute brengt je langs eeuwenoude charmante dorpen en imposante vergezichten. Daarnaast kan je onderweg rekenen op enkele flinke kuitenbijters, gezellige pitstopadresjes en brokjes natuur waarin je op adem kan komen. Kortom: de Asselkouter wandelroute is een all-in-one wandeling!

Startpunt

Sint-Bonifatiuskerk Munte

De route start aan de kerk op het Munteplein. 

Munte

Merelbeke_Munte-22.jpg

Munte dankt zijn naam aan het Romaanse ‘montem’ (berg) en verwijst naar de heuvelrug waarop dit charmante kouterdorpje in Scheldeland ligt. Samen met de kerk maken de twee huisjes links deel uit van het geklasseerde dorpsgezicht.

Kasteel Ter Zinkt

kasteel ter zinkt_Munte-36.jpg

Even verderop staat het kasteel Ter Zinkt, een echte middeleeuws slot met een kilometerlange dreef.

Bunkers

bunker_munte.jpg

Bunkers vormen de rode draad doorheen deze route. Alleen al in Munte staan er nog 25 van deze betonnen constructies uit de jaren ’30. Ze werden gebouwd ter verdediging van Gent in oorlogstijd en waren oorspronkelijk gecamoufleerd als arbeidershuisje, boerderij of schuur.

De Oesterzwamboerderij

SL_Asselkouter_17_Oesterzwamboerderij.jpg

Vlak na Den Doel zal je bordjes zien staan die je naar de Oesterzwamboerderij leiden. Wat ooit begon met een simpel verkoopstalletje aan de oprit van een boerderij, is nu uitgegroeid tot een unieke hoevewinkel. Je vindt er zelfgekweekte oesterzwammen en Shiikates, maar ook kaas, kruidenpasta's, specerijen, streekbieren ... De winkel wordt niet bediend, betalen doe je met cash, Payconiq of je bankapp. 

Baaigem

SL_Asselkouter_38_Baaigem.jpg

Op weg naar Baaigem, ook al een dorpje dat dateert uit de 10de eeuw, moet je enkele korte maar steile hellingen op. In Baaigem beland je in een andere toeristische regio van Oost-Vlaanderen: de Vlaamse Ardennen.

Prinsenmolen

Prinsenmolen Baaigem 2 TOV.jpg

Deze ronde, stenen bergmolen vinden we op de plek waar de familie van Lamoraal van Egmont in 1551 een houten staakmolen liet plaatsen. Lamoraal was prins van Gavere, vandaar de naam Prinsenmolen. De molen onderging enkele aanpassingen in 1806 om later, in 1890, zijn huidige vorm te krijgen. In 2017 werd de molen omgebouwd tot woonhuis.

Kinderboerderij ’t Bakkershof

In de Kastijdestraat ligt de kinderboerderij ’t Bakkershof. Op zondag (tussen 10u en 20u) staat hun poort voor iedereen open. Vanop de parking volg je de bordjes “Hoevepad” voor een gratis bezoek aan de dieren. De rest van de week kan je de boerderij enkel bezoeken op afspraak. 

Makegemse Bossen

Makegembos_IngeVanDenHeuvel.jpg
Makegembos Munte 5 Inge Van den Heuvel.jpg

Voorbij Baaigem wandelen we langs de rand van de Makegemse Bossen, een van de vele waardevolle bossen rond Merelbeke.

Het Heilig Geestbos of Armenbos dankt zijn naam aan de oorspronkelijke eigenaar: de Heilige Geesttafel van de Gentse Sint-Baafsabdij.

Eindpunt

Munteplein, 9820 Munte