Bidon fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Bidon fietsroute

Length
42,6 km
Time
2u 20m
Terrain
99% Verhard

Knooppunt 80, 9500 Geraardsbergen

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

De Vlaamse Ardennen op hun mooist én smakelijkst? De Bidon fietsroute is een stevige tocht langs erfgoed en geweldige landschappen, maar ook langs gezellige wielercafés met lekkere streekbieren om op adem te komen.

Startpunt

Olavs Mattentaartenhuis

Mattentaarten.jpg

Starten doe je in Geraardsbergen, de thuishaven van de mattentaart. Je start- en eindpunt is het mattentaartenhuis van MattentaartAtelier. Sla hier je voorraad in als sterkhoudertje voor onderweg, of sluit je rit af met een mattentaart plus koffie of thee in het aangrenzende huis De Erfzonde. De culinaire trots van Geraardsbergen – een combinatie van melk, bladerdeeg en amandelen – werd dankzij haar unieke bereidingswijze erkend als Europees streekproduct. Elke eerste zondag van augustus viert Geraardsbergen nog altijd de 'Dag van de Mattentaart'.

Knooppunt 80 - 81

De Muur

Fietser op de Muur van Geraardsbergen

Je bent Geraardsbergen nog niet uit of je wordt al getrakteerd op een van de iconische beelden uit de Ronde van Vlaanderen: de Kapelmuur, ofte de Muur van Geraardsbergen. Hoogteverschil: 92 meter, lengte: 1075 meter, gemiddeld stijgingspercentage: 9,2%, en op het steilste stuk zelfs 19,8%! Deze gevreesde kasseiweg eindigt op de top van de Oudenberg met daarop de Oudenbergkapel, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Achter de kapel biedt de oriëntatietafel een schitterend uitzicht over de Vlaamse Ardennen.

Knooppunt 83

Het Bruggenhuis

Het Bruggenhuis Geraardsbergen.jpg

Aan de meanderende Dender in Overboelare ligt Het Bruggenhuis, een sfeervol bruin café waar je ook tentoonstellingen en (jazz)concerten kunt meepikken. Op het zonnig gelegen terras kan je genieten van de betere bieren en heerlijke hapjes, maar ook van een volledige maaltijd met dessert tegen democratische prijzen. Degelijke Vlaamse kost wordt hier afgewisseld met culinaire verrassingen. Bezoek vlakbij het Hôpital Notre-Dame à la Rose, het oudste nog bewaarde hospitaal van België.

Knooppunt 93

Everbeek-Beneden

Sint-Mariakerk_Everbeek.jpg

Voorbij Zarlardinge beland je in de stemmige dorpskern van Everbeek-Beneden. In de zuidelijke buitenmuur van de 18de-eeuwse Sint-Mariakerk zit een merkwaardige zonnewijzer. Ook de roepsteen van waarop de veldwachter destijds de ‘berichten aan de bevolking’ voorlas, is intact gebleven.

't Fameus Verleden

Tfameus_Verleden Everbeek.jpg

Het ‘fameuze verleden’ van drie generaties heeft men in dit cafeetje zoveel als mogelijk proberen te behouden. Resultaat: een bruin staminee dat staat voor een gezellige babbel bij een fris biertje van Belgische bodem, of een smakelijke hongerstiller in de schaduw van de bomen op het tuinterras.

Knooppunt 92

Moeder Agnes

moeder agnes.jpg

Restaurant/eetcafé Moeder Agnes is al 25 jaar een bestemming op zich. Op deze Bidonroute stop je er best voor een klein hapje of een drankje, want de verleiding zal groot zijn om er te blijven plakken. Op zonnige dagen is het aangenaam verpozen op het terras van deze gerestaureerde familieboerderij.

Knooppunt 91

Toepkapel

preview_toepkapel_DSC0780.jpg

Hoog bovenop een heuvel in Nederbrakel, naast Top Bronnen, pronkt de Toepkapel, ook bekend als de ‘kapel van de vrede’. Ze dateert uit 1924 en werd door de dorpsbewoners opgetrokken uit dank, omdat Brakel gespaard bleef van de oorlogsgruwelen van WOI. Klim even de steile bedevaartstrap op en geniet van een weids uitzicht vanuit deze bijna wonderlijke plek.

Knooppunt 47

Valkenberg

Deze helling – stijgingspercentage 12%! – is een van die venijnige klimmetjes waar de Ronde van Vlaanderen zo bekend voor is. Op het kruispunt Veldeman-Kiekenstraat word je beloond met een schitterend panorama.

Knooppunt 68

Elst

Geutling_In_Oven.jpg

Elst is als dorp een culinaire topper door zijn geutelingen, een soort gepofte ovenkoeken, maar dan met een snuifje kaneel. Volgens de traditie worden de koeken gebakken in een oven met een houtvuur aan beide kanten. Van half januari tot eind februari kan je in het geutelingenmuseum zien hoe dat allemaal in zijn werk gaat. Ook wat verderop, in Michelbeke, worden in deze periode ter ere van de heilige Appolonia de vuurovens heet gestookt.

Knooppunt 15 - 23

Berendries

Op en rond de Berendries (69).jpg

De hoogste heuvel in de Zwalmstreek (98 meter) heeft geen kasseien meer, maar is niettemin een icoon uit de koers en de favoriete helling van Greg Van Avermaet. Op de top staat De Stappers Alm, een heus Oostenrijks Alpenchalet in Fins hout met Belgische bieren en lekkere snacks om dat kleine hongertje te verslaan.

Knooppunt 19 - 24

Koffie Hoorens

Koffie Hoorens.jpg

Deze koffiebranderij is een begrip in Vlaanderen. Zegt de naam je niet meteen iets, dan voegen we er de volgende naam aan toe: Panamarenko. Jawel, zaakvoerster Eveline Hoorens is de weduwe van de internationaal gelauwerde kunstenaar die in 2019 overleed. Zet je fiets even aan de kant en spring binnen voor een voorraadje ambachtelijk gebrande koffie bij Koffie Hoorens!

Knooppunt 79

Hemelveerdegem

hemelveerdegemDS.jpg

Fan van middeleeuwse kunst? Boek dan via de cultuurdienst van Lierde goed op voorhand een gegidst bezoek aan de Sint-Jan de Doperkerk. Het befaamde Retabel van Sint-Jan is een absoluut meesterwerk van houtsnijkunst uit het begin van de 16de eeuw. Je ziet er de renaissance in doorbreken. Als een middeleeuws stripverhaal toont het belangrijke gebeurtenissen uit het leven van Johannes De Doper, tot en met zijn onthoofding op last van Salomé.

Knooppunt 79 - 82

Kartuizersite Sint-Martens-Lierde

CaféKartuizer.jpg

In het hart van dit – alweer – erg mooie dorpje staan de overblijfselen van de voormalige 14de-eeuwse Kartuizerpriorij Sint-Maartens-Bosse. Onder het devies ‘Ora et labore’ (‘Bid en werk’) concentreerden de monniken zich er op hun geestelijke taken, terwijl de lekenbroeders bier brouwden en instonden voor het huishoudelijke werk. Vandaag schenkt café De Kartuizer aan de kerk nog altijd het kartuizerbier in stenen kruiken met drie oren.

Eindpunt

Olavs Mattentaartenhuis