Langs de linie fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Langs de linie fietsroute

Length
31,0 km
Time
1u 45m
Terrain
100% Verhard

Sint-Pietersnieuwstraat , 9170 Sint-Gillis-Waas

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Nergens zijn de Staats-Spaanse Linies van vroeger zo tastbaar aanwezig als op deze route vanuit het Wase grensdorpje De Klinge. Hier vind je nog restanten van forten, wat verderop zijn de linies enkel nog zichtbaar vanuit de lucht, als straten, dreven en waterlopen.

Startpunt

Klingspoor

waasland_Klingspoor_sint-gillis-waas.jpg

Klingspoor, een belevenissite op de bedding van de oude spoorlijn Mechelen-Terneuzen, laat je verschillende erfgoedthema’s op een actieve manier ontdekken. Je treedt in de voetsporen van smokkelaars die in dit grensgebied zeer actief waren, duikt in de geschiedenis van de Wase klompennijverheid, en ontdekt een stukje Dodendraad uit WOI. 

Café (Ou)de Statie

Dé plek om voor of na je rit neer te strijken voor een hap en/of een tap, dit volledig gerenoveerde cafeetje op de Klingspoorsite. Heerlijk terras bij mooi weer!

Knooppunt 80

Stropersbos

Stropersbos.jpg
Stropersbos David Samyn header website (2).jpg

Via de oude spoorwegbedding bol je, omringd door groen, richting knooppunt 80. Onderweg kan je even rechts afslaan naar het Stropersbos, een van de grootste boscomplexen van Oost-Vlaanderen. Hier worden gallowayrunderen, konikpaarden en schapen ingezet bij het bosbeheer: deze vredelievende grazers helpen verbossing van het open landschap te vermijden en bewaken zo het afwisselende natuurschoon.

Knooppunt 80

Staats-Spaanse linies

Badmarlinie_johanMartens.jpg

Door het Stropersbos loopt De Linie: vandaag de afwateringsbeek voor het bos, tussen 1701-1702 door markies Bedmar gebouwd om de Spaanse Nederlanden te beschermen  tegen de Nederlandse Republiek. Ook het Fort Sint-Jan werd - net als de Forten Bedmar en Fuentes-Spinola tussen knooppunten 73 en 10 - geïntegreerd in deze enorme verdedigingslinie van Nieuwpoort aan de kust tot Hoei aan de Maas. Het fort is intussen verdwenen, maar de grondvorm en de grachten blijven duidelijk zichtbaar. Tussen de twee wereldoorlogen werden tijdens graafwerkzaamheden nog resten van kanonkelders gevonden. Volgens een Waas volksverhaal ligt in de onderaardse gangen tot op vandaag een schat verborgen.

Knooppunt 73-10

Koningsdijk

Waasland_Koningsdijk_SGW_JohanMartens (2).jpg
Waasland_Koningsdijk_Sint-Gillis-Waas.jpg

Via het fietspad op de Koningdijk fiets je van de wijk Spaans Kwartier en Fort Bedmar richting Kieldrecht. Deze prachtige met populieren beplante dijk ligt pal op de grens België-Nederland en werd gebouwd na de Vrede van Münster, die in 1648 een einde maakte aan de Tachtigjarige Oorlog. Enkele honderden meters voorbij het kruispunt met de Polderstraat merk je op je rechterkant een rechthoekig stuk terrein met een grote waterplas, een vlaggenmast en een boerderij. Hier stond Fort Spinola, een Spaans fort met zicht op de polders tussen De Klinge en Hulst. Van het fort zelf zie je niets meer, maar een infobord op het fietspad vertelt er meer over.

Knooppunt 12-67

De Grote Geule

kreken van Saleghem header website.jpg

Lekkere lunch- en maandmenu’s op de markt van Kieldrecht, in De Grote Geule vlakbij het gelijknamige natuurgebied en de gelijknamige kreek. Wandel even tot aan de dijk voor een van de mooiste uitzichten langs deze route.

Knooppunt 67

Drijdijck

waasland_Drijdijck_sint-gillis-waas.jpg
Kieldrechtsluis.jpg

Iets ten zuiden van Kieldrecht kom je op de Drijdijk en krijg je zicht op de Waaslandhaven. Drijdijck, het natuurgebied ertussenin, is een lust voor het oog, met grazende wilde paarden en met wat geluk ook kuifeenden, kievieten, knobbelzwanen en bruine kiekendieven. Het contrast met het groene leven aan je voeten en de daarbovenuit rijzende industrie maakt deze plek uiterst fotogeniek. Het bedrijf dat je ziet is Antwerp Euroterminal, marktleider in overzees transport van rollende vracht. Andere grote bedrijven daar is de buurt zijn Tabaknatie en ITC Rubis. De nieuwe Kieldrechtsluis brengt zeeschepen via een kortere weg tot aan hun loskades.

Knooppunt 70-75

Kreken van Saleghem

Natuurhuis Panneweel.jpg

Dit krekengebied, dat zich uitstrekt over Sint-Gillis-Waas, Meerdonk en Vrasene, vormt een kronkelig snoer van kleine en grote plassen, rietkragen, wilgenbosjes en moerassen met vaak een eigen naam. Het uitzicht aan knooppunt 75 op de Oude Saleghemgeul en de vissershuisjes is adembenemend! Verderop langs de Krekeldijk ligt Natuurhuis Panneweel, een oud boerenerf van waaruit Natuurpunt Waasland Noord begeleide wandelingen langs de kreken organiseert. Een leuke picknickplek!

Klingspoor