Langs de Linie fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Langs de Linie fietsroute

Length
55,6 km
Time
1u 45m
Terrain
97% Verhard

Sint-Pietersnieuwstraat , 9170 Sint-Gillis-Waas

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Nergens zijn de Staats-Spaanse Linies van vroeger zo tastbaar aanwezig als op deze route vanuit het Wase grensdorpje De Klinge. Hier vind je nog restanten van forten, wat verderop zijn de linies enkel nog zichtbaar vanuit de lucht, als straten, dreven en waterlopen.

Startpunt

Klingspoor

waasland_Klingspoor_sint-gillis-waas.jpg

Belevingscentrum Klingspoor, een belevingssite op de bedding van de oude spoorlijn Mechelen-Terneuzen, vertelt verhalen over de geschiedenis van het grensgebied tussen Nederland en België. Duik in de geschiedenis van de Wase klompenmakerij, kruip in de huid van een smokkelaar of kom alles te weten over de spoorlijn Mechelen-Terneuzen. De buitensite is altijd vrij toegankelijk, het belevingscentrum is van april tot en met oktober open op zondag van 14u tot 17u.

Café (Ou)de Statie

Dé plek om voor of na je rit neer te strijken voor een hap en/of een tap, dit volledig gerenoveerde cafeetje op de Klingspoorsite. Heerlijk terras bij mooi weer!

Knooppunt 80

Stropersbos

Stropersbos.jpg

Onderweg kan je even afstappen om het Stropersbos te verkennen, een van de grootste boscomplexen van Oost-Vlaanderen. Hier worden gallowayrunderen, konikpaarden en schapen ingezet bij het bosbeheer: deze vredelievende grazers helpen verbossing van het open landschap te vermijden en bewaken zo het afwisselende natuurschoon.

Knooppunt 80

Staats-Spaanse linies

Badmarlinie_johanMartens.jpg

In de 18e eeuw bouwde markies Bedmar de Spaanse Linies om de Spaanse Nederlanden te beschermen tegen de Nederlandse Republiek. Tussen knooppunten 73 en 10 zie je nog de restanten van de Forten Sint-Jan, Bedmar en Fuentes-Spinola. Volgens een volksverhaal ligt er in de onderaardse gangen nog ergens een schat verborgen!

Knooppunt 73-10

Koningsdijk

Waasland_Koningsdijk_SGW_JohanMartens (2).jpg
Waasland_Koningsdijk_Sint-Gillis-Waas.jpg

Deze prachtige met populieren beplante Koningsdijk ligt pal op de grens België-Nederland. De Koningsdijk ontstond in de Tachtigjarige Oorlog, waarin de Spanjaarden en de Nederlanders elkaar bekampten. Toen die oorlog ten einde was, trokken de partijen een grens. Maar aangezien de strijdende naties elkaar niet vertrouwen na een wapenstilstand, moest er een veiligheid ingebouwd worden. De Koningsdijk was dan ook zo’n garantie en moest de zekerheid bieden dat de Nederlanders de boel niet onder water zouden zetten als het weer tot onlusten kwam. 

Knooppunt 12-67

De Grote Geule

kreken van Saleghem header website.jpg

Lekkere lunch- en maandmenu’s op de markt van Kieldrecht, dat vind je bij restaurant De Grote Geule vlakbij het gelijknamige natuurgebied en de gelijknamige kreek. Wandel even tot aan de dijk voor een van de mooiste uitzichten langs deze route.

Knooppunt 67

Drijdijck

waasland_Drijdijck_sint-gillis-waas.jpg

Iets ten zuiden van Kieldrecht kom je op de Drijdijk en krijg je zicht op de Waaslandhaven. Drijdijck, het natuurgebied ertussenin, is een lust voor het oog, met grazende wilde paarden en met wat geluk ook kuifeenden, kievieten, knobbelzwanen en bruine kiekendieven. Het contrast met het groene leven aan je voeten en de daarbovenuit rijzende industrie maakt deze plek uiterst fotogeniek. Het bedrijf dat je ziet is Antwerp Euroterminal, marktleider in overzees transport van rollende vracht. Andere grote bedrijven daar is de buurt zijn Tabaknatie en ITC Rubis. 

Knooppunt 70-75

Kreken van Saleghem

Natuurhuis Panneweel.jpg

Dit krekengebied, dat zich uitstrekt over Sint-Gillis-Waas, Meerdonk en Vrasene, vormt een kronkelig snoer van kleine en grote plassen, rietkragen, wilgenbosjes en moerassen met vaak een eigen naam. Het uitzicht aan knooppunt 75 op de Oude Saleghemgeul en de vissershuisjes is adembenemend!

Verderop langs de Krekeldijk ligt Natuurhuis Panneweel, een oud boerenerf van waaruit Natuurpunt Waasland Noord begeleide wandelingen langs de kreken organiseert. Een leuke picknickplek!

Klingspoor