Maldegemveld wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Maldegemveld wandelroute

Length
3,4 km
Time
1u
Terrain
1% Verhard

Drongengoedweg, 9910 Maldegem

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Deze wandelroute over het Maldegemveld in het Landschapspark Drongengoed wordt wel vaker vergeleken met de Hoge Venen. Niet onterecht, want dit natuurreservaat vol bossen, paarse heide, weides en knuppelpaden is even ongerept als indrukwekkend. Misschien kom je op je wandeling wel één van de damherten of gallowayrunderen tegen.

Knooppunt 17

Landschapspark Drongengoed

Drongengoedhoeve Drongengoed Ursel (3).jpg

Met zijn 750 hectare is het Landschapspark Drongengoed het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen. Het bestaat uit vele tinten groen maar ook een streepje paars, dankzij de oorspronkelijke heidegroei die geleidelijk aan in het hele bos in ere wordt hersteld.

Naast wandelaars en fietsers loop je hier ook grazende koeien en schapen – en met wat geluk een ree – tegen het lijf. De Drongengoedhoeve, een voormalige abdijhoeve van de norbertijnen, doet vandaag dienst als streekbezoekerscentrum. Met een gezellige cafetaria en een permanente expo over de geschiedenis van de regio is het een mooie uitvalsbasis om dit veelzijdige recreatiegebied te ontdekken.

Knooppunt 22-21-24-23

Maldegemveld

Maldegemveld_Drongengoedbos+wandelroute-42.jpg

In het natuurgebied Maldegemveld reconstrueert de plaatselijke afdeling van Natuurpunt de middeleeuwse biotoop van bossen- en heidegronden. Dat betekent niet dat de natuur er vrij spel krijgt. Het gebied wordt regelmatig gemaaid en door runderen begraasd. Zo krijgen de zaden van heideplanten de kans om opnieuw te ontkiemen. Het resultaat is een bijzonder stukje natuur, dat hier en daar aan de Hoge Venen doet denken.

Knooppunt 24

Kijkheuvel

Een deel van het Maldegemveld kampte tot voor enkele jaren met wateroverlast wanneer de Ede, een lokale waterloop, buiten z’n oevers trad. Daarom werden in het Maldegemveld waterbergingszones aangelegd, met stuwen en dijkjes die het overtollige water afvoeren naar lagergelegen zones. Vanop een kijkheuvel heb je een mooi zicht op de natuur die zich hier ontwikkelt. In het Spiegelaereven bijvoorbeeld, vroeger gewoon een vijver, vond de kamsalamander een thuis. Op rustige dagen is de kans groot dat je hier een damhert spot.

Knooppunt 24-23

Vlonderpad

Maldegemveld_Drongengoedbos+wandelroute-38.jpg

Tussen knooppunten 24 en 23 leiden houten vlonderpaden je door de moerassige gedeelten van het gebied. Een vlonderpad heeft verschillende voordelen. Ten eerste beschermt het de ondergrond en grondlaag van het natuurgebied, zodat wandelaars slechts een minimum aan overlast veroorzaken voor de omgeving. Ten tweede zorgt zo’n pad er ook voor dat stappers hun route kunnen afwerken zónder natte voeten te krijgen. Wees altijd voorzichtig na een regenbui, want een vlonderpad kan al eens glad worden!

Knooppunt 17