Meerdaagse fietsroutes door België en Oost-Vlaanderen

Meerdaagse fietsroutes door België en Oost-Vlaanderen

De mooiste fietsvakanties, met of zonder bagagevervoer

Plan je een fietsvakantie in of vanuit (Oost-)Vlaanderen of België? Tal van lange afstand fietsroutes maken het je makkelijk om je meerdaagse fietsavontuur op en top te plannen, soms zelfs met bagagevervoer. Aan jou om je afstand en je tempo te kiezen, en … fietsen maar!

  1. Icoonfietsroutes
  2. Euro Velo 5 route
  3. Tussen Schelde en Zeeland fietsroute
  4. Meerdaags fietsen vanuit Sint-Amandsberg (met bagagevervoer)
  5. Drie of zes dagen fietsen langs de Schelde en de Dender (met bagagevervoer)

1. de icoonfietsroutes

Wat zijn icoonfietsroutes?

Negen icoonfietsroutes wijzen je de weg naar het allerbeste van Vlaanderen: natuur om in te kaderen, indrukwekkend erfgoed, cultuur van de bovenste plank en lekkers op je bord en in je glas. Elke fietstocht haakt de mooiste stukjes van het Vlaamse landschap aan elkaar, via aantrekkelijke fietswegen en rond een boeiend centraal thema. Een ideale formule voor je fietsvakantie! De negen lange afstand fietsroutes liggen integraal op het fietsknooppuntennetwerk. Je kiest of combineert ze dus zoals je zelf wilt: één dagje uit, een weekend weg of meteen een meerdaagse fietstocht van vijf - of wie weet wel zelfs meer - dagen. Alle fietsroutes zijn duidelijk bewegwijzerd in twee richtingen, zodat je nooit de weg kwijtraakt.

Drie icoonroutes, samen goed voor meer dan 300 kilometer, doorkruisen Oost-Vlaanderen: de Schelderoute, de Kunststedenroute en de Heuvelroute.

Schelde_Icoonfietsroute_Doornhammeke_Zevergem.jpg

De Schelderoute

De machtige Schelde is dé ster van de Schelderoute, een meerdaagse fietstocht van 181 kilometer van Spiere-Helkijn in West-Vlaanderen over Oudenaarde en Gent tot in Antwerpen. Volg de rivier, en je maakt kennis met liefst vier Oost-Vlaamse toeristische regio’s: van de Vlaamse Ardennen over de Leiestreek tot Scheldeland en het Waasland. Tussen Kluisbergen en Gent bol je aangenaam met het water aan je zij, eerst in de schaduw van de forse heuvelruggen van de Vlaamse Ardennen, eens voorbij Oudenaarde langs de open, weidse natuur van de Scheldemeersen. Geniet van een uitgebreide pauze of overnachting in het bruisende Gent vooraleer je koers zet richting de Scheldevallei. Daar fiets je langs de middeleeuwse kastelen van de Schelde en oude forten, langs nautisch erfgoed en werkende scheepswerven. En door topnatuur, want hier liggen ook de Kalkense Meersen, de Vlassenbroekse polders en de Polders van Kruibeke. Redenen genoeg om die fiets op tijd en stond te parkeren en mooie dingen te ontdekken. Reken er maar op dat je ook genoeg terrasjes tegenkomt.

Bekijk de Schelderoute

De Kunststedenroute

Wie Vlaanderen zegt, zegt natuurlijk ook kunst. Meer nog: nergens in Europa liggen er zo veel prachtige kunststeden zo dicht bij elkaar. Leuven, Mechelen, Antwerpen, Gent, Brugge en Brussel: naast één gemene deler – erfgoed van wereldformaat – hebben ze allemaal hun eigen karakter. Met de meerdaagse fietstocht Kunststedenroute (332 kilometer) die Brussel verbindt met Oostende kies je zelf de kunststad waar je vertrekt of eindigt. Op Oost-Vlaamse bodem alvast geen gebrek aan highlights tijdens je fietsvakantie! Gent blijft de absolute topper, maar deze lange afstand fietsroute doorkruist ook mooie stukjes Meetjesland en – opnieuw – de indrukwekkende Scheldevallei, tussen Gent en Antwerpen.

Bekijk de kunststedenroute

De Heuvelroute

De Heuvelroute is de allerstevigste onder de icoonfietsroutes: 459 kilometer fietsen over de Vlaamse heuvels, van in het Heuvelland tot in de Voerstreek. In Oost-Vlaanderen trekt de route door de heuvels en bossen van de Vlaamse Ardennen, hét vakantiedecor bij uitstek voor iedereen met een zwak voor de koers en prachtige panorama’s. Met passages in cultuursteden Ronse en Geraardsbergen valt deze lange afstand fietsroute ook bij erfgoedfans vast en zeker in de smaak.

Bekijk de Heuvelroute

de Vlaanderenroute

Smeer alvast je ketting voor deze speciale meerdaagse fietsroute, want ze combineert de highlights van de Vlaamse icoonfietsroutes in één traject van 952 kilometer. Starten kan in heel Vlaanderen, van Oostende tot Maasmechelen en van Lille tot Ronse. Het is natuurlijk helemaal aan jou of je het hele traject wil rijden of alleen maar een dagtocht wil maken op een deel van deze lange afstand route. Over de heuvels van de Vlaamse Ardennen tussen Ronse en Geraardsbergen bijvoorbeeld, door een mooi stukje Meetjesland tussen Aalter en Lovendegem, of langs de Schelde tussen Gent en Kruibeke. Ook in Oost-Vlaanderen leggen tal van gezellige B&B’s je graag in de watten, zodat je ’s ochtends weer fris en monter op je fiets kunt springen.

Bekijk de Vlaanderenroute

PRAKTISCH: Stippel je meerdaagse fietstocht uit met de icoonroutes

Met de fietsrouteplanner op www.vlaanderenmetdefiets.be/plan-je-fietsvakantie stippel je vanuit het startpunt van jouw keuze in één, twee, drie je meerdaagse fietstochten langs de icoonroutes uit. Ook je logies kan je selecteren: zoom in op de kaart, klik op het logiesicoontje en voeg het hotelletje, vakantiehuis of de b&b van jouw keuze toe aan je route. Nog even je traject uitprinten of exporteren als GPX, en je bent klaar om te vertrekken!

2. EURO VELO 5

Wat is Euro Velo?

Euro Velo is een bewegwijzerd netwerk van 17 lange afstand fietsroutes verspreid over het hele Europese continent, van noord naar zuid en van west naar oost. Samen tellen alle trajecten 91.500 kilometer. In België zijn de 5 EuroVelo-fietsroutes in totaal goed voor iets meer dan 1000 kilometer aan fietsplezier langs voornamelijk groene wegen en kleine, veilige fietspaden.

Euro Velo 5 fietsroute

Euro Velo 5 Via Romea Francigena verbindt over 3200 km Londen met Brindisi in Italië en loopt over de route die de pelgrims meer dan duizend jaar geleden aflegden toen ze via Rijsel, Brussel en Straatsburg naar Rome trokken om vervolgens door te gaan naar Jeruzalem. Wie de EuroVelo 5 lange afstand fietsroute volledig aflegt, doorkruist 7 landen en komt voorbij 21 kathedralen en 20 Unesco-sites. Een klein stukje ervan loopt over Oost-Vlaamse bodem, meer bepaald in de Vlaamse Ardennen tussen Ronse en Geraardsbergen.

Bekijk de Euro Velo 5 fietsroute

Euro-Velo-5-fietsroute-in-de-Vlaamse-Ardennen.jpg
Fietsen-langs-leuke-padjes-in-de-Vlaamse-Ardennen.jpg

3. Tussen Schelde en Zeeland fietsroute

Deze rit van 127,5 kilometer door het oostelijke Waasland is perfect voor een meerdaagse fietstocht. Starten doe je aan de Schelde in Bazel, om daarna koers te zetten richting Zeeland. Onderweg passeer je langs Doel, Sint-Niklaas en Hulst maar ook langs natuurplekken zoals de Polders van Kruibeke, de Kreken van Saleghem en het Grenspark Groot Saeftinghe, een van de grootste getijdengebieden van Europa. 

Bekijk de Tussen Schelde en Zeeland fietsroute

verdronken land van Saeftinghe
Kreken van Saleghem.jpg

4. MEERDAAGS FIETSEN VANUIT SINT-AMANDSBERG (MET BAGAGEVERVOER)

Aalst, Antwerpen, Kruibeke of Brugge: vanuit B&B Villa Emma vlakbij Gent kan je met hun meerdaags fietsarrangement alle richtingen uit. De uitbaters stippelden op het fietsnetwerk vier routes uit naar B&B’s waar je even goed in de watten wordt gelegd als in je startpunt. Elke route bevat een aantal horecastops én een wandeltip voor wie onderweg ook nog eens de beentjes wil uitslaan.

En voor een kleine meerprijs krijg je ook nog een picknick mee voor onderweg. Over je bagage hoef je je geen zorgen te maken, die wordt vooruit gestuurd!

Boek je fietsarrangement

5. DRIE OF ZES DAGEN FIETSEN langs de schelde en de dender (MOGELIJK MET BAGAGEVERVOER)

Benieuwd naar het allerbeste wat Oost-Vlaanderen te bieden heeft? B&B's Expo 13De Groene Weg en Adamas sloegen de handen in elkaar en stippelden een fietstocht uit tussen Gent, Brakel en Dendermonde. Langs Schelde en Dender, en door de eindeloos groene Vlaamse Ardennen. Dagelijks fiets je een 60-tal kilometer, terwijl je bagage (mits een kleine meerkost) naar het volgende logeeradres gebracht wordt. In de B&B's wacht je een oplaadpunt voor je elektrische fiets en een uitgebreid ontbijt. 

INFORMEER OF BOEK HIER DE FIETSVAKANTIE

 

Fietser in de Vlaamse Ardennen