Tussen Schelde en Zeeland fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Tussen Schelde en Zeeland fietsroute

Length
127,5 km
Time
9u
Terrain
93% Verhard

Beekdam 2, 9150 Kruibeke

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Een lange trip door het oostelijke deel van het Waasland, perfect voor een tweedaagse fietstocht. Starten doe je aan de Schelde in Bazel, om daarna koers te zetten richting Zeeland. Onderweg kom je langs natuurplekjes zoals de Polders van Kruibeke, het Verdronken Land van Saeftinghe en de Kreken van Saleghem, maar ook langs Sint-Niklaas, Hulst, Doel en Beveren. 

Startpunt

Kasteel Wissekerke

carousel_small3.png
wsl_kruibeke_bazel_vernieuwd_kasteel_wissekerke_10.jpg

Deze waterburcht, neergepoot in de 10de eeuw, vormde een cruciaal deel van de verdedigingslinie aan de Schelde. Het kasteel zelf is een neogotisch pareltje, met vroege Empire-elementen geïntegreerd. Je kan het, na jarenlange renovatie, ook binnen bezoeken met een audioguide. Absolute aanrader! 

de Polders van Kruibeke

Polders van Kruibeke.jpg

De Polders van Kruibeke vormen het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen, maar gelukkig staat het gebied het grootste deel van het jaar niet onder water. Dan kan je er genieten van de rust en stilte in het enorme natuurdomein, dat een afwisseling vormt van slikken, schorren, graslanden en elzenbroekbossen. Verschillende weide- en watervogels hebben hier hun broedplaats en misschien spot je zelfs een ree, een bever of een otter!

Knooppunt 45-36

Grote markt Sint-Niklaas

Sint-Niklaas.jpg

Sint-Niklaas is de hoofdstad van het Waasland en de grootste stad van de regio. De stad staat bij de kleinsten vooral bekend als de woonplaats van de Sint als hij in ons land is, maar ook voor de grootste markt van het land. Hier vind je het prachtige neogotische stadhuis uit de 19e eeuw, en worden dikwijls evenementen georganiseerd. Begin september worden hier tijdens de Vredesfeesten tientallen luchtballonen opgelaten: een must-see! Hier kan je ook even tot pauzeren in een van de vele restaurants en cafés.

Knooppunt 74-75-53

de Kreken van Saleghem

Kreken van Saleghem.jpg

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) tegen Spanje werd dit gebied onder water gezet ter verdediging van Antwerpen. Toen de dijken hersteld werden waren er diepe geulen achtergebleven in het landschap die vandaag een interessant natuurgebied vormen, bestaande uit moerassen, plassen, rietvelden, knotwilgen, weides en bloemrijke dijken.  

Knooppunt 49

Hulst

Hulst.jpg

Deze Nederlandse vestingstad profileert zich als 'de meest Vlaamse stad' van Nederland. Door de bourgondische levenswijze en ligging vlakbij de grens is het een populaire stad bij Belgische toeristen. Het centrum is beschermd als stadszicht en vrijwel de volledige 16e-eeuwse stadsmuren met grachten zijn bewaard gebleven. 

Knooppunt 62-17

Grenspark groot Saeftinghe

Waasland_GrensparkGS_DavidSamyn.jpg

Dit gigantische natuurgebied loopt over de landsgrenzen heen van Hulst tot de haven van Antwerpen. Hier vind je onder meer het Verdronken Land van Saeftinghe terug, een groot schorrengebied dat functioneert als overstromingsgebied van de Schelde. Op de grens van België en Nederland vind je de Prosperpolder, een grote vlakte die omgevormd werd tot natuurgebied ter compensatie van de uitbreiding van de haven van Antwerpen. Centraal in de polder ligt het gezellige gehucht Prosperdorp, waar je in de schaduw van de kerk kan pauzeren in café den Angeluus.

Knooppunt 13-17

Doel

Waasland_Doel.jpg

In de jaren zestig werd Doel bekend omdat het dorp zou verdwijnen ten voordele van de uitbreiding van de haven van Antwerpen. Langzaam maar zeker liep het dorp leeg en vandaag zijn bijna alle huizen verlaten op een handvol - én een café - na. De unieke sfeer die in dit dorp hangt trekt heel wat bezoekers en nieuwsgierigen aan. 

Knooppunt 17-15-11

Waaslandhaven

Fort Liefkenshoek

In de jaren tachtig werd de Antwerpse haven uitgebreid op het grondgebied van Oost-Vlaanderen. Op deze fietsroute rijd je dwars door het Waaslandse havengebied langs een breed, recent aangelegd fietspad. Je komt langs de Kieldrechtsluis - de grootste sluis ter wereld! - en Fort Liefkenshoek, dat gebouwd werd in 1579 en vandaag omgevormd is tot belevingscentrum. In brasserie Fort Liefkenshoek kan je genieten van een drankje of maaltijd in deze unieke setting.

Stap hier op DeWaterbus en neem je fiets mee. Geniet van korte tocht over de Schelde om vanaf de volgende halte je tocht verder te zetten.

Knooppunt 6-7

Beveren

Beveren.jpg

Op de Grote Markt van Beveren kan je een tussenstop maken op gezellige terrasjes, zoals café Plato.

Knooppunt 4-9

Hof Ter Saksen

Hof ter Saksen.jpg

Hof Ter Saksen is een openbaar natuurpark dat vroeger het landgoed vormde van kasteelheren. Centraal staat het neoclassicistische kasteel uit 1804 en je vindt ook nog een orangerie, een oude hoeve en ijskelders in het park. 

de Polders van Kruibeke