Poekekasteel wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Poekekasteel wandelroute

Length
8,8 km
Time
1u 50m
Terrain
76% Verhard

Poekedorpstraat 1, 9880 Aalter

Toon het startpunt op de kaart

Poekekasteel routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Deze lus stuurt je terug in de tijd en laat je als adel voelen terwijl je door de prachtige tuinen van het Poekekasteel wandelt. Ga na je verkenning van het kasteeldomein verder tussen de idyllische velden tot aan de Artemeersmolen.

Opgelet!
  • Bij aanhoudende regen kan deze route er rond de Poekebeek nat bij liggen. Een paar laarzen is dan geen overbodige luxe.
Startpunt

Sint-Lambertuskerk

sint-lambertuskerk_Poeke.jpg
sint-lambertuskerk_binnenkant_poeke.jpg

Het huidige neoclassicistische kerkje kwam er in 1842 nadat de oude gotische kerk er bouwvallig bijstond in het begin van de 19de eeuw. Binnenin de kerk hangt boven het altaar het schilderij ‘De prediking van Sint-Lambertus’, de patroonheilige van textielarbeiders waarnaar de kerk is vernoemd. Het altaar zelf is ook bijzonder. Het bevat namelijk een arduinsteen die afkomstig is van het praalgraf van Jan III van Poeke, de laatste afstammeling van de oorspronkelijke Heren van Poeke.

Poekebeekvallei

poekebeekvallei_poeke_3.jpg
poekebeekvallei_poeke_1.jpg
poekebeekvallei_poeke_2.jpg

Dit natuurgebied bestaat uit typische beeklandgraslanden en bosjes. De meeste bomen in de vallei zijn opnieuw aangeplant door Natuurpunt om te helpen met het herstel van de vallei. In de winter overstroomt het gebied zeer regelmatig waardoor je er vogels zoals steltlopers en de kievit kunt spotten. Er is ook aan het herstel van amfibieën in het gebied gedacht, door het graven van twee poelen. Daardoor kan je hier nu bruine kikkers en alpenwatersalamanders tegenkomen.

Poekekasteel

poekekasteel_kasteel_1_0.jpg
poekekasteel_kasteel_2.jpg
poekekasteel_domein_2_0.jpg
poekekasteel_domein_3_0.jpg
poekekasteel_kasteel_3_0.jpg

De vroegste vermeldingen van het kasteel van Poeke dateren uit de 12de eeuw. De originele burcht werd in 1452 ingenomen door de Gentenaren in een opstand tegen Filip de Goede. De burcht werd uiteindelijk terug afgenomen maar ook afgebroken. Meer dan een eeuw lang stond er niets, in de 17de eeuw begon men aan de bouw van het huidige kasteel. De prachtige tuinen rond het kasteel kwamen er in hun volle pracht in de 18de eeuw. Sinds 1977 is het kasteel eigendom van het gemeentebestuur. Het domein rond het kasteel kan je altijd vrij bezoeken maar in het kasteel kan je enkel met een begeleid bezoek. Tip: luister tijdens je wandeling naar de interessante podwalk over het kasteel

Artemeersmolen

artemeersmolen_poeke.jpg

Op het uiterste puntje van de wandellus kan je hem duidelijk zien: de Artemeersmolen. Om de molen van dichterbij te bewonderen (en bezoeken als hij in werking is) zal je even moeten afwijken van het traject. De Artemeersmolen is een ronde stenen korenwindmolen die op een molenberg en op de grens tussen Oost- en West Vlaanderen staat. De molen werd gebouwd in 1810 als vervanging van de nabij gelegen houten molen.

Sint-Lambertuskerk