Door de Rijtmeersen wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Door de Rijtmeersen wandelroute

Length
9,0 km
Time
1u 45m
Terrain
72% Verhard

Knooppunt 16, 9700 Oudenaarde

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Van alle Scheldemeersen rond Oudenaarde zijn de Rijtmeersen tussen Welden en Nederename misschien wel de mooiste: een ruige brok natuur, op het lijf geschreven van de avontuurlijke wandelaar.

Startpunt

Mandenmakersstraat Welden

Begin 19de eeuw gonsde het in het nu slaperige dorpje Welden nog van de bedrijvigheid, met twee graanmolens en bijhorende molenaars, twaalf smeden, voerlieden, klompenmakers en kleermakers. De straatnaam van je startpunt verwijst naar de lokale mandenvlechterij van vroeger, toen de mandenvlechters hun wijmen nog oogstten op de Scheldeoever.

Knooppunt 20-19-22

Rijtmeersen

natuurgebied_Oudenaarde_De_Rijtmeersen-33.jpg
Konikpaarden_Oudenaarde_De_Rijtmeersen.jpg
Schelde_Oudenaarde_De_Rijtmeersen-37.jpg

Na zo’n 2,5 kilometer uitwaaien op het Scheldejaagpad duik je aan knooppunt 20 via een kantelpoortje de Rijtmeersen in: een meer dan 70 hectare groot lappendeken van wilgenbosjes, waardevolle graslanden, akkers en ruigtes met drie opvallende bewoners: konijnen, gallowayrunderen en konikpaarden.

De eerste graven en grazen naar hartenlust op de zanderige stukken en houden zo het terrein open. Op hun beurt grazen de runderen het lange gras weg: zo bereiden ze de maaltijd van de paarden voor, die de voorkeur geven aan kort gras en via hun mest de zaden van allerlei planten verspreiden. Een knap staaltje teamwerk, dat voor voortdurende variatie in de begroeiing zorgt!

Opgelet: voeder de dieren niet en blijf op een veilige afstand van 25 meter. Honden zijn niet toegelaten in de begrazingszone.

Knooppunt 22-23

4eat

Vlakbij de Ohiobrug tussen Nederename en Eine, voorbij knooppunt 22, is het lekker eten, borrelen of opwarmen met een koffie of thee bij 4eat met uitzicht op het water. Bij mooi weer in het gezellig zitten onder de parasol op het buitenterras.

vlakbij

Ename

Sint-Laurentius Kerk Ename.jpg
Ename_Dorp_DavidSamyn.jpg
Bos 't Ename_DavidSamyn.jpg

Zin in een streepje cultuur na deze puur natuur-wandeling? Rijd dan even tot in Ename, een paar kilometer verderop richting Oudenaarde. Bezoek de Provinciale Erfgoedsite voor een blik op de geschiedenis aan de hand van archeologische vondsten en wandel langs de funderingen van de vroegere abdij.

Spring ook eens binnen in de mooi gerestaureerde Sint-Laurentiuskerk, het enige gebouw dat overeind bleef uit Enames verleden. Vertrek niet zonder de Byzantijnse fresco’s te bewonderen - ze behoren tot de oudste van de Benelux – of sla het wandelpad in naar de frisse lucht van Bos t’ Ename. In de lente rolt het bos zijn kleurrijk tapijt van bosanemoon en boshyacint uit.

Mandenmakersstraat Welden