Ronse fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Ronse fietsroute

Length
31,9 km
Time
1u50
Terrain
95% Verhard

De Biesestraat, 9600 Ronse

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Deze fietstocht start in centrum Ronse, en voert je daarna door het lichtgolvende, groene landschap rond de stad. Onderweg kom je langs de Sint-Hermesbasiliek, het Muziekbos en een uitkijktoren op het hoogste punt van Oost-Vlaanderen.

Startpunt

Sint-Hermesbasiliek Ronse

Hermesbasiliek vanop Albertpark.JPG

Ronse, “de koning der Vlaamse Ardennen” volgens Omer Wattez, heeft voor ieder wat wils. Naast de Hoge Mote, het streekbelevingscentrum voor de Vlaamse Ardennen, pronkt Ronse ook met een voor België unieke site: de monumentale Romaanse crypte onder de Sint-Hermesbasiliek. Hier liggen de relieken van de heilige Hermes, patroon van de zenuw- en geesteszieken.

LET OP: De crypte ondergaat momenteel een grondige renovatie. Je kan hem enkel bezoeken tijdens de gegidste rondleiding "Onze Vrijheid" van de stad Ronse. 

Knooppunt 36

Louise-Marie

Louise-Marie_JelleVermeersch.jpg

De naam van dit dorp verwijst naar de eerste Koningin der Belgen, Louise-Marie d’Orléans die overleed op de dag van de eerstesteenlegging van de kerk. Op het dorpsplein vind je de Onze-Lieve-Vrouw La Salettekerk maar ook het kunstwerk “Louise-Marie daar zit muziek in”.

Bij Taverne Les Soeurs Louise, recht tegenover de kerk, kan je terecht voor een hapje en een drankje. Ann en Katrien, 2 zussen, toverden het voormalige Café Louise om tot een taverne met hoge ambities: de Vlaamse keuken eer aan doen.

Knooppunt 36-42

Muziekbos

Muziekbos_DavidSamyn.jpg
Geuzentoren_DavidSamyn.jpg
Muziekbos_speelzone1-tov.jpg

Het Muziekbos is meer dan 100 hectare groot en ligt op de Muziekberg, een van de bekendste getuigenheuvels in de Vlaamse Ardennen. De naam heeft niets met muziek te maken, maar is afgeleid van het Keltische woord voor moeras. Middenin het bos staat het merkwaardige stenen bouwsel de Geuzentoren.

Knooppunt 42

Kanarieberg

Avontuur_IJsmolenhoeve.jpg

Eenmaal het Muziekbos voorbij begin je aan de afdaling van de Kanarieberg. Een leuke tussenstop met kinderen is de Ijsmolenhoeve. Jong en oud kan zich hier volledig uitleven. De allerkleinsten kunnen genieten van een leerrijke ervaring op de kinderboerderij terwijl de iets stoerdere kinderen zich kunnen uitleven op het hoogteparcours of de klimmuur.

Kapel Lorette

Kapel_Lorette-david-samyn.jpg

Even verderop vind je Kapel Lorette. In deze kapel, oorspronkelijk gebouwd voor de mensen uit de buurt, werd een relikwie van Onze-Lieve-Vrouw van Loreto bewaard. Loreto is de plaats waar volgens eeuwenoude legendes het huis van Maria staat. Het kapelletje is daardoor uitgegroeid tot een regionaal bedevaartsoord.

Knooppunt 7-1

Wallonië

Je laat Ronse achter je, en fietst Wallonië binnen. Hier is het landschap voornamelijk vlak. Je fietst onder meer langs de Kattemolen, een houten staakmolen op een heuvelrug van 115 meter hoog. Je flirt hier enkele kilometers met de grens en steekt ze maar liefst 10 keer over!

Knooppunt 93-23

Hotond

Hotondmolen uitkijkpunt TOV.jpg
Hotond landschap 1 David Samyn.jpg

Hoger dan op de Hotondberg kan je in Oost-Vlaanderen niet zitten: met zijn 150 meter boven de zeespiegel torent de heuvel uit boven alles in de provincie. Het cafeetje dat er vroeger stond ging tegen de grond en maakte plaats voor een vrij toegankelijk park met aansluitend het gloednieuwe hotel-restaurant Hotond en een gloednieuw café. Waar dat zou komen, lag voor de hand: in de bekende Hotondmolen zelf, een 18de-eeuwse grondzeiler met fenomenaal uitzicht op de heuvels van de Vlaamse Ardennen. Ook als je hier niet blijft overnachten (wat eerlijk gezegd zonde zou zijn) zien ze je in het Hotond Café graag komen voor een drankje en een hapje. Een van de mooiste panorama’s van Oost-Vlaanderen krijg je er gratis bovenop.

Sint-Hermesbasiliek Ronse