Saleghem wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Saleghem wandelroute

Length
7,7 km
Time
1u 32m
Terrain
35% Verhard

Turfbankenstraat 18, 9170 Meerdonk

Toon het startpunt op de kaart

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Water is langs deze route nooit ver weg. Polderwegen en dijken leiden je door een landschap dat deels door de zee werd geboetseerd, ook al stak de mens een handje toe. Onder de aangevoerde kleigrond gaat heel wat geschiedenis schuil, waarvan de kreken en wielen stille getuigen zijn.

Startpunt

Den Ouden Hof

Starten doe je aan Den Ouden Hof. Deze taverne heeft alles in huis om je na een verkwikkende wandeling met een voldaan gevoel huiswaarts te sturen. Zowel de grote als de kleine honger worden er vakkundig gestild met streekgebonden gerechten en seizoensgebonden suggesties. ‘s Namiddag kan je hier ook smullen van verse wafels en pannenkoeken. Adres: Turfbankenstraat 18, 9170 Meerdonk. 

Knooppunt 94-95

Turfbankenpolder

Turf, door de eeuwen heen gebruikt als goedkope brandstof, werd hier vroeger gewonnen tijdens de zomer, wanneer het water in de polders laag stond. Het werd in grote klompen gestoken, gedroogd en met platte bootjes naar de steden verscheept. Door latere overstromingen raakten de turfputten met klei gevuld en verdween een stuk erfgoed voorgoed onder de grond. Nu nog verwijzen heel wat plaatsnamen in de buurt naar de turfstekers van weleer.

Knooppunt 91

Sint-Jacobsgat

preview_TOV_Wandelen_Waasland_Sint_Jacobtsgat-35.jpg
Wandelen_Waasland_Sint_Jacobtsgat-66.jpg
Wandelen_Waasland_Sint_Jacobtsgat-3.jpg
Wandelen_Waasland_Sint_Jacobtsgat-62.jpg

Wandelend over de Krekeldijk kom je langs het mooie Sint-Jacobsgat, zo genoemd naar de heilige op wiens naamdag de dijken braken, wat een diepe geul in het landschap achterliet. Rond de kreek ligt een klein maar fijn natuurgebied, dat vrij toegankelijk is.

Grote grazers zorgen er samen met Natuurpunt voor het beheer. De koeien in het gebied zijn zachtaardig, maar wel stressgevoelig. Een passage in hun begrazingszone is een gunst die je met respect voor bepaalde regels aanvaardt, of beleefd afslaat. Honden hou je hier absoluut aan de leiband. Ook kinderen – en volwassenen – genieten van deze prachtige vrije dieren vanop een veilige afstand

Knooppunt 91-92

Panneweel

Natuurhuis Panneweel.jpg
waasland_natuurhuis Panneweel_sintgilliswaas.jpg

Bij een dijkdoorbraak begin 17de eeuw schuurde het kolkende water hier een typische ronde plas uit, ook wel bekend als een wiel. In het gebied komen zeldzame planten voor als galigaan, moerasvaren en wateraardbei. Daarover kom je meer te weten in Natuurhuis Panneweel, een bescheiden bezoekerscentrum dat regelmatig excursies organiseert. Er is een hoogstamboomgaard met een leerpad, een imkerhuisje en een altijd toegankelijke picknickplek. Van mei tot oktober is het Natuurhuis elke eerste zondag van de maand geopend voor fietsers en wandelaars.

Knooppunt 92

Grote Saleghemgeul

waasland_grote geule_sintgilliswaas.jpg

De grootste plas uit het Saleghem Krekengebied ontstond na de Allerheiligenspringvloed van 1570, met 20.000 dodelijke slachtoffers wellicht de ergste overstroming uit premoderne tijden. Ze is via het Sint-Jacobsgat en de Kieldrechtse Watergang verbonden met de Grote Geule in Kieldrecht. Groene vissershuisjes steken als paalwoningen boven het water uit en geven de Grote Saleghemgeul een exotische aanblik.

De vele knotwilgen langs de oever laten er echter geen twijfel over bestaan: dit zijn de Wase polders ten voeten uit. De plas en de omliggende polders zijn in de winter een belangrijk rust- en foerageergebied voor grauwe ganzen. Ook kolganzen, smienten en verschillende soorten eenden kan je hier zien. Wandel naar het brugje in de Sint-Kornelisstraat voor het mooiste uitzicht.

Knooppunt 92

Free Foxes

Free Foxes_Sint-Gillis-Waas.jpg

In 2009 won Sint-Gillis-Waas de wedstrijd ‘Thuis voor een beeld’ van de provincie Oost-Vlaanderen en Radio 2. Sindsdien overschouwen de Free Foxes van Caroline Coolen het polderlandschap, terwijl de ridder in het midden een beetje misprijzend naar de kerncentrale van Doel kijkt. De stille wenk naar Reynaert de Vos, de ongekroonde koning van het Waasland, is wellicht niet toevallig.

Knooppunt 88-87

Ijshoeve De Boey

ijshoeve De Boey.png

Op het terras van Ijshoeve De Boey ben je - letterlijke en figuurlijk - wel even zoet. Met roomijs in vijftien unieke smaken komt elke zoetekauw hier aan zijn trekken. Het ijs wordt op ambachtelijke wijze bereid met dagverse melk zonder toevoegingen.

Den Ouden Hof