8 tips om te wandelen met je kinderen

8 tips om te wandelen met je kinderen

Zo kan je wandelen leuker maken voor de kleinsten

Kinderen of tieners in huis die staan te popelen om te gaan wandelen? Dan heb je geluk, want velen jonger dan twintig vinden dat wandelen maar saai. Toch is het niet zo moeilijk om het ook voor kleine(re) wandelaars plezant te maken. Van beestjes spotten tot geocachen: met deze tips krijg je je gezin zó de zetel uit en de wandelschoenen in voor een dagje stappen in Oost-Vlaanderen.

  1. Spot dieren langs je route
  2. Zoek een speeltuin of speelzone in de buurt
  3. Maak er een spelletje van met deze apps
  4. Voorzie lekkernijen tijdens de wandeltocht
  5. Kies buggy vriendelijke routes
  6. Maak het lekker vuil op blote voeten
  7. Maak er een avontuur van op deze verrassende locaties
  8. Ga geocachen

Analytics-cookies inschakelen om de ingesloten YouTube-video te tonen
Mijn cookiekeuzes beheren

Onze 8 tips om je kinderen aan het wandelen te krijgen

1. Dieren spotten

Beestjes bekoren, ook op een wandeling. Maak ze dé reden om te gaan stappen, en je kroost gaat vanzelf overstag. Zeg dus beter ‘Kom, we gaan diertjes spotten’ in plaats van ‘Vandaag gaan we eens vier kilometer stappen in plaats van drie’. Ook tieners raken makkelijker gecharmeerd door een wandelplek waar gallowayrunderen grazen of waar elk moment een kudde exmoorpony’s kan passeren. 

Enkele tips voor beestige ontmoetingen langs Oost-Vlaamse wandelpaden:

In het Levend Erfgoed Park

Wie ‘erfgoed’ hoort’, denkt spontaan aan oude gebouwen of ambachten van onze (over)grootouders. In het Levend Erfgoed Park in Puyenbroek is dat anders. Daar blaat en kakelt het erfgoed, baart het kleintjes en geeft het melk. In dit bijzondere stukje van het Provinciaal Domein - een soort Bokrijk, maar dan met dieren - kregen streekeigen boerderijdieren die in hun bestaan worden bedreigd een nieuwe vaste thuis.

Geen beren of tijgers hier, wel steenkonijnen, Ardense voskoppen en tal van andere neerhofdieren in de meest kleurrijke varianten. Dit unieke park is vrij toegankelijk voor iedereen. 

Wandel langs het Levend Erfgoed Park

Uitkijktoren_Fondatie_van_Boudelo(1).jpg
Houd op het krijtbord bij welke dieren je al gespot hebt.

Wandelen en Vogels spotten

Al wie hip is of rust zoekt, gaat tegenwoordig vogels kijken. Ook Oost-Vlaanderen telt heel wat mooie plekken - en wandelingen - waar vogels zich graag laten gadeslaan. Hier en daar staan speciaal opgetrokken kijkhutten of gluurmuren waarachter je ze naar hartenlust kunt observeren. Plezierig ook om met je kinderen te doen. Zeker wanneer er een krijtbord hangt om je ‘beestjesscore’ bij te houden, zoals in de in de uitkijktoren in het natuurgebied Fondatie van Baudelo. Of koppel er een spelletje aan. Om ter meest zwarte vogels spotten bijvoorbeeld.

Bekijk 5 wandelroutes om vogels te spotten

Interactieve kinderwandeling met boommarter Eufrasie

Nog in de Fondatie van Baudelo is de boommarter Eufrazie je gids op een interactieve wandeling op kindermaat. Stippel op het plannetje zelf je route uit langs 12 haltes en scan de QR-codes voor leuke spelletjes en meer uitleg over fauna en flora in dit gebied. Ook geschikt voor kinderwagens met grote wielen!Download de gratis wandelbrochure
 

Wandelroutes langs loslopende dieren

Wie op stap gaat langs Oost-Vlaamse paden, komt al eens grote grazers zoals gallowayrunderen, exmoorpony’s en konikpaarden tegen. Die maken het uitzicht in natuurgebieden zoals de Rijtmeersen, de Kalkense Meersen en de Gentbrugse Meersen vaak extra bijzonder, ook voor je gezin. Al grazend creëren ze onder meer microhabitats: ideaal voor vlinders, kevers en zeldzame planten.

De dieren zijn zachtaardig en doen geen vlieg kwaad, maar ze vinden het vooral fijn wanneer je op een afstand blijft. Maak dus gerust een mooie selfie met grazende koeien of paarden op de achtergrond, maar laat ze vooral rustig hun werk doen. Loop om de kudde heen, aai ze niet en hou je hond aangelijnd.Download 4 wandelroutes langs loslopende dieren

ROUTEN - LEMBEEKSE BOSSEN - 30.JPG
Speelzone in Lembeekse bossen

2.  Zoek een wandeling met een speelplek

Is het spelend wandelen of wandelend spelen? Zo lang ze de natuur respecteren, moeten kinderen zich kunnen uitleven onderweg. De Oost-Vlaamse provinciale domeinen zijn per definitie plekken waar natuur en spel hand in hand gaan, en een speeltuin erbij maakt het helemaal af. Surf naar de website van de Provincie Oost-Vlaanderen voor een overzicht van de leukste plekken voor kleine speelvogels.

Ook de speelzones van het Agentschap voor Natuur en Bos zijn vaak toppers. In deze stukken natuurreservaat of bos kunnen kinderen en jongeren naar hartenlust spelen, ravotten, klauteren of kampen bouwen. Als (groot)ouder het kind in jezelf loslaten mag natuurlijk ook. Kijk op het plannetje van ANB voor een speelzone langs je wandelroute.

ROUTEN - KASTEEL VAN WIPPELGEM x DAMON DE BACKER - 11.JPG

3. Betrek het schermpje: leukste Apps voor onderweg

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je kind een hele wandeling lang loopt te tokkelen. Maar waarom zou je de smartphone of de iPad niet gebruiken als leuk help- of zelfs lokmiddel?

Laat kinderen zelf een route uitstippelen

Laat tieners zelf een wandeling uitstippelen op de wandelrouteplanner. In de vorm van een hartje of initialen bijvoorbeeld, of door bij elk knooppunt het hoogste nummer te kiezen en zien waar je uitkomt. Spannend!

Knutselen en bouwen onderweg

Maak van je wandeling een wild buitenavontuur met Bushcraft@Home, een Facebookgroep van Natuurpunt Jeugd waarmee je kroost met instructiefilmpjes gebruiksvoorwerpen leert maken uit natuurmaterialen, zoals pijl en boog. 

Dieren, planten en paddenstoelen herkennen

Met tal van toffe apps kan je onderweg in één klik dieren, planten en paddenstoelen herkennen. Picture Insect bijvoorbeeld (1000+ soorten insecten), Veldgids (600 soorten vogels, veldbloemen, paddenstoelen en zoogdieren), Winter Boom (400 inheemse bomen) en Picture Mushroom (honderden paddenstoelen).

Vogels van Nederland en België werkt ongeveer hetzelfde als Shazam met muziek: wanneer je een vogel hoort zingen, steek je je telefoon in de lucht en start je de opname. De app analyseert het gezang en toont je meteen de top matches. Gewoon je gratis Routen magazine bestellen en op pad gaan met de papieren Bosbingo of handige sporenkaart mag natuurlijk ook.

Stappen tellen en beestjes verzamelen

Ook stappen tellen wordt leuk met een spelletje erbij. Hoe meer stappen je zet met de app Walkr, hoe meer levels je vrijspeelt in een avontuurlijk ruimtespel. Wokamon is een soort Pokemon, waarbij elke stap energie oplevert. En hoe meer energie, hoe meer Wokamons je kunt verzamelen.

Instagrammen op de mooiste plekjes

Probeer je wandeling te ‘verkopen’ door erbij te vertellen dat ze vast en zeker mooie Instagramplaatjes zal opleveren. Keuze genoeg aan mooie plekjes in Oost-Vlaanderen om te delen op social media. Laat je inspireren door de inspiratiepagina’s op Routen en vergeet niet je kiekjes te posten met de hashtag #routen. Zo kunnen wij ze zien en wie weet wordt jouw foto wel gerepost op het Routen account.
 

4. Neem lekkers mee voor onderweg

Niets boven een lekker tussendoortje om de energieniveaus weer op te krikken. Maak er meteen een uitgebreide picknick van en zoek vooraf een leuk plekje om neer te strijken. Laat je in het Groot Vleeshuis in Gent – vroeger een overdekte marktplaats, nu het Centrum voor Oost-Vlaamse streekproducten – of op www.lekkeroostvlaams.be inspireren voor een op-en-top Oost-Vlaamse picknickmand.

Provinciaal Domein Het Leen Eeklo (4).JPG

5. Maak het ook voor jezelf comfortabel

Blije ouders maken blije kinderen, ook wanneer jullie samen een stapje in de wereld zetten. Vermijd stress vooraf, en kies voor een traject dat start en eindigt in de buurt van een natuurgebied of een provinciaal domein met voldoende parkeerplaatsen.

Zit je kind (soms) nog in de buggy, dan ga je best niet hossen over de heuvels van de Vlaamse Ardennen. Kies voor comfortabele wandelroutes met brede paden die maximaal verhard zijn. Bij kleine kinderen is het sowieso verstandig om voor alle zekerheid altijd de buggy mee te nemen. Zo voorkom je dat je ze misschien een heel eind op je rug of in je nek moet dragen.

Nog een tip: begin je net te wandelen met je kinderen, start dan met korte tripjes en bouw de lengte langzaam op als ze het naar hun zin hebben. Om de geschikte maximale afstand te bepalen, kan je deze regel gebruiken: leeftijd = aantal kilometers. Dus maximaal 5 kilometer voor een kind van 5 jaar en 8 kilometer voor een kind van 8.

Bekijk onze buggy vriendelijke wandelroutes

preview_2a267936c63c45de86b3536731b4c2c1e826635187a948279ffeba9853d5f040965145c7f82b4e01aaa401d02fb7fa38.jpg

6. Wandelen op blote voeten

Gras, steentjes, zand, en ja, na die regenbui ook een portie modder: plezant is dat, op een blotevoetenpad de natuur te voelen kriebelen tussen je tenen en onder je voeten. Vooral ‘s zomers natuurlijk, maar ook in de winter kun je er door de modder ploeteren, mét schoenen of laarzen aan. Deze zijn ook in coronatijden toegankelijk:

  • Gentbrugse Meersen (Gent): avontuurlijk padje van ongeveer 1 km, met een muzikale potten- en pannenhoek
  • Kaaihoeve (Zwalm): het kleinste blotevoetenpad van Vlaanderen, verborgen achter het natuureducatief centrum en middenin een natuurtuin. Hou rekening met de coronamaatregelen!
  • Bourgoyen-Ossemeersen (Gent): wandelen op een avontuurlijk pad met verschillende grondstructuren. Via een vlonder kan je naar het midden van de vijver om beestjes uit het water te scheppen.
Kindvriendelijke uitstap Gentbrugse meersen.jpg
waasland_beveren_euverbraecke.jpg

7. Maak er een belevenis van

Kinderen willen uitgedaagd worden tijdens een wandeling. Naast apps, speeltuinen en dieren zijn er nog een aantal plekken die zeker in de smaak zullen vallen bij de jongeren. Met een aantal obstakels en verrassingen onderweg.

Op expeditie in het Bulskampveld

Balanceren op boomstammen, schommelen in de hangmat of zelf een waterschilderij maken: met de uitdagingen langs de wandellus Expeditie Bulskampveld Menas werden de Aalterse bossen nóg plezanter voor kleine stappers. Een stiertje, de mascotte van het Landschapspark, wijst je van aan het Domein Menas de weg door dit Oost-Vlaamse wandelavontuur van 2,2 kilometer.

Goed om weten: Expeditie Menas is toegankelijk voor rolstoelen en buggy’s. En ook actieve ouders en hippe grootouders mogen meespelen.

Download het kaartje van Expeditie Bulskampveld Menas

Veertje over in het Meetjesland

Stroop jullie mouwen op en stap samen aan boord van een van de drie voetveertjes over het Leopoldkanaal in Sint-Laureins. Je belandt met droge voeten aan de overkant en je krijgt er een mini-avontuurtje bovenop.

Je vindt de veren aan tussen/aan de knooppunt(en) 12-51, 26-72 en 27 van het wandelnetwerk Meetjeslandse Kreken. Stippel je eigen veertjeswandeling uit met de online wandelrouteplanner

Kabouterwandeling in het Drongengoed

Een dagje Drongengoed met de kinderen? Laat ze dan het bos ontdekken op hun eigen wonderlijke manier. Vlak bij de Drongengoedhoeve ligt het startpunt van het 1,5 kilometer lange Kabouterpad: een leuke mix van rode paddenstoelen, toffe doe-opdrachten, informatieve bordjes en plezierige verhaaltjes.

Fotozoektocht in het Kloosterbos

Bospetanque spelen, een natuurkunstwerk maken, jonge boompjes spotten: langs de 8 kilometer wandelpaden in het Kloosterbos in Wachtebeke valt er vanalles te beleven. Bijna 9 hectare is ook nog eens aangeduid als speelzones.

Download de fotozoektocht in het Kloosterbos

Extra tip: Spulletjes verzamelen

Is je kind verzot op knutselen of nieuwsgierig naar wat er allemaal groeit en leeft in het bos? Neem dan bijvoorbeeld een leeg eierdoosje mee en ga samen op speurtocht naar mooie spulletjes. Dennenappels, blaadjes, takjes: alles kan dienen om mee te knutselen. Of neem een vergrootglas mee en ontdek welke beestjes er krioelen onder planten of struiken.

8. Ga eens geocachen

Van jullie gezinswandeling een spannende speurtocht maken? Dat doe je met geocachen. Verborgen schatten vinden met GPS-coördinaten, daar draait het om bij dit populaire buitenspel. Nog niet gebeten door de geocachemicrobe? De websites www.geocachen.be en www.geocaching.com leggen je haarfijn uit hoe deze half echte, half virtuele schattenzoektocht in elkaar zit, wat je ervoor nodig hebt en hoe je ermee kunt beginnen. Naar wat je op zoek gaat tijdens het geocachen is altijd een raadsel, en dat maakt deze outdoor sport net zo leuk. 

Geocaches zitten overal verstopt, ook bij ons. Alleen al in de buurt van Gent kan je er naar bijna 5.000 zoeken. Sluit je hier aan bij ‘s werelds grootste schattenjacht. Eens aangemeld in de app, kan je naar geocaches in heel Oost-Vlaanderen navigeren, op stap gaan en online je ervaringen delen.