De Gavers fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

De Gavers fietsroute

Length
13,1 km
Time
1 uur
Terrain
100% Verhard

Onkerzelestraat, 9500 Geraardsbergen

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

De Gavers fietsroute

Op deze korte lus verken je enkele deelgemeenten van Geraardsbergen, de 'poort van de Vlaamse Ardennen' én één van de oudste steden van België. De machtige Dender houdt je 5,5 kilometer lang gezelschap.

Toegankelijkheid

Troeven

  • De paden zijn in uitstekende staat en bevatten quasi alleen maar harde ondergrond.
  • Er zijn ruim voldoende aangepaste parkeerplaatsen.

Mogelijke aandachtspunten

  • Je vermijdt wellicht best het steile brugje aan jeugdherberg ’t Schipken. Dat kan door van startpunt 74 kort tot knooppunt 73 te fietsen en het pad links naar de grote brug over de Dender te volgen. Nadien sluit je weer aan op de aangegeven fietsroute. 
  • Wees extra voorzichtig bij het oversteken van de Aalstsesteenweg!
  • Bij de picknickbank aan knooppunt 67 is er geen verharding aan het gedeelte waar je onder rijdt. Hiermee hou je dus best rekening.
  • De spoorwegovergang richting knooppunt 69 heeft een hellingsgraad van zo’n 7,5% over tien meter. Voor veel mensen is het niet onoverkomelijk, maar sommige fietsers kunnen hierbij wellicht wel wat extra hulp gebruiken.

Met een recreatievijver, diverse sportfaciliteiten en het overdekte zwembad mét doucherolstoel en lift, is deze plek ook de uitgelezen bestemming voor wie rolstoelvriendelijk wil logeren in het groen. En tegelijkertijd vlot toegang wilt tot een ruime waaier aan activiteiten. 

Je vindt op dit domein 5 bungalows om te huren, waarvan er ééntje volledig werd aangepast voor rolstoelgebruikers. De perfecte en toegankelijke setting voor een topweekendje in de Vlaamse Ardennen! 

Startpunt

Knooppunt 74 - Provinciaal Domein De Gavers

Provinciaal domein De Gavers 2 David Samyn.jpg
De Gavers Geraardsbergen David Samyn.jpg
Kajak_De_Gavers.jpg
DeGavers_DavidSamyn2.jpg
De Gavers Geraardsbergen Johan Martens.jpg

Aan ontspanningsmogelijkheden geen gebrek in dit 20 hectare grote provinciaal domein aan de voet van de Oudenberg, ook voor mensen met een beperking: de wandel- en fietswegen zijn breed en vlak verhard, het overdekte Gaverbad is toegankelijk en op de camping (met één toegankelijke bungalow) heeft het sanitair aangepaste voorzieningen. De aangelegde zwem- en strandzone met speeltuin, watersporten zoals surf, kajak, roeien of pedalo, en de rondvaartboot trekken waterratten van allerlei pluimage aan. Iets eten of drinken kan in de cafetaria, of buiten op het leuke terras.

KNOOPPUNT 67

ABDIJ VAN BEAUPRÉ

Deze van oorsprong 13de-eeuwse omwalde abdij even buiten het dorpscentrum van Grimminge is als monument geklasseerd. Ooit was het één van de voornaamste cisterciënzerinnenabdijen van de Lage Landen. Ze werd gebouwd op een 'bellum pratum' of 'schone weide' langs de Dender. Uit die Latijnse benaming groeide de naam 'Beaupré'.

Stiltegebied Dender-Mark

preview_Stiltegebied9_TVA.jpg
preview_Stiltegebied3_TVA.jpg

Dit 'monument van stilte' tussen de rivieren Dender en Mark ligt deels op Oost-Vlaams, deels op Vlaams-Brabants grondgebied. Het sleepte als eerste in Vlaanderen de titel 'stiltegebied' in de wacht: een plek waar rust centraal staan en waar je vooral natuurlijke geluiden hoort.

KNOOPPUNT 67-74

IDEGEM SAS

Vlakbij het sas van Idegem, uitgerust met een authentiek metalen ophaalbruggetje, fiets je langs een van de weinige handbediende veerpontjes van het land. De veerman trekt het veer heen en weer via twee gespannen staalkabels, die na zijn tochtjes weer naar de bodem van de Dender zakken om de boten te laten passeren. Vroeger werd het veer gebruikt om koeien over te zetten. Vandaag is het vooral een leuke attractie bij fietsers en wandelaars, op zon- en feestdagen van mei tot september.

KNOOPPUNT 74-73-80

GERAARDSBERGEN

preview_DSC_7513.jpg
mattentaartDS.jpg
Muur_Geraardsbergen.jpg

Nog tijd over voor een ritje van een paar kilometer richting Geraardsbergen? Je zult het je niet beklagen, want deze ‘oudste stad van Vlaanderen’ is zeer de moeite waard. Wijd en zijd staat Geraardsbergen - Giesbaargen in het lokale dialect - bekend voor zijn drie troeven, toevallig 3 M's: Manneken-Pis, Mattentaarten en de Muur. Op de Markt prijkt de eerste: het beeldje dateert al uit 1459 en is daarmee precies 160 jaar ouder dan zijn beroemde Brusselse broertje. Mattentaarten, een zoete lekkernij die werd erkend als Europees streekproduct, koop je bij elke bakker in de stad. En de Muur, dat is natuurlijk de legendarische kasseistrook op de Oudenberg waar mindere wielergoden jaarlijks hun tanden op stuk bijten. Maak er ook zeker een wandelingetje: met zijn middeleeuwse stadsstructuur is Geraardsbergen ideaal om te voet te verkennen. Op een beperkte oppervlakte ontdek je steegjes, eeuwenoude straten, boeiende architectuur en tal van monumenten.

Eindpunt

Knooppunt 74 - Provinciaal Domein De Gavers