De Gavers fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

De Gavers fietsroute

Length
13,3 km
Time
1u tot 1u 20min
Terrain
99% Verhard

Onkerzelestraat, 9500 Geraardsbergen

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

De Gavers fietsroute

Op deze korte lus verken je enkele deelgemeenten van Geraardsbergen, de 'poort van de Vlaamse Ardennen' én één van de oudste steden van België. De machtige Dender houdt je 5,5 kilometer lang gezelschap.

Toegankelijkheid

Deze fietsroute is toegankelijk voor iedereen, ook wie met een aangepaste fiets rijdt. 

Troeven:

  • De paden zijn in uitstekende staat en bevatten quasi alleen maar harde ondergrond.
  • Er zijn ruim voldoende aangepaste parkeerplaatsen.
  • Er is toegankelijk openbaar sanitair.
  • Er is een ontleenpunt aangepaste fietsen op het domein de Gavers.
  • Je vindt op het domein De Gavers 5 bungalows, waarvan er ééntje volledig werd aangepast voor rolstoelgebruikers. De perfecte setting voor een topverblijf in de Vlaamse Ardennen, inclusief recreatievijver, sportfaciliteiten en overdekt zwembad met doucherolstoel en lift.

Aandachtspunten:

  • Na de aanlooproute volg je best de aangegeven richting.
  • Wees extra voorzichtig bij het oversteken van de Aalststesteenweg.
  • Bij de Vloerzegemstraat net voor knooppunt 69 is de weg voorzien van bolle kasseien.
  • De weg naar het brugje bij jeugdherberg ’t Schipken is hobbelig en steil. Ook het oversteken van de brug zelf vereist de nodige concentratie. Je kan deze brug vermijden door de grote brug over de Dender over te steken en tot knooppunt 73 te fietsen om daarna knooppunt 74 te volgen tot je weer op de aangegeven fietsroute bent.
Startpunt

Provinciaal Domein De Gavers

Provinciaal domein De Gavers 2 David Samyn.jpg
De Gavers Geraardsbergen David Samyn.jpg
Kajak_De_Gavers.jpg
DeGavers_DavidSamyn2.jpg
De Gavers Geraardsbergen Johan Martens.jpg

Aan ontspanningsmogelijkheden geen gebrek in dit 20 hectare grote provinciaal domein aan de voet van de Oudenberg, ook voor mensen met een beperking: de wandel- en fietswegen zijn breed en vlak verhard, het overdekte Gaverbad is toegankelijk en op de camping (met één toegankelijke bungalow) heeft het sanitair aangepaste voorzieningen. De aangelegde zwem- en strandzone met speeltuin, watersporten zoals surf, kajak, roeien of pedalo, en de rondvaartboot trekken waterratten van allerlei pluimage aan. Iets eten of drinken kan in de cafetaria, of buiten op het leuke terras.

KNOOPPUNT 67

ABDIJ VAN BEAUPRÉ

Deze van oorsprong 13de-eeuwse omwalde abdij even buiten het dorpscentrum van Grimminge is als monument geklasseerd. Ooit was het één van de voornaamste cisterciënzerinnenabdijen van de Lage Landen. Ze werd gebouwd op een 'bellum pratum' of 'schone weide' langs de Dender. Uit die Latijnse benaming groeide de naam 'Beaupré'.

Stiltegebied Dender-Mark

preview_Stiltegebied9_TVA.jpg
preview_Stiltegebied3_TVA.jpg

Dit 'monument van stilte' tussen de rivieren Dender en Mark ligt deels op Oost-Vlaams, deels op Vlaams-Brabants grondgebied. Het sleepte als eerste in Vlaanderen de titel 'stiltegebied' in de wacht: een plek waar rust centraal staan en waar je vooral natuurlijke geluiden hoort.

KNOOPPUNT 67-74

IDEGEM SAS

Vlakbij het sas van Idegem, uitgerust met een authentiek metalen ophaalbruggetje, fiets je langs een van de weinige handbediende veerpontjes van het land. De veerman trekt het veer heen en weer via twee gespannen staalkabels, die na zijn tochtjes weer naar de bodem van de Dender zakken om de boten te laten passeren. Vroeger werd het veer gebruikt om koeien over te zetten. Vandaag is het vooral een leuke attractie bij fietsers en wandelaars, op zon- en feestdagen van mei tot september.

KNOOPPUNT 74-73-80

GERAARDSBERGEN

preview_DSC_7513.jpg
mattentaartDS.jpg
Muur_Geraardsbergen.jpg

Nog tijd over voor een ritje van een paar kilometer richting Geraardsbergen? Je zult het je niet beklagen, want deze ‘oudste stad van Vlaanderen’ is zeer de moeite waard. Wijd en zijd staat Geraardsbergen - Giesbaargen in het lokale dialect - bekend voor zijn drie troeven, toevallig 3 M's: Manneken-Pis, Mattentaarten en de Muur. Op de Markt prijkt de eerste: het beeldje dateert al uit 1459 en is daarmee precies 160 jaar ouder dan zijn beroemde Brusselse broertje. Mattentaarten, een zoete lekkernij die werd erkend als Europees streekproduct, koop je bij elke bakker in de stad. En de Muur, dat is natuurlijk de legendarische kasseistrook op de Oudenberg waar mindere wielergoden jaarlijks hun tanden op stuk bijten. Maak er ook zeker een wandelingetje: met zijn middeleeuwse stadsstructuur is Geraardsbergen ideaal om te voet te verkennen. Op een beperkte oppervlakte ontdek je steegjes, eeuwenoude straten, boeiende architectuur en tal van monumenten.

Eindpunt

Provinciaal Domein De Gavers