Kastelen van het Waasland fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Kastelen van het Waasland fietsroute

Length
35,9 km
Time
2u
Terrain
93% Verhard

Scheldelei , 9150 Kruibeke

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Kastelen van het Waasland

Voor een romantisch ritje ben je in Kruibeke aan het juiste adres. Tijdens de fietsroute Kastelen van het Waasland trap je van het ene imposante kasteel naar het volgende en rijd je door groene natuurpareltjes en langs historische plekjes. Bonuspunten: op de route liggen een heleboel horecazaken.

Startpunt

Parking Scheldelei

Het startknooppunt ligt aan de parking Scheldelei én vlak aan het veer Kruibeke-Hoboken. De route is dus ook vanuit Antwerpen makkelijk bereikbaar.

Knooppunt 48-47

Café de Voermansrust

voermansrust.jpg

Iets naar uit te kijken voor na de route? Napraten bij café de Voermansrust, waar je helemaal in het begin al even voorbij komt. Het authentieke volkscafé, dat beter bekendstaat als Bij Roos Pap, is al meer dan 100 jaar een echt begrip in Kruibeke en omstreken, en werd dan ook niet voor niets uitgeroepen tot een van de beste cafés van Oost-Vlaanderen.

Aanrader: bestel een Ostdonk Tripel. Het frisse biertje wordt gebrouwen in Beveren, waar de volgende highlight op de route ligt.

Knooppunt 50-7

Kasteel Cortewalle

kasteel_cortewalle.jpg

Voor sprookjesvibes wil je tussen de knooppunten 50 en 7 even afstappen ter hoogte van Kasteel Cortewalle, een prachtige waterburcht die omringd wordt door een al even magisch kasteelpark van 10 hectare groot. Dat het stulpje je misschien wel bekend voorkomt is geen toeval: het vormde in de jaren 60 namelijk het decor voor de opnames van de reeks ‘Kapitein Zeppos’. Neem zeker een foto aan de gietijzeren hangbrug en de verschillende bloemenperkjes.

Tip: van mei tot september kan je het kasteel op zondag gratis bezoeken. Op alle andere momenten is het optrekje niet open voor het publiek, maar kan je wel het park verkennen. Daar kan je trouwens het silhouet van Isabella Maria Goubau tegen het lijf lopen. De Straffe vrouw drukte in de 18de eeuw haar stempel op het Waasland en vertelt je dankzij de ErfgoedApp alles over haar boeiende leven in en naast het kasteeldomein. 

Knooppunt 7-4

Erfgoedhuis Hof ter Welle

Waasland_Erfgoedhuis Ter Welle_Beveren.jpg

Nog in Beveren ligt het omwalde kasteelklooster Hof Ter Welle. Het voormalige weeshuis, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 13de eeuw, herrees in 2017 als Erfgoedhuis. Na een grondige renovatie staat het witte kasteel aan de Anna Piersdreef te blinken als nooit tevoren. En die straatnaam is niet geheel toevallig: Anna Piers kocht het kasteel in 1723 en verbeterde in haar weeshuis het lot van arme meisjes. Stop hier zeker even aan haar silhouet om naar haar inspirerende verhaal te luisteren. 

Knooppunt 4

Hof ter Saksen

Waasland_Hof ter Saksen_Beveren.png

Iets verder op je route ligt Hof ter Saksen midden in een prachtig kasteelpark te pronken. Het stulpje heeft een romantische uitstraling en is zeker een tussenstop waard. Wandel in het arboretum tussen een prachtige collectie planten en bomen, verken de natuurtuin terwijl de kindjes zich amuseren in het speelbos en verdwaal in de boomgaard tussen meer dan 230 fruitbomen. 

Knooppunt 73-72

Bazel

preview_TOV_Wandelpocket-149.jpg

Niet alleen Zwitzerland kan uitpakken met Bazel, want ook wij hebben een historisch dorpje dat dezelfde naam draagt. Het is weliswaar iets kleiner, maar daarom niet minder gezellig. Integendeel: de deelgemeente van Kruibeke werd genomineerd voor de titel ‘Mooiste dorp van Vlaanderen’ en werd geklasseerd als beschermd dorpsgezicht. Van dorpscafés en sterrenrestaurants over kunstwerken in openlucht en historische architecturale pareltjes zoals Huis De Klok: de gezellige gemeente is een echte eyecatcher op je route.

Knooppunt 73-72

Kasteel Wissekerke

Waasland_Bazel_Wissekerke.png

Altijd al eens als een echte prins(es) door de gangen van een kasteel willen flaneren? Het kan tijdens je fietstocht! In Kasteel Wissekerke, dat ook in Bazel ligt, reis je terug in de tijd en volg je een belevingsparcours in het imposante bouwwerk én het park dat zowel jong als oud weet te fascineren met de rijke geschiedenis van de waterburcht. Vergaap je tijdens de rondleiding aan het prachtige interieur, neem een foto bij het poorthuis en droom weg bij eeuwenoude verhalen die tot de verbeelding spreken.

Tickets en een tijdslot reserveren doe je hier.

Knooppunt 72

Polders van Kruibeke

Polders van Kruibeke.jpg
Waasland_vogelkijkwand polders van kruibeke.jpg
waasland_polders van kruibeke 3.jpg
Waasland_Polders van Kruibeke.jpg

Na je bezoek aan het Kasteel Wissekerke trap je meteen door de volgende highlight: de Polders van Kruibeke, ofte het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen. Het gevarieerde natuurgebied is de thuishaven van een heleboel vogelsoorten, maar ook reeën, bevers en zelfs otters!

Helemaal verwonderd door het groene paradijs? Kom dan zeker eens terug om er de Kruibeekse Kreek wandelroute te volgen.

Knooppunt 72-53

Watervallen van Kruibeke

Waasland_watervallen_Kruibeke.jpg

Geloof het of niet, maar de kans bestaat dat je tijdens je route watervallen kan bewonderen. Wanneer de Schelde bij hoogtij het overstromingsgebied langs de sluis binnenstroomt, ontstaan er namelijk watervallen op de Schelde. Die kan je twee keer per dag bewonderen. Wil je het zeker niet missen? Op de website van Sparc kan je achterhalen wanneer een stop aan de sluis de moeite waard is.

Knooppunt 53

Horeca

pachtgoedhof.jpg

Op adem komen na je fietstocht doe je bij een van de horecazaken die op het einde van de route liggen. Eet een pannenkoek bij BaLo of kies bij Polder Noord voor een tapasbordje.

Parking Scheldelei

En vergeet zeker niet nog even langs de Voermansrust te passeren!