Kastelen van het Waasland fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Kastelen van het Waasland fietsroute

Length
35,9 km
Time
2u
Terrain
93% Verhard

Scheldelei , 9150 Kruibeke

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Kastelen van het Waasland

Voor een romantisch ritje ben je in Kruibeke aan het juiste adres. Tijdens de fietsroute Kastelen van het Waasland trap je van het ene imposante kasteel naar het volgende en rijd je door groene natuurpareltjes en langs historische plekjes. Bonuspunten: op de route liggen een heleboel horecazaken.

Startpunt

Parking Scheldelei

Het startknooppunt ligt aan de parking én vlak aan het veer Kruibeke-Hoboken. De route is dus ook vanuit Antwerpen makkelijk bereikbaar.

Knooppunt 48-47

Café de Voermansrust

voermansrust.jpg

Een must-do onderweg? Een dorstlesser bestellen bij Café de Voermansrust. Het authentieke volkscafé, dat beter bekendstaat als Bij Roos Pap, is al meer dan 100 jaar een echt begrip in Kruibeke en omstreken, en werd dan ook niet voor niets uitgeroepen tot een van de beste cafés van Oost-Vlaanderen. Aanrader: bestel een Ostdonk Tripel. Het frisse biertje wordt gebrouwen in Beveren, waar de volgende highlight op de route ligt.

Knooppunt 50-7

Kasteel Cortewalle

W-stgilliswaas_©Dronography03.jpg

Voor sprookjesvibes wil je tussen de knooppunten 50 en 7 even afstappen ter hoogte van Kasteel Cortewalle, een prachtige waterburcht die omringd wordt door een al even magisch kasteelpark van 10 hectare groot. Dat het stulpje je misschien wel bekend voorkomt is geen toeval: het vormde in de jaren 60 namelijk het decor voor de opnames van de reeks ‘Kapitein Zeppos’. Neem zeker een foto aan de gietijzeren hangbrug en de verschillende bloemenperkjes.

Tip: van mei tot september kan je het kasteel op zondag gratis bezoeken. Op alle andere momenten is het optrekje niet open voor het publiek, maar kan je wel het park verkennen. De ideale plek om die picknick te verorberen als je het ons vraagt!

Knooppunt 4

Hof ter Saksen

Waasland_Hof ter Saksen_Beveren.png

Iets verder op je route ligt het pareltje Hof ter Saksen midden in een prachtig kasteelpark te pronken. Het stulpje heeft een romantische uitstraling en is zeker een tussenstopje waard. Wandel in het arboretum tussen een prachtige collectie planten en bomen, verken de natuurtuin terwijl de kindjes zich amuseren in het speelbos en verdwaal in de boomgaard tussen meer dan 230 fruitbomen. Romantischer wordt het niet!

Knooppunt 73-72

Bazel

preview_TOV_Wandelpocket-149.jpg

Niet alleen Zwitzerland kan uitpakken met Bazel, want ook wij hebben een historisch dorpje dat dezelfde naam draagt. Het is weliswaar iets kleiner, maar daarom niet minder gezellig. Integendeel: de deelgemeente van Kruibeke werd genomineerd voor de titel ‘Mooiste dorp van Vlaanderen’ en werd geklasseerd als beschermd dorpsgezicht. Van dorpscafés en sterrenrestaurants over kunstwerken in openlucht en historische architecturale pareltjes zoals Huis De Klok: de gezellige gemeente is een echte eyecatcher op je route.

Knooppunt 73-72

Kasteel Wissekerke

Waasland_Bazel_Wissekerke.png

Altijd al eens als een echte prins(es) door de gangen van een kasteel willen flaneren? Het kan tijdens je fietstocht! In Kasteel Wissekerke, dat ook in Bazel ligt, reis je terug in de tijd en volg je een belevingsparcours in het imposante bouwwerk én het park dat zowel jong als oud weet te fascineren met de rijke geschiedenis van de waterburcht. Vergaap je tijdens de rondleiding aan het prachtige interieur, neem een foto bij het poorthuis en droom weg bij eeuwenoude verhalen die tot de verbeelding spreken. Tickets en een tijdslot reserveren doe je hier.

Knooppunt 72

Polders van Kruibeke

Polders van Kruibeke.jpg
Waasland_vogelkijkwand polders van kruibeke.jpg
waasland_polders van kruibeke 3.jpg
Waasland_Polders van Kruibeke.jpg

Na je bezoek aan het Kasteel Wissekerke trap je meteen door de volgende highlight: de Polders van Kruibeke, ofte het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen. Het gevarieerde natuurgebied is de thuishaven van een heleboel vogelsoorten, maar ook reeën, bevers en zelfs otters! Helemaal verwonderd door het groene paradijs? Kom dan zeker eens terug om er de Kruibeekse Kreek wandelroute te volgen.

Knooppunt 72-53

Watervallen van Kruibeke

Waasland_watervallen_Kruibeke.jpg

Wie romantische route zegt, zegt watervallen. En geloof het of niet, maar de kans is groot dat je er tijdens je route eentje kan bewonderen. Wanneer de Schelde bij hoogtij het overstromingsgebied langs de sluis binnenstroomt, ontstaan er namelijk watervallen op de Schelde. Die kan je twee keer per dag bewonderen. Wil je het zeker niet missen? Op de website van Sparc kan je achterhalen wanneer een stop aan de sluis de moeite waard is.

Knooppunt 53

Horeca

pachtgoedhof.jpg

Op adem komen na je adembenemende (heb je ‘m? ?) fietstocht, doe je bij een van de horecazaken die op het einde van de route liggen. Bestel een fris drankje bij ’t Pachtgoedhof terwijl de kids zich in de kinderboerderij uitleven, eet een pannenkoek bij BaLo of kies bij Polder Noord voor een kom soep.

Parking Scheldelei