Neigembos wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Neigembos wandelroute

Length
10,6 km
Time
2u 10m
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Op deze wandeling maak je kennis met het indrukwekkende Neigembos. Schrik niet als je plots op en neer blijkt te gaan – het reliëf gaat hier van 20 tot 90 meter verschil. Stap in een wondere wereld vol holle wegen, statige eiken en forse beuken.

Startpunt

Kapel van de Heilige Rita

Kapel van de Heilige Rita Ninove

Loop voor je vertrekt zeker even binnen in dit landelijke kapelletje dat ooit een volwaardige parochiekerk was. Wellicht stond hier, schilderachtig ingeplant op de heuvel, al in de 12de eeuw een kruisvormig kerkje. Samen met 22 kleinere kapelletjes rondom was het vroeger een populair bedevaartsoord.

Knooppunt 14 - 16

Neigembos

Neigembos3-Ninove-tov.jpg
Neigembos wandelen
WhatsApp Image 2021-11-30 at 14.14.25 (4).jpeg

Het iets meer dan 70 hectare grote Neigembos besloeg ooit, samen met onder meer het Zoniënwoud en het Hallerbos, zowat heel Midden-België. In dit gemengde eiken- en beukenbos op de grens tussen de Vlaamse Ardennen en het Pajottenland vind je hoogteverschillen van 20 tot 90 meter boven de zeespiegel. Een paar pittige hellingen liggen hier dan ook op je te wachten! De diepe holle wegen hebben een uitgesproken microklimaat en zijn een plezier om in te wandelen. Zeker in de lente, wanneer de boshyacinten, meiklokjes en daslook hun kleurrijke tapijten uitrollen.

Aan knooppunt 15 kom je langs een sprookjesachtig vlonderpad. Wandel er zeker eens over, het zal je de mooiste Instagram foto's opleveren! 

Knooppunt 10

Lieferinge

Lieferinge Café Stalleke
Lieferinge

Lieferinge is allicht het ‘dorpste’ dorp van de elf Ninoofse deelgemeenten. De dorpskom is dan ook beschermd. Een kasseibaan, een handvol inwoners, het schilderachtige Onze-Lieve-Vrouwekerkje, het zou ‘Het dorp’ van Wim Sonneveld kunnen zijn, al is er geen slagerij. Even op adem komen kan bij de vriendelijke uitbater van café Stalleke. 

Knooppunt 4 - 12

Kasteel van Neigem

Als kleinste van de Ninoofse deelgemeenten heeft Neigem een heus omgracht kasteel met een oude dorpsplaats of dries ervoor. Reeds in een 12de-eeuwse charter stond het als 'castrum' vermeld. Na een verwoestende brand werd het kasteel vorige eeuw volledig heropgebouwd.

Eindpunt

Knooppunt 13