Op wandelvakantie in de Vlaamse Ardennen

Op wandelvakantie in de Vlaamse Ardennen

Voor jou getest: 3 wandelweekends in de Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen zijn met hun glooiende heuvels, magische bossen en gezellige dorpjes een paradijs voor wandelaars. Je vindt er meer dan 850 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden. Ideaal voor een wandelvakantie, dus. Drie fervente wandelaars namen de proef op de som en gingen op wandelweekend in de Vlaamse Ardennen. Hun verslag lees je hier. 

  1. Uitdagende wandelvakantie in Maarkedal
  2. Kidsproof wandelvakantie in Ronse
  3. Hondvriendelijke wandelvakantie in Geraardsbergen

1. Uitdagende wandelvakantie in Maarkedal 

Lus uit Dendermonde kent de Oost-Vlaamse wandelpaden als haar broekzak. Op haar Instagrampagina Staycation Belgium toont ze haar volgers dat ze het niet te ver moeten zoeken als ze mooi willen wandelen. De Dauwtrip wandelroute, een trektocht van 28 kilometer, kende ze al. Nu de route vernieuwd is gaat ze met plezier opnieuw op pad om nieuwe wegeltjes en paadjes te ontdekken, goed voor twee dagen stappen met haar vriend Robbert.

Dag 1: Van de Bossenaarsmolen naar B&B Amberhoeve

"Onze eerste wandeldag vatten we laat aan, want in de voormiddag moest ik werken. Geen probleem: doordat de Dauwtripwandeling een lus is, kan je ze indelen zoals je zelf wil. Op dag één stappen wij een kleine 10 kilometer, morgen volgen de overige 20 kilometer. We laten de auto achter aan de Bossenaarsmolen aan knooppunt 83 in Maarkedal en vertrekken, gepakt en gezakt. Het uitzicht aan de start is alvast fenomenaal. Dat belooft voor de rest van de tocht.

Tijdens de eerste kilometers bewonderen we het beroemde Vlaamse Ardennen landschap vanop knap ontworpen zitbanken/kunstwerken. Tussen knooppunten 41 en 42 vind je bijvoorbeeld Tweesprong, zittrapjes met een magnifiek uitzicht.  Voor sommige van de zitbanken moet je even van de route afwijken: aan ons startpunt de Bossenaarsmolen staat de eerste, Deurnis vind je na knooppunt 44 richting 45 en 46. Kijk niet op die extra meters, want het is méér dan de moeite.

Tweesprong in Maarkedal op de Z+ wandelroute
Genieten van het uitzicht vanop de zitbank Tweesprong
Deurnis in Maarkedal op de Z+ wandelroute
De zitbank Deurnis lijkt wel een portaal naar een andere wereld

Ik had de Dauwtriproute in het verleden al eens gewandeld, en was aangenaam verrast om te zien dat de route her en der aangepast werd. Tussen knooppunt 22 en 14 maakte een autobaan plaats voor een glooiend graspad door het veld én de koeienweide.

Eens voorbij dit pareltje gaan we richting ons verblijf, B&B Amberhoeve. Ik verklap het al: een absolute aanrader voor wie idyllisch wil logeren in de Vlaamse Ardennen. De vrouw des huizes Lieve geeft ons een rondleiding op het domein en in ‘onze’ Rozenkamer, ingericht met vintage meubels en bekleed met een bloemrijk behangpapiertje. Tien punten voor sfeer en gezelligheid!

De Rozenkamer in B&B De Amberhoeve
Helemaal wild van het behangpapier in onze Rozenkamer
Het ontbijt in B&B De Amberhoeve
Nieuwe energie voor onze stappersbenen

Dag 2: Van B&B Amberhoeve naar de Bossenaarsmolen

Een fluitconcert wekt ons terwijl de geur van croissants ons naar het ontbijt loodst. Met nieuwe energie in onze stappersbenen staan er vandaag bijna 20 kilometer op het programma. Tijd om erin te vliegen!

De route brengt ons naar natuurparadijs het Burreken. Daarvoor moet wel het nodige werk geleverd worden: de croissants verteren snel tijdens het klimmen en dalen. Voorbij knooppunt 50 botsen we op bivakzone Wereldboom, met een vijfsterrenuitzicht. Ook al was B&B Amberhoeve een topadresje, we balen een beetje dat we hier niet overnacht hebben. We zagen ons al hoog en droog slapen in een tentje op het houten platform. Kampeerfan? Stippel de route dan zeker zo uit dat je hier kunt neerstrijken voor de nacht.

Paalcamping De Wereldboom in Horebeke
Kamperen with a view aan bivakzone Wereldboom

Na veel zwoegen en zweten komt de kerk van Etikhove in zicht. Café In den Arend met vriendelijke barvrouw en zonneterras is exact wat we nodig hadden! Even verderop zien we dat er alweer een stuk van de route vernieuwd werd: in plaats van een autoweg loop je nu over het voetganger- en fietsvriendelijke Hollebeekpad. Even verderop komt de Bossenaarsmolen in zicht en komt aan het mooie liedje een einde …”

2. Kidsproof wandelvakantie in Ronse 

Elke werd in april 2019 mama van Louiz. Haar blog Sunkissed ontstond omdat ze vaak op zoek ging naar tips voor kindvriendelijke uitstappen en een plek miste waar die allemaal samen stonden. Ze begon dan maar zelf alle tips te noteren in een boekje. Toen meer en meer vrienden ‘het boekje’ eens wilden lenen, begon Elke een blog. Ondertussen helpt ze duizenden ouders op weg naar een leuke uitstap voor het hele gezin.

Dag 1: Muziekbos wandelroute

"De Vlaamse Ardennen staan bij ons in Vlaams-Brabant bekend voor hun verbluffende wandelroutes. Dat wilden we wel eens gaan testen. Een kindvriendelijke wandeling hadden we via routen.be ook zo gevonden: de Muziekboswandeling, eigenlijk een “grote-mensen”-route van 10 kilometer die je met knooppunten makkelijk kan inkorten tot 5,7 kilometer. Nog een voordeel: onderweg kom je een speelzone en brasserie tegen. Dat belooft! Het is nog even spannend of de wandeling buggyproof zal zijn, maar we wagen het erop en nemen Louiz mee in de buggy.

Eerlijk is eerlijk, het eerste deel van de wandeling is pittig, maar je wordt wel beloond met prachtige uitzichten en een rustig bos. Het voordeel van die rust? We zijn het bos nog niet in of Louiz valt al in slaap. Dat betekent ook voor ons even zalig genieten op een ‘sinnenbank’, een speciale ligbank met een prachtig uitzicht over het bos. En het moet gezegd: ondanks de stevige hellingen, is de wandeling volledig buggyproof!

Wandelen met de buggy in het Muziekbos
Getest en goedgekeurd: het Muziekbos is buggyproof
Sinnenbank in het Muziekbos
Pauzeren op een sinnenbank

Na zo’n 3 kilometer pauzeren we bij Bistro Boekzitting. We hopen op een rustige lunch terwijl Louiz zich kan bezig houden op een speeltuin, maar op het eerste zicht lijkt die er niet te zijn. Na onze stop duiken we terug het bos in om daar meteen op de speelzone te botsen. Dat maakt het gemis van een speeltuin bij de brasserie meteen goed. Louiz is helemaal wild van de natuurlijke speelelementen, dus blijven we lang plakken terwijl hij klimt en klautert.

Bistro Boekzitting in Ronse
Pauzeren met een ijsje bij Bistro Boekzitting
Speelzone in het Muziekbos
Even verderop ligt een speelzone in het bos

Het laatste stukje van de route brengt ons recht naar onze slaapplek: de IJsmolenhoeve, een vakantiepark met safaritenten aan de rand van het Muziekbos. Meteen een schot in de roos, want naast de safaritenten biedt de IJsmolenhoeve véél meer voor de kids: een leuke brasserie, een enorme speeltuin, en een kinderboerderij.

De IJsmolenhoeve in Ronse
De IJsmolenhoeve is een paradijs voor de kleinsten
De IJsmolenhoeve in Ronse
Onze safaritent ontdekken

Dag 2: Kluisbos wandelroute

Na een ontbijt aan de picknicktafel op het terras, maken we ons klaar voor wat het hoogtepunt van ons weekend moet worden: een wandeling met een pony in de omgeving van de IJsmolenhoeve. We zijn super enthousiast, tot het vertrek. Louiz heeft plots schrik van de pony en wil niet meewandelen. Spijtig, maar kids blijven kids, dus beslis ik terug te gaan naar de IJsmolenhoeve. In plaats van de ponywandeling gaan we de speeltuin onveilig maken. Toch een geslaagde ochtend dus!

Om het weekend af te sluiten, rijden we naar een ander pareltje van de Vlaamse Ardennen, het Kluisbos. Aangezien Louiz zelf gaat stappen, kort ik de wandeling aan de hand van wandelknooppunten in tot 3 kilometer. De route start en eindigt aan een speelbos. Leuke vooruitzichten! Voor de rest bestaat de route vooral uit stevige hellingen en enkele trappen. Perfect voor de kinderen, maar geen aanrader om met de buggy te doen. Onderweg kom je ook De Toren tegen, een ideale plek voor een tussenstop met kleine speeltuin. Perfecte afsluiter van ons weekendje weg!”

Speelzone in het Kluisbos
De speelzone in het Kluisbos onveilig maken
Eetcafé De Toren in het Kluisbos
Klinken op een geslaagd weekendje weg

3. Hondvriendelijke wandelvakantie in Geraardsbergen

Maaike is een wandelaar in hart en nieren. Haar motto? “Hiking is the answer, who cares what the question is!” In haar vrije tijd kan je haar bijna altijd in de natuur terugvinden. Haar hond en trouwe vriend Thorvi vergezelt haar dan maar al te graag. Hun ervaringen houdt ze bij op de blog Ga Eens Wandelen. In haar eigen provincie Limburg kent ze intussen bijna alle wandelpaden, maar die van de Vlaamse Ardennen stonden bovenaan het lijstje om te ontdekken.

Dag 1: Op de Flanken van de muur wandelroute

“Samen met mijn man Gerry en onze hond Thorvi trekken we richting Geraardsbergen. In het gezelschap van onze viervoeter is het niet altijd makkelijk om een logies te vinden. B&B De Boskouter is op dat vlak een verademing. Max, de viervoeter van de uitbaters, kwispelt ons vrolijk tegemoet wanneer we aankomen. Alles staat hier in het teken van hondvriendelijkheid, tot in het kleinste detail. Niet alleen stond er voor ons een aangenaam welkomstgeschenk mét mattentaartjes klaar, ook voor Thorvi was er wat lekkers voorzien.

Tijd nu om de regio te verkennen! Wie Geraardsbergen zegt, zegt natuurlijk koers en de Ronde. De legendarische Muur van Geraardsbergen moesten we gezien hebben, aangezien Gerry een koersfanaat is. De wandeling ‘Op de flanken van de Muur’ is het perfecte huwelijk tussen Gerry’s liefde voor fietsen en mijn liefde voor wandelen. Tijdens het eerste deel wandel je door het Raspaillebos, waar honderden boshyacinten ons welkom heten. Door de verwondering hebben we zelfs niet meteen door dat we bezig zijn aan de beklimming van de Bosberg.

En dan naderen we hem: de welbefaamde Muur. Na een stevige klim pauzeren we boven op het terras van Taverne ’t Hemelrijck. Daar genieten we niet alleen van het prachtige uitzicht over Geraardsbergen. We zijn er ook getuige van de strijd die wielrenners voeren met de helling. Amai, dat moet hier bij een wielerwedstrijd een spektakel zijn.

Het Raspaillebos in Geraardsbergen
Het paarse tapijt geeft het Raspaillebos iets magisch
Wielrenner op de Muur van Geraardsbergen
Wij op het terras, zij zwoegend naar de top

Na een stevige tocht is het tijd om onze B&B te ontdekken. Voor het slapengaan duiken we de hottub in terwijl Thorvi vrolijk in de tuin rondsnuffelt. Het gesnurk van het varken in de stal ernaast krijg je er gratis bij. Van een unieke wellness gesproken!

B&B De Boskouter in Geraardsbergen
In de hottub terwijl Thorvi rondsnuffelt
B&B De Boskouter in Geraardsbergen
Alles staat hier in het teken van hondvriendelijkheid

Dag 2: Tussen Dender en Mark Stiltewandelroute

Na een heerlijke nacht en een deugddoend ontbijt is het tijd voor onze tweede wandeling. Sta eerst eens stil en luister … Meestal hoor je wel ergens één of ander niet-natuurgeluid in de Vlaamse natuur. Dat is niet zo in stiltegebied Dender-Mark. Hier spreekt de stilte, omgeven door weidse uitzichten en velden. Het gebied kreeg dan ook, als eerste in België, het label ‘Urban Quiet Park’. Dat moesten we met onze eigen oren horen, op de Tussen Dender en Mark stiltewandelroute.

Deze wandeling is puur genieten; van de rust, de weidse velden, het glooiende landschap en de vele uitzichten. Echt om elke hoek spot je er er wel eentje. Ook de wandelpaden zijn om van te watertanden. Van brede landwegen tot intieme bospaadjes, van smalle veldweggetjes tussen de koeienweides tot kasseiwegen langs oude boerderijen.

Tot niet zo lang geleden liep deze wandellus tussen knooppunt 63 en 61 over een verharde weg. Maar door recente aanpassingen werd knooppunt 64 aan de route toegevoegd. Bye bye betonweg, hallo mooie natuur. Een goeie keuze, want dit was voor ons één van de mooiste stukken van de wandeling.”

Tussen Dender en Mark stiltewandelroute
Wandelpaadjes om van te watertanden
Tussen Dender en Mark stiltewandelroute
Om elke hoek een magnifiek uitzicht