Muziekbos wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Muziekbos wandelroute

Length
10,0 km
Time
2u 15m
Terrain
33% Verhard

Kanarieberg 1, 9600 Ronse

Startpunt

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Wandelknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Een van de mooiste bossen in de Vlaamse Ardennen met een paar mooie verrassingen op jouw tocht. De route kan worden ingekort tot 5 km, ideaal voor jongere kinderen.

Startpunt

Wandelknooppunt 92

Het startknooppunt ligt op de kruising van de straten Kanarieberg en Ruddersveld. 

Inkorting

Liever een kortere route? Volg de knooppunten 92, 91, 58, 35, 36, 32, 92 om tot een route van 5,7 kilometer te komen.

Knooppunt 92

Ijsmolenhoeve

Avontuur_IJsmolenhoeve.jpg
Ijsmolenhoeve Ronse brasserie.jpg

De 15e-eeuwse Ijsmolenhoeve aan de voet van de Kanarieberg – zoals de Muziekberg hier wordt genoemd – bruist van de activiteit. Je kan er een pitstop houden in de gezellige brasserie of buiten op het terras (op woensdag, zaterdag, zon- en feestdagen), terwijl de kinderen zich uitleven op het avonturenparcours of in de kinderboerderij. Kortom, het ideale start- of eindpunt voor de Muziekbos wandelroute. 

Knooppunt 91-36

Muziekbos

Muziekbos_DavidSamyn.jpg
Muziekbos_DavidSamyn.jpg

Het Muziekbos is meer dan 100 hectare groot en ligt op de Muziekberg, een van de bekendste getuigenheuvels in de Vlaamse Ardennen. De naam heeft niets met muziek te maken, maar is afgeleid van het Keltische woord voor moeras. Even pauzeren? Maak gebruik van de picknicktafel of zak achterover op de gloednieuwe rustbanken.

In het voorjaar is het bos bedekt met een tapijt van bloeiende boshyacinten. Maar ook in andere seizoenen is het bos een bezoekje meer dan waard. De speelzones zorgen ervoor dat ook de allerkleinsten naar hartenlust kunnen ravotten in het bos.

Knooppunt 58-35

Geuzentoren

Geuzentoren_DavidSamyn.jpg

Middenin het bos staat de sprookjesachtige Geuzentoren, waar dichter Omer Wattez na een inspirerende wandeling de naam ‘Vlaamse Ardennen’ bedacht. Alleen Raponsje ontbreekt nog op dit mysterieuze bouwwerkje. Toe aan een rustpauze? Vlakbij de Geuzentoren vind je een sinnenbank. De mooi gestileerde rustbanken zijn ideaal om van de rust in het Muziekbos te genieten.

Knooppunt 36

Boekzitting

Bistro Boekzitting Muziekbos © David Samyn.jpg
Picknickbank_Muziekbos_Boekzitting.jpg

De naam van deze straat en de nabijgelegen bistro aan de rand van het Muziekbos verwijst naar een eeuwenoude beuk die hier tot in de jaren zeventig stond. Op deze plaats werd vroeger recht gesproken. Boekzitting zou een verbastering zijn van ‘boetezitting’. Vastgeketend aan de boom kregen misdadigers de kans om in alle rust over hun wandaden te mediteren.

Vandaag komen vooral kinderen hier aan hun trekken in het speelbos met natuurlijke spelelementen. Ouders die een oogje in het zeil willen houden, vinden hier een gloednieuwe picknickbank, met zicht op alle actie.

Bistro Boekzitting

Schuif de benen onder de tafel bij Bistro Boekzitting, een gezellige plaats met een uitnodigend terras. Je bent er welkom voor een drankje, een snelle hap of een gastronomisch menu. Bistro Boekzitting is een van de weinige plekken in de Vlaamse Ardennen waar je Liefmans Goudenband in flessen van 75cl kan drinken: een absolute aanrader! Ook tal van andere bieren uit de Vlaamse Ardennen staan hier op de kaart.

Knooppunt 92