Oude Kalevallei wandelroute lus 2

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Oude Kalevallei wandelroute lus 2

Length
8,0 km
Time
1u 40m

Kasteellaan, 9921 Vinderhoute

Toon het startpunt op de kaart

Oude Kalevallei lus 2 routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Ga op een boogscheut van Gent op stap door de vallei van de Oude Kale: een landschappelijk pareltje tussen de dorpskernen van Nevele en Lovendegem. Goede wandelschoenen zijn hier een must!

Oude Kalevallei

OudeKalevallei_DavidSamyn.jpg

Tussen de kastelendorpjes Vinderhoute en Merendree ligt de vallei van de Oude Kale, een fraai bewaard natuurgebied met hooilanden en graasweiden, oude knotwilgenrijen, kleine veldbosjes en talrijke sloten. Tal van wandel- en fietspaden doorkruisen dit gebied van meer dan 100 hectare, dat wordt beheerd door Natuurpunt. Door de vallei kronkelt de Oude Kale, nu een beek maar ooit een concurrent van de Leie. De Kale stond in verbinding met de Poekebeek en de Durme, en mondde zo uit in de Schelde.

Kasteel Schouwbroek

De vele kastelen in en rond Vinderhoute, waaronder het kasteel Schouwbroek, het kasteel Vinderhoute en het Gavergrachtkasteel, werden in de 19de eeuw gebouwd (of verbouwd) door rijke industriëlen die ‘op de buiten’ wilden wonen. Bezoeken kan niet, maar meestal kan je vanop straat wel een glimp van de domeinen opvangen. Vooral het kasteel Schouwbroek, met zijn statige dreven, walbrug en drie monumentale kastanjebomen aan de toegangspoort (één ervan is de dikste kastanjeboom in België!), kan zo in een sprookjesfilm.

Café De Oude Kale

Drankjes, hapjes of een stuk taart in een tot café omgebouwde oude hoeve uit de 18de eeuw, middenin de natuur. Alleen open op zaterdag en zondag!

Van Vlaenderensmolen

Van Vlaenderensmolen Vinderhoute.jpg

Op de grens van Vinderhoute en Lovendegem wandel je voorbij de mooie Van Vlaenderensmolen, die grondig werd gerestaureerd en vandaag als woonhuis wordt gebruikt. De molen, de heuvelrug en de onmiddellijke omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht. Even verderop slingert het riviertje Oude Kale zich meanderend door de laaggelegen weiden.

Veesluis

Kalevallei Wandelroute.jpg

Voorbij de Borisgracht is het even klimmen over een veesluis, bestaande uit een omheining met overstapjes. Hier en daar in het gebied werden veesluizen geplaatst in overleg met de lokale landbouwers, op plaatsen waar het pad de weilanden doorsnijdt. Dankzij de sluizen kan het vee nog vlot van de ene weide naar de andere.

Meersen

preview_Kalevallei+fietsroute-27.jpg

Voorbij de brede brug kan je op de zitbank genieten van het prachtige uitzicht op de Oude Kale en haar omliggende laaggelegen meersen. De meersen zijn vochtige riviergraslanden, doorsneden door een netwerk van sloten en grachten.

’s Winters komen deze weilanden vaak onder water te staan. Aanvankelijk waren dit open gebieden waar het land als hooiland diende, later werd het hooiland omgevormd naar weiland. Hierbij veranderde de vallei van een open naar een gesloten landschap met veel bomenrijen, vooral knotwilgen. Tijdens droge zomerdagen word je op deze tocht nog beloond met de geur van vers gemaaid hooi.

Kasteel van Vinderhoute

Op het einde van de Meirestraat zie je links het uitgestrekte domein van het kasteel van Vinderhoute. De heerlijkheid Vinderhoute was een van de oudste en aanzienlijkste lenen van het graafschap Vlaanderen. Vanaf de 14de eeuw werden Vinderhoute en Merendree verenigd maar de heer bleef in Vinderhoute wonen. Achter het huidige kasteel, dat vermoedelijk werd gebouwd rond 1544, ligt de Molenmeers: een vrij nieuw natuurgebied(je) dat ook wordt beheerd door Natuurpunt.

Oude Kalevallei