Oude Kalevallei wandelroute lus 1

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Oude Kalevallei wandelroute lus 1

Length
6,9 km
Time
1u 25m
Terrain
30% Verhard

Merendreedorp, 9850 Merendree

Toon het startpunt op de kaart

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Oude Kalevallei lus 1 routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Een van de mooiste natuurwandelingen in het Meetjesland ligt op een steenworp van Gent. Ga op stap langs de veldwegen van de Oude Kalevallei, een landschappelijke parel waar je even ver van alles bent. Wandelschoenen zijn een must, en in natte periodes doe je best laarzen aan: het kan er erg drassig liggen!

Uitbreiding

Wil je graag wat langer wandelen? Je kan deze wandeling uitbreiden met onze wandellus 2 in de Oude Kalevallei. De 2 wandellussen kruisen elkaar aan de coördinaten 51°04'36.1"N 3°36'37.5"E

Startpunt

Merendree

De Oude Kalevallei

Oude Kalevallei.jpg
Oude Kalevallei.jpg

Bloemrijke hooilanden, knotwilgenrijen en sloten vormen samen een van de best bewaarde natuurgebieden van het Meetjesland. Erdoorheen kronkelt de Oude Kale, nu een beek maar ooit een concurrent van de Leie. 

Drieselken

Driesselken.jpg

Dit driehoekige, als monument beschermde plein dateert uit de vroege middeleeuwen. Een ‘dries’ is van oudsher een plein met boerderijen errond en een ‘drenkput’ waar het vee ‘s avonds naartoe werd geloodst. De drinkpoel aan de noordwestelijke rand van het Drieselken ligt er nog steeds.

Veesluizen

Oude Kalevallei.jpg

Halverwege de wandeling is het even klimmen over enkele veesluizen, bestaande uit een omheining met overstapjes. Ze werden geplaatst in overleg met de lokale landbouwers op plaatsen waar het pad de weilanden doorsnijdt. Dankzij de sluizen kan het vee nog vlot van de ene weide naar de andere.

Het Verdronken Eiland

Dorpscafé Het Verdronken Eiland heeft een aangenaam terras, een zeer toegewijde bediening en een lijvige menukaart met alles erop en eraan. Gewoon iets drinken is hier standaard, maar ook een complete maaltijd behoort tot de mogelijkheden.

Eindpunt

Merendree