Oude Kalevallei wandelroute lus 1

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Oude Kalevallei wandelroute lus 1

Length
7,0 km
Time
1u 25m

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Oude Kalevallei lus 1 routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Een van de mooiste natuurwandelingen in het Meetjesland ligt op een steenworp van Gent. Ga op stap langs de veldwegen van de Oude Kalevallei, een landschappelijke parel waar je even ver van alles bent. Wandelschoenen zijn een must, en in natte periodes doe je best laarzen aan: het kan er erg drassig liggen!

Startpunt

Sint-Radegundiskerk Merendree

De Oude Kalevallei

Oude Kalevallei.jpg
Oude Kalevallei.jpg
preview_Oude_Kalevallei_wandelroute_Merendree4.jpg
preview_Kalevallei+fietsroute-31.jpg
preview_Kalevallei+fietsroute-27.jpg

Bloemrijke hooilanden, knotwilgenrijen en sloten vormen samen een van de best bewaarde natuurgebieden van het Meetjesland. Erdoorheen kronkelt de Oude Kale, nu een beek maar ooit een concurrent van de Leie. De Kale stond in verbinding met de Poekebeek en de Durme, en mondde zo uit in de Schelde.

Driesselken

Driesselken.jpg

Dit driehoekige, als monument beschermde plein dateert uit de vroege middeleeuwen. Een ‘dries’ is van oudsher een plein met boerderijen errond en een ‘drenkput’ waar het vee ‘s avonds naartoe werd geloodst. De drinkpoel aan de noordwestelijke rand van het Driesselken ligt er nog steeds.

Veesluizen

Oude Kalevallei.jpg

Halverwege de wandeling is het even klimmen over enkele veesluizen, bestaande uit een omheining met overstapjes. Ze werden geplaatst in overleg met de lokale landbouwers op plaatsen waar het pad de weilanden doorsnijdt. Dankzij de sluizen kan het vee nog vlot van de ene weide naar de andere.

Eindpunt

Kerk Merendree