Panorama wandelroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Panorama wandelroute

Length
15,8 km
Time
3u 15m
Terrain
47% Verhard

Kwaremontplein, 9690 Kwaremont

Toon het startpunt op de kaart

Parking in de buurt

Toon parking langs de route

Panorama routebord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

De dorpjes Kwaremont en Zulzeke, de Paterberg, holle wegen, onverharde paadjes, bossen, beekjes en een waaier aan vergezichten maken deze avontuurlijke trip langs het dak van Oost-Vlaanderen onvergetelijk. Opgelet: voor deze wandeling ben je best goed te been. Geregeld is het flink klauteren en hier en daar wachten je trappen en andere hindernissen.

Analytics-cookies inschakelen om de ingesloten YouTube-video te tonen
Mijn cookiekeuzes beheren

Startpunt

Sint-Amanduskerk Kwaremont

Kwaremont.jpg
Sint-AmandusKerk_DavidSamyn3.jpg

In het kunstenaarsdorp Kwaremont met zijn witgekalkte Sint-Amanduskerkje is het heerlijk flaneren. Vanaf de jaren '40, toen heel wat artistieke zielen hier inspiratie kwamen zoeken, groeide het uit tot het 'Sint-Martens-Latem van de Vlaamse Ardennen'. Ateliers en galeries rezen er als paddenstoelen uit de grond, en vooral in de jaren '70 en '80 kende Kwaremont een bloeiperiode als bestemming voor dagjestoeristen. Terecht, want het woord 'schilderachtig' lijkt wel speciaal bedacht voor dit bijzondere dorpje.

Vergezichten

OudeKwaremont.jpg

Dat de Panoramaroute haar naam meer dan eer aandoet, zie je al meteen in de Keuzelingsstraat. Links reikt het zicht tot het West-Vlaamse Tiegem en Anzegem, recht voor je slingert de fameuze kuitenbijter Paterberg zich door het landschap. Ook wat verderop, aan de hoeve Hof Ter Plancken, geniet je van prachtige vergezichten.

Ter Boeker

Na een flinke klim op de flanken van de Paterberg bereik je via smalle paden en veldwegels de alleenstaande wegkapel Ter Boeker, inclusief een fijn bankje om even uit te rusten. Wie kiest voor het kortere traject, gaat hier naar rechts. Bekijk zeker de pdf, daar zie je de inkorting van de route aangeduid op de wandelkaart.

Zulzeke

Wandel je verder, dan zie je in de verte al de kerktoren van Zulzeke, met op de achtergrond het Spijkerbos en links de beruchte Koppenberg in Melden. Een kerkwegel brengt je tot bij de grotendeels 18de-eeuwse parochiekerk Sint-Jan in d’Olie, toegewijd aan Sint-Jan-de-Doper. Opmerkelijk is het portiekje - in de volksmond ‘bellemanshuisje’ - aan de ingang tegen de kerkhofmuur. Hier verkondigde de dorpsomroeper, alias de belleman, vroeger na de mis de officiële mededelingen.

Spijkerbos

HetSpijkerbos_DavidSamyn3.jpg
Spijkerbos_DavidSamyn2.jpg
Spijkerbos_DavidSamyn.jpg

Even voorbij Zulzeke volg je het pad door het Spijkerbos of Elenebos, een van de zeldzame bossen in de Vlaamse Ardennen die op een zuidhelling liggen. Als het weer meezit, baadt de helling de hele dag in zuiders zonlicht.

Molen Ten Hotond

Hotond_sporthotel_café.jpg

Vanop de veldweg aan de boerderij voorbij het Ingelbos heb je een mooi uitzicht op de ‘Hotond’, een molen die 150 meter boven de zeespiegel uittorent en daarmee op de hoogste plek van Oost-Vlaanderen ligt.

Als je een paar honderd meter van de route afwijkt, kan je naar de molen stappen. Het cafeetje dat er vroeger stond ging tegen de grond en maakte plaats voor een vrij toegankelijk park met aansluitend het gloednieuwe hotel-restaurant Hotond én een gloednieuw café. Waar dat zou komen, lag voor de hand: in de bekende Hotondmolen zelf, een 18de-eeuwse grondzeiler met fenomenaal uitzicht op de heuvels van de Vlaamse Ardennen.

Ook als je hier niet blijft overnachten (wat eerlijk gezegd zonde zou zijn) zien ze je in het Hotond Café graag komen voor een drankje en een hapje. Een van de mooiste panorama’s van Oost-Vlaanderen krijg je er gratis bovenop.

Eetcafé In de Zon

In de Zon Kwaremont.jpg

Het gemoedelijke eet- en praatcafé In de Zon aan het Kwaremontplein geldt al meer dan honderd jaar als dé dorpsherberg. Let op het gekleurde glas-in-loodraam met de cafénaam in art-decostijl boven de toegangsdeur.

in 't Palet

In 't Palet Kwaremont.jpg
In 't Palet Kwaremont (2).jpg

Drankjes, hapjes, snacks, pannenkoeken en gebak op de top van de Oude Kwaremont, in 't Palet. Probeer hier zeker een Kwaremont biertje: net als de befaamde kuitenbijter karaktervol en pittig gekruid.

Kerk Kwaremont